Aktualno Aktualno

Potpisan ugovor o projektu »Domus Dimitrianum«

Biskup Fabijan Svalina u ime Srijemske biskupije i državni tajnik Zvonko Milas u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske potpisali su u ponedjeljak u Zagrebu ugovor za novi projekt Domus Dimitrianum u Srijemskoj Mitrovici.

Izgradnjom kompleksa Domus Dimitrianum stvorit će se »uvjeti za provođenje kulturnih, društvenih, znanstvenih, edukativnih i duhovnih aktivnosti hrvatske zajednice na području Srijema«.

Srijemski biskup Svalina je za Hrvatski katolički radio rekao da je potpisivanje ugovora znak svojevrsne prekretnice za Hrvate u Srijemu jer će tom donacijom, odnosno programom, uspjeti ostvariti određene projekte i ciljeve, kako u vidu organizacije pastoralnih aktivnosti same biskupijske zajednice, tako i raznih kulturnih udruženja koja djeluju na području Srijemske Mitrovice i bliže okolice.

Ujedno je zahvalio Vladi Republike Hrvatske, Središnjem državnom uredu i državnom tajniku Milasu koji su omogućili da dođe do realizacije projekta, na opće zadovoljstvo Hrvata koji žive u Srijemu.

Mons. Svalina podsjetio je da su tijekom Domovinskog rata »Srijemci platili visoku cijenu jer su doživjeli egzodus s tih prostora« – iako oružanog sukoba ondje nije bilo – »te su morali poći u druge krajeve, bilo u Hrvatsku, bilo diljem Europe«.

Stoga je gesta Republike Hrvatske, kako je dodao, »znak solidarnosti i podrške cijeloj hrvatskoj zajednici, a rekao bih i šire – cijeloj katoličkoj zajednici u Srijemu«.

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada RH je na sjednici 8. ožujka prihvatila projekt Domus Dimitrianum kao projekt od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske. Za projekt će u 2024. godini biti izdvojeno 330 tisuća eura.

H. R. / Foto: Srijemska biskupija

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika