Tema Tema

Samostalno i u koalicijama

U nedjelju, 2. lipnja, stanovnici 88 gradova i općina birat će svoje predstavnike u lokalnim skupštinama. Na ove izbore izlaze i nacionalnomanjinske stranke, poznate, manje poznate i skroz nepoznate, samostalno ili u različitim koalicijama.

Izbornu listu nacionalne manjine mogu podnijeti samo političke stranke nacionalne manjine ili koalicija koju čine isključivo političke stranke nacionalnih manjina. Izbornom listom nacionalne manjine smatra se ona izborna lista za koju je Republička izborna komisija utvrdila da je osnovni cilj njenog podnošenja predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine, kao i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu s međunarodnim pravnim standardima.

RIK može i odbiti prijedlog da se određenoj izbornoj listi odredi položaj izborne liste nacionalne manjine ako je nositelj liste ili kandidat član druge političke stranke koja nije politička stranka nacionalne manjine ili ako se utvrde druge okolnosti koje nesumnjivo ukazuju na namjeru da se izigra zakon. Premda se mnogo govorilo i nastojalo izmjenama zakona osigurati da se ne događaju zlouporabe nacionalnomanjinskih stranaka, čini se kako ni ovi izbori nisu lišeni toga.

Na predstojećim lokalnim izborima od manjinskih stranaka i lista najzastupljenije su lista Saveza vojvođanskih Mađara, više bošnjačkih, dvije hrvatske (DSHV u manjinskoj koaliciji, DZH u koaliciji s većinskim strankama), zatim albanske, romske i iznenađujuće mnogo ruskih stranaka.

Mnoštvo stranaka, malo aktivnih

Prema podacima iz Registra političkih stranaka Srbije, od 115 aktivnih stranaka, čak 69 su stranke nacionalnih manjina. Osim toga, stranke nacionalnih manjina vodeće su i po broju stranaka koje su obrisane iz Registra. Manji broj njih osnovan je '90-ih godina, dok je većina uspostavljena nakon 2000., pa sve do 2019. godine, a ima i takvih koje su tek osnovane i registrirane za ove izbore. Među njima, najviše je stranaka bošnjačke nacionalne manjine (13), stranaka ruske nacionalne manjine ima sedam, a jednak broj ima i za slovačku i romsku nacionalnu manjinu. Po šest stranaka ima albanska i mađarska nacionalna manjina, bugarska i vlaška manjina imaju po četiri stranke, bunjevačka i makedonska po tri, a crnogorska, goranska, rumunjska, rusinska, grčka i hrvatska manjina po dvije.

Iako ove stranke predstavljaju većinu svih koje su aktivne, mnoge od njih nisu prisutne u medijima, osim pred izbore a manji broj je onih koje su u kontinuitetu medijski propraćene. Među njima su u posljednje vrijeme stranke koje su u koaliciji, otvorenoj ili prešutnoj, s vladajućom strankom ili koje imaju svoje predstavnike u Narodnoj skupštini ili Vladi Srbije kao što su Savez vojvođanskih Mađara, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Stranka pravde i pomirenja, Romska partija, oporbena Stranka demokratske akcije Sandžaka, Partija za demokratsko djelovanje i druge.

Brojnije manjine i njihove stranke

Na ovim izborima, kao i u prethodnim, gotovo u svakoj izbornoj jedinici koalicija oko Srpske napredne stranke nalazi se na prvom mjestu na zajedničkoj izbornoj listi, u 20 mjesta u kojima Savez vojvođanskih Mađara izlazi na izbore nalazi se na drugom mjestu a u Kanjiži, Senti i Bačkoj Topoli na prvom. U Beogradu se kandidat SVM-a nalazi na prolaznom mjestu na listi naprednjačke koalicije. Ova stranka mađarske nacionalne zajednice dio je svake vladajuće koalicije u Vojvodini od 2000. godine, poslije parlamentarnih izbora 2014. pristupila je koaliciji oko SNS-a na republičkoj razini, a od 2016. suradnja se proširila na pokrajinsku i lokalnu razinu.

Za razliku od mađarske manjinske političke scene na kojoj gotovo u potpunosti dominira SVM, bošnjačku scenu karakterizira veći broj manjinskih stranaka. Upravo u vrijeme lokalnih izbora Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upisalo je u Registar političkih stranaka 13. stranku bošnjačke nacionalne manjine – Stranku budućnosti i razvoja. Centrala stranke je u Novom Pazaru, a njen zastupnik je bivši visoki dužnosnik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Ferid Bulić. Ova stranka, iako joj tek predstoji izbor rukovodstva, dio je koalicija koje sudjeluju na lokalnim izborima u Beogradu, Sjenici, Nišu, Temerinu i još nekoliko gradova i općina Srbije.

Stranka pravde i pomirenja izlazi samostalno ili u koaliciji u gradovima od Sandžaka, preko Bujanovca, Beograda do Subotice gdje je u koaliciji s DSHV-om.

Među drugim registriranim strankama bošnjačke nacionalne manjine koje izlaze na lokalne izbore u svim općinama Sandžaka najstarija i trenutno oporbena Stranka demokratske akcije Sandžaka, Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića i druge bošnjačke opcije.

Albanske manjinske stranke izlaze na izborima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi gdje su u najvećem broju koncetrirani, a uz albanske su tu još prisutne manjinske bošnjačke i romske stranke kao i većinske stranke i grupe građana.

Beograd

U Beogradu sudjeluju tri stranke nacionalnih manjina – pod brojem 9 je »Beograd naš grad – Vasilios Provelegios – Marijana Ivović Vukotić – dr Ferid Bulić – Koalicija SNAGA Jasminko Hadžisalihović – Bošnjačka građanska stranka – Vlaška narodna stranka – Partia neamului rumânesc – Savez Jugoslovena – Savez za budućnost i razvoj – Stranka Crnogoraca – Građanska stranka Grka Srbije«. Kao deseta na listi sudjeluje izborna lista »Unija Roma Srbije – za Beograd«, a pod brojem 11 je lista »Beograd je svet(a) – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić«. Osim toga, na listi koalicije oko Srpske napredne stranke nalazi se i kandidat SVM-a.

Manje brojne manjine

U Novom Sadu od manjinskih lista izlaze na izbore Ruska stranka – »Srbi i Rusi braća zauvek«, »Istina-Adaviera-Ivana Vujisin« i Slovačka demokratska liga koja je među najmlađim strankama u Srbiji. Osnovana je 24. travnja sa sjedištem u Selenči, a upisana u registar političkih stranka 8. svibnja 2024. Zastupnica je Elena Turanski koja je 2013. bila tajnica Općinske izborne komisije u Odžacima, a prva na listi je Želmira Privizer, poduzetnica iz Kisača.

Iako bunjevačka nacionalna manjina ima tri stranke, Nacionalno vijeće bunjevačke nacionalne manjine odlučilo je podržati koalicijsku listu oko SNS-a na lokalnim izborima. To se odnosi na prve ljude na subotičkoj i somborskoj listi naprednjaka – Stevana Bakića i Antonija Ratkovića.

»Kako bunjevačka zajednica trenutno nema političkog predstavnika koji bi se iskreno borio za bunjevačke interese, odlučili smo podržati Srpsku naprednu stranku, koja je uvijek pružala bezrezervnu podršku u očuvanju i afirmiranju Bunjevaca, počevši od uvođenja službene uporabe jezika i pisma, kupovine Bunjevačke kuće i podrške svim našim nastojanjima«, navodi se u priopćenju tog nacionalno-manjinskog vijeća.

Manjinske stranke bez pripadnika manjina

Ove izbore obilježava i mnoštvo lista i stranaka neobičnih kao i sličnih imena, a kao i prethodnih godina, zastupljene su i nacionalnomanjinske liste na kojima nema pripadnika manjina. Kao na primjer ruske i vlaške. Tako su, npr. u Valjevu, od šest lista koje će se naći na glasačkim listićima čak dvije liste ruske nacionalne manjine s 32 kandidata, iako prema posljednjem popisu u tom gradu živi tek 34 stanovnika ruske nacionalne manjine. Prema pisanju medija iz tog grada, na listama nema nijednog Rusa.

»Nemamo Vlaha u članstvu, ali imamo suradnike koji su pripadnici vlaške nacionalne manjine«, izjavila je predsjednica stranke Adaviera Ivana Vujasin. Vujasin je 2019. godine isključena iz Zelene stranke, registrirane kao partije slovačke nacionalne zajednice koja se bavila zaštitom okoliša. Adaviera se ranije zvala »Nijedan od ponuđenih odgovora« koja je imala i svoje zastupnike u Narodnoj skupštini.

Zanimljiva je situacija i u Svrljigu u kojem prema posljednjem popisu živi 150 Roma, a na ove izbore izlaze dvije romske stranke. Manjinska, vlaška lista, bit će prva opcija u ponudi biračima u Požarevcu.

Slično je i u Nišu, u kojem su u posljednjim momentima predane četiri liste nacionalnih manjina, s imenima koja nisu poznata široj niškoj javnosti. Kako pišu Južne vesti, iako prema podacima Popisa stanovništva iz 2022. godine u Nišu živi 121 osoba ruske nacionalnosti, ova manjina imat će dvije liste u Nišu. Jedna je lista »Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu – Tihomir Perić«, koja je proglašena za gradske i za izbore u nekim gradskim općinama. Druga lista koja ima položaj manjinske je »Koalicija: Glas naroda je snaga naroda – dr Miloš Stojanović«, a nacionalne manjine koje predstavljaju su ruska i slovačka.

Treća manjinska lista, koja će se naći i na listićima za gradske vijećnike, kao i za općinske, je lista koalicije »Snaga« koju čini više manjinskih stranaka i pokreta, a koja će sudjelovati i na izborima u Beogradu.

Glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Milan Zirojević je govoreći za NIN o manjinskim listama, kazao da »u Nišu još samo fali lista Lužičkih Srba«.

Zirojević je kazao za NIN da se oni koji skupljaju potpise i žele sudjelovati na izborima uvijek dijele u dvije grupe: jedni koji pozivaju građane, vode kampanju na mrežama, mukom i radom izdrže naporan posao ovjere i predaje potpisa i drugi koji se samo iznebuha pojave i ekspresno predaju listu. Prema njegovim riječima, ostaje nejasno jesu li ovi drugi toliko organizirani i sposobni ili imaju »pomagače« iz vladajuće stranke.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika