Aktualno Aktualno

Hrvatska danas slavi Dan državnosti

Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti. Naime, prije 34 godine, 30. svibnja 1990. godine, konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor. Nakon desetljeća komunističke vlasti, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju. Na izborima je uvjerljivo pobijedila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Hrvatski sabor ujedno predstavlja i utjelovljenje hrvatske državnosti. Počevši od saborovanja za vrijeme hrvatskih narodnih vladara, iz čega su u razvijenom srednjem vijeku nastali slavonski i hrvatski sabor, s najstarijim sačuvanim zapisnikom i zaključcima iz 1273., preko staleških hrvatskih sabora, prvoga građanskoga sabora u 19. stoljeću, pa sve do suvremenih dana, upravo je sabor predstavljao instituciju, odnosno državno tijelo koje je opstajalo i u najtežim danima. Sabor je bio tijelo u kojem se odlučivalo o opstanku hrvatskog naroda, države i same državnosti.

Dan državnosti Hrvatske obilježava se i u Srbiji. Misom i kulturnim programom u crkvi Blažene Djevice Marije obilježen je 26. svibnja u Zemunu. Danas će biti obilježen i u Beogradu, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika