Aktualno Aktualno

Baštovanović: Razlikovati politički dogovor od sustavnog rješenja

Međunarodni tajnik DSHV-a Darko Baštovanović gostovao je u emisiji Crvena linija N1 Srbija u kojoj je tema bila implikacije stanja nastalog nakon koalicijskog dogovora HDZ-a i DP-a na položaj manjinskih zajednica u dvije susjedne zemlje, Hrvatskoj i Srbiji.

Na pitanje o mogućem smanjenju manjinskih prava Srba u Hrvatskoj nakon izbora nove Vlade Hrvatske on je kazao kako svi dosadašnji aranžmani glede garantiranih mjesta u tijelima vlasti Srbima u Hrvatskoj, na razini parlamenta, županija, gradova i općina ostaju i funkcioniraju nesmetano.

»Mi smo u strukturalno drukčijoj situaciji. Ako pogledamo da naše kolege, politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, u općinama imaju četrdesetak načelnika temeljem unutarnjeg zakonodavstva Hrvatske, u Srbiji je situacija po tom pitanju dosta drugačija: do sada smo u lokalnim skupštinama imali samo dva vijećnika«, kazao je Baštovanović.

Baštovanović se pohvalno izrazio o ponovnom izboru Tomislava Žigmanova za ministra, te je dodao:

»Ipak, kod činjenice da poslije dugog vremena prvi put Hrvati na neki način participiraju u Vladi Srbije treba razlikovati što je stvar političkog dogovora, a što su sustavna rješenja«, rekao je Baštovanović.

O izboru Jasne Vojnić za zastupnicu u Hrvatskom saboru je rekao:

»Ovaj vid ulaska legitimne predstavnice hrvatske nacionalne manjine u Sabor nije slučajan. On je plod dugogodišnjeg suradnje, otvorene komunikacije koja postoji s kabinetom premijera Andreja Plenkovića, koji je i predsjednik najsnažnije hrvatske stranke. Mi očekujemo da ono što je Vojnić i ovdje radila bude nastavljeno, a to je posvećen posao, visoka kompetencija, mogućnost bavljenja velikim poslovima i uvjereni smo svakako da će Vojnić, kao netko tko je više nego otvoren, nastaviti i komunikaciju s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj. Imamo velika očekivanja od Jasne Vojnić i mislimo da je ovo veliko priznanje hrvatskoj zajednici ali isto tako i DSHV-u i njezinom osobnom radu«.

H. R. / Foto: N1 printscreen

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika