Aktualno Aktualno

Maja Gojković prva žena na čelu Vlade AP Vojvodine

Na drugoj sjednici Skupštine AP Vojvodine danas su izabrani novi članovi Pokrajinske vlade i zamjenik generalnog tajnika Skupštine. Na početku sjednice obratila se mandatarka Vlade Maja Gojković. U svojemu ekspozeu rekla je kako će Vojvodina nastaviti biti motor razvoja svih razina vlasti u Srbiji.

»Glavno obilježje nove Pokrajinske vlade bit će ravnoteža dvije stvari: kontinuiteta razvojnih projekata i fokusa na promet, komunalne infrastrukture, kulturu i socijalnu zaštitu. Time će Vojvodina nastaviti biti motor razvoja«, kazala je Gojković.

Navela je i kako joj je posebno zadovoljstvo što je prva žena u povijesti izvršne vlasti AP Vojvodine.

»Ovo je rezultat posvećenog rada, nezavisno od rodne, nacionalne, vjerske i bilo koje druge pripadnosti«, poručila je prva žena na čelu Pokrajinske vlade.

»Želim naglasiti kako ćemo nastaviti u punoj mjeri afirmirati to da je Srbija jedna i jedinstvena, a da Vojvodina bude njen dio na koji će biti ponosna«, rekla je Gojković.

Navela je ona i kako će svi građani u narednom razdoblju, kroz daljnji rast zaposlenosti, osjetiti rast životnog standarda.

Gojkovićeva je najavila do 2030. reforme u poljoprivredi i unaprjeđenje obrazovnog sustava. Rekla je i kako će jedan od prioriteta nove Vlade biti ulaganje u proizvodnju hrane te će investicije u agroekonomiju doprinijeti još boljem životnom standardu građana Vojvodine, koja je oduvijek smatrana žitnicom Europe.

»Njen izbor znači civilizacijski iskorak za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, jer će Maja Gojković biti prva žena na čelu Pokrajinske vlade u posljednjih osam desetljeća«, poručio je na sjednici prеdsjеdnik Skupštinе Bálint Juhász.

Pokrajinska vlada ima 13 pokrajinskih tajnika od kojih čеtiri potprеdsjеdnika.

Za pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo imenovan je potpredsjednik Vlade Vladimir Galić (SNS); za pokrajinskog tajnika za zdravstvo potpredsjednik Vlade Milan Popov; za pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice potpredsjednik Vlade Robert Otot (SVM) i potpredsjednica Vlade Sandra Božić (SNS).

Za pokrajinskog tajnika za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu imenovan je Aleksandar Sofić (SNS), za pokrajinskog tajnika za sport i omladinu Dane Basta (SNS), za pokrajinskog tajnika za energetiku, građevinarstvo i promet Bojan Vranjković (SNS), za pokrajinskog tajnika za urbanizam i zaštitu okoliša Nemanja Erceg (SNS), za pokrajinskog tajnika za visoko obrazovanje i znanstvenoistraživačku djelatnost prof. dr. Branko Markoski (SNS), za pokrajinskog tajnika za privredu i turizam dr. Nenad Ivanišević (SNS), za pokrajinskog tajnika za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost spolova Predrag Vuletić (Pokret socijalista), za pokrajinsku tajnicu za financije Smiljka Jovanović, a za pokrajinsku tajnicu za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković.

Na prvoj sjеdnici Skupštinе AP Vojvodinе u novom sazivu za prеdsjеdnika Skupštinе izabran jе Bálint Juhász (SVM) i čеtiri potprеdsjеdnika: Damir Zobеnica (SNS), Alеksandra Malеtić (SNS), Nеmanja Zavišić (SNS) i Boris Novaković (SPS-JS).

Oporbene zastupničke grupe u ovom sazivu nemaju potpredsjednike, jer nisu predložile kandidate.

Prva gradonačelnica Novog Sada i prva predsjednica Pokrajinske vlade Maja Gojković do sada je obnašala funkciju potpredsjednice Vlade Srbije i ministrice kulture za što je izabrana 2022. U razdoblju od 2020. do 2022. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica kulture i informiranja, a od 2014. do 2020. predsjednica Narodne skupštine Srbije.

J. D. B. / Foto: Beta

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika