Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Darovani kamion i oprema značit će mnogo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tavankut postalo je bogatije za vatrogasni kamion koji je donacija DVD-a Kaštel Gomilica iz Hrvatske. Kako saznajemo od tavankutskih vatrogasaca, bilo je i više nego krajnje vrijeme za obnovu, jer su vozila i oprema koju su do sada koristili odavno zastarjela.

»Kod ove donacije sudjelovali su predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, zapovjednik DVD-a Kaštel Gomilica Ivan Sanader i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović. Sanader je prvi čovjek vatrogastva u Hrvatskoj, a do njega smo došli preko Tomislava Žigmanova. Pitali smo ministra za kamion u nekoliko navrata, jer imamo veliku potrebu za novim vozilom. Potom nas je Ante povezao sa svojim sinom koji je zapovjednik u DVD-u Kaštel Gomilica. Kamion koji smo dobili ima 29.000 prijeđenih kilometara, što je vrlo malo i u dobrom je tehničkom stanju«, kaže vatrogasac iz Tavankuta Jasmin Iršević.

Zaboravljeni vatrogasci

Kako kaže Iršević, tavankutski vatrogasci više od četrdeset godina koriste ista vozila te se osjećaju zapostavljeno.

»Mi smo se na sastanku u Kaštelu tako dogovarali da bismo mi trebali biti poveznica između hrvatskog i srpskog vatrogastva; cilj nam je da učinimo i naše društvo vidljivijim. Recimo, mi više od četrdeset godina nismo dobili kamion. Ono što imamo je muka živa, ostavljamo mnogo novca za tehničke preglede i održavanje vozila. Tako da nam ova pomoć strašno mnogo znači. S kamionom došla je i oprema poput motornih pila, crijeva, mlaznica...«, govori Iršević.

Pored novog kamiona i popratne opreme koju su dobili, DVD Tavankut se ipak i dalje suočava s brojnim problemima. Također, postoji mogućnost da kamion ne stigne u selo prije ljeta kada je povećana opasnost od požara. Pritom, kako je najavljeno, ljeto pred nama će biti jedno od toplijih u zabilježenoj povijesti mjerenja temperature.

»Tamošnji vatrogasci napunili su nam kamion gorivom, sve potrebne papire su riješili i pobrinuli su se čak i za cestarinu. Doslovno, postarali su se za sve. Nažalost, još uvijek ne znamo kada će kamion biti u Tavankutu, još je uvijek u carinskom skladištu, čeka se odobrenje od Vlade da se vozilo registrira u Srbiji. Postoji bojazan da će ga zadržati više mjeseci, možda čak i šest do sedam«, kaže Iršević.

Suradnja koja će se nastaviti

Prema Irševićevim riječima, želja im je da se suradnja s hrvatskim vatrogascima nastavi, pogotovo zato što im se tako pruža i jedinstvena prilika za dodatnu edukaciju u borbi protiv požara.

»Oni imaju centar za obuku vatrogasaca u koji je uloženo 11,5 milijuna eura. Gašenje iz aviona, šumski požari, zadimljene prostorije, požari na zatvorenom, gašenje aparatima... svaki vid obuke je pokriven u tom centru. Koliko znam, dolaze vatrogasci i iz drugih zemalja Europske unije da se obučavaju tamo. Razgovarali smo o mogućnosti da i mi odemo na obuku u njihov centar, nije ništa precizirano, ali moglo bi se dogoditi negdje u 10. mjesecu kada im nije sezona.«

Kako kaže ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, suradnja s predsjednikom HVZ-a Sanaderom je bila brza, proaktivna i učinkovita:

»On je kao visoki dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice bio svjedokom narasle senzitivnosti i uvećane podrške Vlade Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem potrebama i inicijativama Hrvata u Vojvodini, te je tu i takvu politiku u svojoj domeni na najbolji mogući način očitovao. Ono što je načelno s predsjednikom HVZ-a Sanaderom dogovoreno jeste da će se suradnja u području vatrogastva nastaviti, da postoji još prostora za slične donacije, te da se vatrogasci iz Vojvodine, napose iz mjesta sa značajnim udjelom Hrvata, snažnije uključe u programe razmjene iskustava i edukacije u njihovim centrima na moru. Ono što će se također uskoro dogoditi jeste uručivanje osigurane donacije vatrogasne opreme tavankutskom društvu od strane vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i župana Željka Kolara, koju je osiguralo Hrvatsko nacionalno vijeće i raniji predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta Ladislav Suknović

I. Benčik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika