Aktualno Aktualno

Osigurana posebna upisna kvota za buduće studente

I u akademskoj godini 2024./25. hrvatska će visoka učilišta osigurati posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva, čime se s uspjehom nastavlja jedan od vrlo značajnih projekata kojim se nastoji povezati mlade Hrvate izvan Hrvatske s domovinom, i to njihovim osobnim dolaskom u Hrvatsku, boljim upoznavanjem hrvatske kulture, jezika i svakodnevnoga života te stjecanjem kvalitetnoga obrazovanja.

Visoka učilišta s osiguranim kvotama za pripadnike hrvatske nacionalne manjine su: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Josipa Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Sjever i Hrvatsko katoličko sveučilište. Uz navedena visoka učilišta, u programu sudjeluju i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, a broj upisnih mjesta na tim dvama visokim učilištima bit će poznat nakon njihove objave.

Važno je napomenuti da kandidati ne trebaju pristupati Državnoj maturi u Hrvatskoj, no za razliku od prethodnih godina, od ove se akademske godine za upis studijskih programa u posebnoj upisnoj kvoti kandidati moraju registrirati i prijaviti u sustav za upise na visokoškolske ustanove u Hrvatskoj, a koji je dostupan na www.postani-student.hr/Ucenici/Prijava.aspx.

Nakon registracije za kandidate koji su završili srednje obrazovanje izvan Hrvatske (prilikom registracije potrebno je odabrati tu kategoriju), odabiru se visokoškolske ustanove i studijski programi po prioritetnome redoslijedu. Moguće je odabrati do 10 studijskih programa, koje je važno odabrati prema prioritetnome odabiru jer će, ako su ispunjeni svi zahtjevi, sustav dodjeljivati kandidatima pravo upisu prema prvenstvu odabira. Nakon objave rezultata, kandidati imaju pravo upisa na jedan studijski program za koji će dobiti posebni identifikacijski broj.

Prijave su u sustav za ljetni upisni rok (prvi rok) i slanje dokumentacije moguće do 1. srpnja 2024. (vrijedi za kandidate koji su srednjoškolsko obrazovanje završili u inozemstvu u 2024. godini, a za one koji su srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu završili do 31. 12. 2023. rok za slanje dokumentacije je 20. 5. 2024.), osim ako visoko učilište nije odredilo drugi rok za prijavu. Ostali rokovi dostupni su na https://www.studij.hr/kalendar.

Za uspješan postupak prijave, osim registracije i prijave putem sustava, potrebno je poslati traženu dokumentaciju i poštom, a sva potrebna dokumentacija i koraci u postupku dostupni su na https://www.studij.hr/sve-o-prijavama.

Dokumentaciji je potrebno priložiti i Potvrdu o pripadnosti hrvatskome narodu koju izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a uz koju je jedino moguć upis u posebnoj upisnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva.

U okviru prijavnoga postupka potrebno je provesti priznavanje obrazovne kvalifikacije, a informacije o tome postupku dostupne su na https://www.studij.hr/priznavanje.

Nakon registracije i prijave u sustav svaki je kandidat dužan pratiti novosti i obavijesti na svome korisničkome profilu, jer će preko toga sustava tijekom srpnja kandidati biti obaviješteni o rezultatima.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika