Aktualno Aktualno

DSHV se zalaže za tolerantno ozračje, uravnotežene i uključive politike

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nastavlja s velikim interesom pratiti konstituiranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj nakon provedenih izbora 17. travnja ove godine.

»Visoko uvažavajući i cijeneći rezultate istih, pratili smo i pratimo odgovorno i demokraciji primjereno postavljanje i držanje pobjednika izbora – Hrvatske demokratske zajednice, napose kada je riječ o pitanju demokratske participacije nacionalnih manjina. To je, valja nanovo istaknuti, ne samo europski standard u ovom području, već i višedesetljetna uspješna praksa političkog života u samoj Hrvatskoj, od čega su mnogi, a posredno i Hrvati u Vojvodini, imali beneficije. Ono što nas je ohrabrilo jest činjenica da je predsjednik Vlade Andrej Plenković nekoliko puta istaknuo da, bez obzira na nove političke okolnosti, neće doći do promjena u manjinskim politikama Vlade i da se neće mijenjati politike financiranja potreba nacionalnih manjina te da se neće dovoditi u pitanje koncept njihove političke participacije i pratećih institucionalnih aranžmana«, navodi se upriopćenju DSHV-a.

Kako se dalje navodi, DSHV sa stanovitom zabrinutošću prati rasprave o izboru predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.

»Nanovo ćemo istaknuti kako stvaranje animoziteta spram političkih predstavnika srpske zajednica u Hrvatskome saboru može imati svoje posljedice i na društveni položaj Hrvata u Vojvodini, političko i institucionalno djelovanje Hrvata u Srbiji, kao i na ozračje pred lokalne izbore koji se održavaju 2. lipnja. Utemeljen na vrijednostima demokracije, DSHV će se i dalje nastaviti zalagati za dijalog, tolerantno ozračje, uravnoteženu i uključivu politiku, uz koje je u proteklom razdoblju osigurana i kvalitetnija politička zastupljenost Hrvata u Srbiji«, priopćio je DSHV.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika