Aktualno Aktualno

Jasna Vojnić izabrana za saborsku zastupnicu

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, koja je na izborima za Hrvatski sabor bila na listi Hrvatske demokratske zajednice u XI. izbornoj jedinici za dijasporu, postala je saborska zastupnica. Konstituirajuća sjednica XI. saziva Hrvatskog sabora održana je u četvrtak, 16. svibnja. Ovo je prvi puta da Hrvati iz Srbije imaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru.

Vojnić: Otvaraju nam se nova vrata

Saborska zastupnica Jasna Vojnić kazala je kako je ovo velika čast i priznanje za Hrvate u Srbiji.

»Za ovih šest godina mandata, koliko sam bila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, puno puta ste čuli od nas da je nešto povijesni trenutak, a ovo danas zaista mislim da je jedan od najvećih budući da Hrvati u Srbiji do sada nisu imali saborskog zastupnika. Smatram da je ovo velika čast, veliko priznanje za našu zajednicu i velika mogućnost da puno toga dobijemo i iskoristimo. Poziv se jednostavno nije mogao odbiti, HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem je puno toga napravila za Hrvate u Srbiji u prethodnim godinama, i ovaj poziv je samo potvrda da smo mi bili pouzdani partneri, da su u nama prepoznali da i dalje možemo raditi zajedno i doprinositi našoj zajednici. Otvaraju nam se nova vrata i drago mi je što sudjelujemo u tom povijesnom trenutku, kao i zbog toga što osim što ćemo imati zastupnika u Hrvatskom saboru, imamo i ministra u Vladi Srbije. Zahvaljujući tome Hrvati u Srbiji će moći iskusiti jedno novo razdoblje koje će biti na dobrobit svih.«

Na pitanje na koji način će se odraziti daljnja potpora hrvatske Vlade Hrvatima u Srbiji sad kad će biti saborska zastupnica, ona kaže:

»Vjerujem da će biti puno jednostavnije, za nešto za što smo godinama radili u Srbiji, ovdje će možda biti potrebni mjeseci. Dat ćemo sve od sebe, mislim da smo kao zajednica dobri u artikuliranju naših potreba, jer jako je važno znati reći što vam je potrebno. Dobro smo se u tome izvještili, tu ćemo biti na izvoru svega i sigurna sam da to može biti samo dobro«.

Činjenica da je Tomislav Žigmanov ministar u Vladi Srbije a ona saborska zastupnica, trebala bi pridonijeti poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

»Osim toga da pridonesemo poboljšanju i razvoju naše zajednice, ciljevi, vrijednosti i ideje moraju biti veći, što se odnosi i na poboljšanje odnosa između dvije države. Znači, pozitivni odnosi nemaju alternativu nego moraju ići na bolje, a ovako s dvije strane sigurna sam da će nam biti lakše. Osjeća se veliki ponos što smo dio političkog vrha Hrvatske, na mjestu smo gdje se odigrava politika čitave Hrvatske, pa i prema Hrvatima u Srbiji, i imam veliku želju da isti takav ponos prenesemo i kod nas.«

Plenković: Važna poruka svim Hrvatima koji žive u Srbiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković u izjavi za Hrvatsku riječ izrazio je zadovoljstvo što je Jasna Vojnić postala saborska zastupnica.

»Odradili smo sjajnu kampanju i najuvjerljivi rezultat u nizu godina smo ovoga puta ostvarili upravo u XI. izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske gdje smo dobili sva tri mandata. Drago mi je da je prvi puta s nama u Hrvatskom saboru gospođa Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je zajedno s Hrvatima u Srbiji, a osobito s onima koji su itekako angažirani u političkom, društvenom, kulturnom, znanstvenom životu, pokazala niz inicijativa u jačanju položaja hrvatske manjine u Srbiji. Smatram da je njen dolazak u Hrvatski sabor itekako važna poruka svim Hrvatima koji žive u Srbiji. Želimo da ona pridonese političkom životu Hrvatske, naravno kao i svi ostali zastupnici, ali da bude dodatna snažna poveznica za jačanje prava, identiteta i položaja Hrvata u Srbiji. Siguran sam, s obzirom na njeno ogromno iskustvo i dosadašnji rad, da će to tako i biti i drago nam je da je ovdje s nama u novoformiranom Klubu HDZ-a«, rekao je Plenković, čestitajući Vojnić na izboru.

Potpora DSHV-a

»Čestitam u svoje ime i u ime DSHV-a našoj članici i predsjednici HNV-a Jasni Vojnić na izboru za zastupnicu u Hrvatski sabor. Postignuća Hrvata u Vojvodini sve su veća i važnija – osvajaju se osim brojnih sadržaja i novih programa, prostori utjecaja i moći…«, napisao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov na platformi X.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman smatra da je izbor Jasne Vojnić za saborsku zastupnicu prije svega u interesu Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, da se čuje glas hrvatskog naroda iz Srbije i u Hrvatskom saboru.

»To je znak da je hrvatska Vlada, na čelu s mandatarom Andrejem Plenkovićem u trećem uzastopnom mandatu konzistentna u provođenju hrvatske politike prema hrvatskoj manjini u drugim državama. Drago mi je da ćemo na taj način moći pridonijeti, jer u Hrvatskom saboru će Hrvati iz Srbije imati autentičnog zastupnika Hrvata, a naravno hrvatska Vlada će sigurno biti ta koja će rado čuti taj glas. Mislim da ćemo na taj način unaprijediti posredno i naše odnose sa Srbijom. Pozdravio sam i novoizabranog ministra Žigmanova, nadam se da ćemo se uskoro vidjeti kako bismo rješavali sva ona otvorena pitanja koja opterećuju naše odnose, a s ciljem promocije regionalne stabilnosti i dobrih odnosa među državama u susjedstvu.«

Saborski zastupnik iz HDZ-a Goran Ivanović kaže da su ulaskom Jasne Vojnić u Hrvatski sabor Hrvati u Srbiji dobili na vidljivosti.

»Dugo godina dolazim u Vojvodinu, obilazim naše Hrvate koji tamo žive, trudim se kao pojedinac pridonijeti da budu prepoznati, da budu partneri, da se u njima vidi ta snaga i potent. Ono što me posebno raduje je što će gospođa Jasna Vojnić postati uvažena zastupnica Hrvatskog sabora u ovom 11. sazivu. Osoba je koju poznajem dugi niz godina i siguran sam da je taj odabir jako dobar. S tim će Hrvati u Srbiji dobiti vidljivost koja nam treba i po realiziranim projektima se vidi da je Vlada Andreja Plenkovića u protekle četiri godine držala do njih. Izgradili smo i Hrvatski dom u Subotici, jedan velebni objekt. Moram istaknuti još jednog čovjeka koji je sigurno također zaslužan i bitan, to je danas potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, a do prije šest mjeseci župan Osječko-baranjske županije, gdje smo upravo uz pomoć njega i s njim dobili tu neku energiju. Mislim da je ovo samo kruna svega toga, no naravno ovo je veliki izazov i velika čast, ali i nastavak svega onoga što želimo napraviti u Srbiji za naše Hrvate.«

Ulazak predstavnice Hrvata iz Srbije u Sabor pozitivno je ocijenio i zastupnik Mosta Zvonimir Troskot. »Pohvalno je i dobro da imamo predstavnika Hrvata iz Vojvodine u Saboru. Snažna je to poruka našim susjedima da itekako vodimo računa o našoj manjini«, kazao je Troskot i podsjetio da Srbija ne poštuje Sporazum o zaštiti manjina koji su dvije države potpisale prije 20 godina.

H. R.

 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika