Aktualno Aktualno

Vrijedna oprema za tavankutske vatrogasce

Na inicijativu župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, uz posredovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, osigurana je donacija za Dobrovoljno vatrogasno društvo Tavankut u vrijednosti od 16.000 eura. Donaciju čine zaštitna odjela, čizme, šljemovi, crijeva za gašenje požara... Svečano uručenje bilo je danas Hrvatskom domu – Matici u Subotici, simbolično na dan kada DVD Tavankut proslavlja 90 godina postojanja.

»Osim sustavne podrške koja je u posljednjih nekoliko godina sve veća od strane Vlade Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i županija, od velikog značaja su i pojedinačne potpore našim udrugama i institucijama. Župan Željko Kolar bio je inicijator i sporazuma sa svim županijama, studentskih i učeničkih stipendija, invalidskih kolica te kadrovskog snaženja naše zajednice. Vrijedna donacija vatrogasne opreme našem DVD-u bit će na korist svim mještanima Tavankuta, a ne samo pripadnicima hrvatske zajednice«, izjavila je predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić.

»Ponosni smo jer smo mogli donirati opremu našim dragim kolegama vatrogascima. Vjerujem kako će ovi mladi, vrijedni ljudi dignuti vatrogastvo u Tavankutu na jednu novu razinu«, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber.

Predstavnik DVD-a Tavankut Jasmin Iršević nije krio zadovoljstvo i riječi zahvalnosti:

»Ova oprema je veoma bitna, ne kažem kako je mi nemamo, ali kako kaže naš kolega vatrogasac ove opreme nikad dosta, uvijek treba još, treba novo, a danas požari nisu samo požari koji se gase vodom, postoje razni faktori i moramo biti zaštićeni kada smo na terenu. Mi imamo i naše samostalne intervencije, ponekad neke požare sami gasimo i mislim kako je to nešto što ostala vatrogasna društva nemaju ili je rijetkost.«

I predsjednica HKPD-a »Matija Gubec« Mira Tumbas istaknula je važnost ove donacije za Tavankut:

»Naravno da je važno da u selu postoji vatrogasno društvo, a voljela bih naglasiti kako je to dobrovoljno vatrogasno društvo, dakle oni su okupljeni bez ikakvog financiranja i oni često izdvajaju svoj novac kako bi to društvo opstalo. Za opstanak sela je jako važno, a to govorim i kao žitelj Tavankuta, da selo ima dobro opremljene vatrogasce«.

Dodjeli vatrogasne opreme prisustvovali su i predstavnici DVD Gunja i DVD Kaštel Gomilica te predstavnici hrvatskih institucija u Srbiji i DSHV-a.

Ovo je inače druga donacija koju je DVD Tavankut dobio iz Hrvatske. Prva je bila vatrogasni kamion s potrebnom opremom što je bila donacija DVD-a Kaštel Gomilica, a ostvarena je zahvaljajući angažiranju DSHV-a i predsjednika stranke Tomislava Žigmanova.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika