Aktualno Aktualno

Vijećnici u Subotici i Somboru

Građani Srbije glasali su 2. lipnja za nove lokalne predstavnike u 89 gradova i općina. Na ovim izborima pravo glasa imalo je više od tri i pol milijuna birača, a ukupno je sudjelovalo više od 310 izbornih lista.

Vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobjedu u većini općina i gradova u kojima se glasalo, dok oporba tvrdi kako može formirati vlast u Nišu. SNS je pobijedio u svim općinama, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu, gdje u većini žive manjinske zajednice – Mađari i Bošnjaci, saopćio je predsjednik SNS-a Miloš Vučević. Naprednjaci tvrde da je glasanje proteklo bez problema, a oporba da su izborni proces obilježili dupli birački popisi, pritisak na birače i organizirano glasanje. Ove izbore obilježila je i relativno slaba izlaznost.

Šef promatračke misije Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer rekao je da su protekli lokalni izbori bili dobro provedeni i biračima su ponuđene različite političke mogućnosti, međutim izrazio je zabrinutost zbog »široko rasprostranjenog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i pristranosti medija u korist vladajuće koalicije«.

Dvije hrvatske manjinske stranke sudjelovale su na izborima: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u Subotici i Somboru i Demokratska zajednica Hrvata u Subotici i osvojili mandate, dok je u Srijemskoj Mitrovici član DSHV-a osvojio mandat na listi Srpske napredne stranke. Dok je DSHV izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatom, DZH, koji je izlazio u koaliciji s drugim strankama, ocijenio je rezultat relativno slabim za hrvatsku zajednicu u cjelini gledano.

Subotica i Sombor

Na lokalnim izborima u Subotici glasalo je 52.484 birača, odnosno 41,83 % od ukupnog broja upisanih u birački popis. Zabilježeno je 1.976 nevažećih glasačkih listića, dok u glasačke kutije nisu ubačena 22 glasačka listića. Po preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, najviše glasova 25.893 ili 49,14 % osvojila je lista »Aleksandar Vučić – Subotica sutra« i imat će 35 vijećnika. Druga po broju osvojenih glasova, 13.777 ili 26,51 %, je lista »Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor« i imat će 19 vijećnika. Na trećem mjestu je lista »Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković« koja je osvojila 7.721 glas ili 14,7 % te će imati deset vijećnika. Ovu koaliciju čine čine Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata čiji će predstavnik u lokalnoj skupštini biti prof. dr. Tomislav Stantić. Manjinska koalicija »Za pravednu Suboticu – DSHV – SPP – Tomislav Žigmanov« osvojila je 2.182 glasa ili 4,32 % i imat će tri vijećnička mjesta u lokalnoj skupštini. Grupa građana »Za kulturnu Suboticu«, koju je predvodila Márta Árokszállási, nije prešla cenzus, a za nju je glasalo 913 birača.

U Somboru je pravo glasa imalo 70.910 građana, a iskoristilo ga je 31.066 ili 43,8 %. Najviše glasova dobila je lista »Aleksandar Vučić – Sombor sutra« – 20.706 glasova ili 66,68 % podrške birača. Oporbena lista »Biram Sombor bez nasilja« osvojila je glasove 5.825 građana ili 18,8 % te će imati 11 vijećnika u lokalnoj skupštini. Lista »Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pasztor« osvojila je 1.954 glasova, odnosno 6,3 % i imat će 4 mandata. Izborni cenzus, s 3,14 % odnosno 976 glasova, prošla je i lista »Građanski front – stop ludilu«, kojoj pripadaju dva mandata kao i manjinskoj listi »Za pravedan Sombor! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Tomislav Žigmanov« koju je podržalo 735 ili 2,37 % birača. Bilo je više od 850 nevažećih listića (2,76 %). 

DSHV zadovoljan

DSHV je u svom priopćenju nakon izbora ocijenio »izuzetno pozitivnim ostvarene rezultate na lokalnim izborima« jer će, kako navode, kao jedina relevantna politička stranka hrvatske zajednice u Srbiji nastaviti participirati u predstavničkim tijelima vlasti putem svojih vijećnika u skupštinama gradova Subotica i Sombor, lokalnim samoupravama u kojima živi veliki broj Hrvata.

»Tim prije izborni uspjeh smatramo odličnim jer su se izbori odvijali u složenom društvenom kontekstu, s brojnim izazovima u političkom polju, nejednakim predizbornim pozicijama, skromnim materijalno-financijskim i inim resursima za djelovanje, nedovoljnom medijskom vidljivošću… No, dobra izborna platforma, kvalitetni kadrovi na listama, na kojima su bili zastupljeni osim članova DSHV-a i predstavnici hrvatskih kulturnih udruga te ugledni pojedinci iz svih područja i mjesta u kojima Hrvati žive, dosadašnji ostvareni rezultati i uopće prepoznatljivost DSHV-a u hrvatskome biračkom tijelu, do sada najbogatija, najraznovrsnija i najbolja kampanja, uz brojnu mrežu zagovaratelja, veliki broj mladih koji su vodili gotovo sve izborne radnje, spomenute su manjkavosti posve uspješno nadomjestili i ostvarili zacrtane ciljeve – osvajanje vijećničkih mjesta. Na taj način, politički adekvatno institucionalno situirani, autentični predstavnici Hrvata bit će u prilici artikulirati interese i potrebe zajednice čije su povjerenje zadobili te kao integralni dio lokalnih struktura vlasti pridonijeti razvoju ne samo Sombora i Subotice, nego i područja u kojima Hrvati žive te samih lokalnih hrvatskih zajednica. Dosadašnje pozitivno djelovanje i konstruktivno držanje DSHV-a govori u prilog činjenice da možemo biti pouzdani partneri vlasti«, navodi se u priopćenju stranke.

»Osigurali smo u sljedeće četiri godine sudjelovanje predstavnika Hrvata u procesima donošenja odluka u lokalnim skupštinama Subotice i Sombora. Na taj način autentični glasovi hrvatske zajednice jasno će se čuti, a naša će se prava i interesi učinkovitije zastupati«, zaključuje se u priopćenju.

Izabrani vijećnik u Subotici Marin Piuković zahvalio se svima koji su u Subotici dali svoj glas njihovoj listi.

»Osvojili smo značajan rezultat i s tri vijećnika ušli u gradsku skupštinu. Izbornim rezultatom smo zadovoljni, ali isto tako i svim aktivnostima koje su prethodile izbornom danu. Mislim tu prije svega na prikupljanje potpisa, za svega jedno popodne skupili smo 703 potpisa. Kampanju smo radili aktivno, imali smo redovitu komunikaciju sa svim kandidatima koji su u svojim krugovima radili na animiranju birača. Također, bili smo prisutni na terenu i ozbiljno pristupili komuniciranju točaka za koje ćemo se zalagati. Bitno nam je da se naš glas čuje u gradskoj skupštini kako bismo što bolje mogli zastupati interese naših birača ali i svih građana Subotice. Nastavit ćemo i dalje slušati zahtjeve naših glasača te ih nastojati riješiti«, rekao je Piuković, koji je uz Josipu Vojnić Tunić i Ninoslava Radaka izabran za vijećnika u Skupštinu grada Subotice.

Izabrani vijećnik DSHV-a u Somboru Tomica Vuković je rekao kako je veliki uspjeh ove stranke da su uspjeli prikupiti potpise i izići prvi put samostalno a ne u koaliciji nakon 34 godine postojanja stranke. »Nadamo se da će ovi izbori pokazati volju građana Sombora da se čuje glas Hrvata u Skupštini Sombora. Ne postoji nijedno mjesto gdje žive stopostotno samo Hrvati već su uvijek nacionalno miješane sredine i potencirat ćemo da se rješavaju problemi gdje je većinom hrvatsko stanovništvo, ali to ne znači da ćemo opstruirati projekte ili bilo kakve odluke koje donose dobrobit svim somborskim salašima i selima pa i onim gdje ne žive Hrvati. Podržat ćemo sva nastojanja da se doprinese kvalitetnijem životu svih sela i salaša da se popravi kvaliteta života, komunalna infrastruktura, kao što je plin, voda, pojačanje napona struje... Znači, za dobrobit kako Hrvata tako i svih stanovnika Sombora«, rekao je Vuković.

DZH: Pozivamo na dijalog

Izabrani vijećnik u skupštini Subotice iz DZH-a prof. dr. Tomislav Stantić, iako zadovoljan uspjehom svoje stranke koja će ponovo imati predstavnika u lokalnoj skupštini, ocijenio je da nema razloga za neko pretjerano slavlje jer je, ako se gleda u cjelini, hrvatska zajednica imala u ranijim razdobljima i značajnije veći broj vijećnika.

»Kao stranka DZH smo veoma zadovoljni jer se poslije više godina vraćamo u subotičku skupštinu i samim time omogućujemo da neke naše ideje budu na usluzi građanima. Pri tome čestitam i DSHV-u na osvojena tri mandata. Međutim, kada to saberete i pogledate u kontekstu da smo nekada imali jedanaest, devet, osam vijećnika sada ova četiri koja predstavljaju hrvatsku zajednicu i nije neki razlog za pretjerano slavlje. Premda mnoge ideje koje smo i mi promovirali kroz kampanju naše zajedničke koalicije 'Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković', a isto tako i programski ciljevi DSHV-a mogu biti korisni za Hrvate, napose što se tiče ruralnog razvoja kao i pojedinih ideja iz područja školstva gdje se ne slažemo u načinima ali nam je cilj isti. Tako da vjerujem kako su pred nama možda dani kada ćemo konačno jednom sjesti i razgovarati za istim stolom – naše dvije stranke DSHV i DZH o onome što bi bili prioriteti i što je najvažnije učiniti za naše sunarodnjake. A ako se i ne dogovorimo, dijalog nikada nije loš. Evo, mi smo otvoreni a na DSHV-u, koji je jači, ima mogućnosti da takav razgovor inicira ili ne. Naša koalicija ima 10 vijećnika i svaki razgovor i kao koalicije je dobrodošao s DSHV-om jer ne mislim kako je ultimativno da lokalne prate republičke ili pokrajinske politike. Mi uvažavamo činjenicu da je DSHV u koaliciji s vladajućom koalicijom na republičkom nivou, ali lokalne teme su nešto drugo i nešto čemu trebamo odgovarati prije svega građanima. Ali svakako, kao dvije stranke hrvatske nacionalne zajednice sve te teme mogu biti aktualne bez obzira žele li razgovor s koalicijom ili samo s DZH-om. Mi ćemo biti u oporbi s rješenjima za koja mislimo da su mnogo bolja od ovih koje trenutno imamo u smislu kapitalnih investicija, jer mislimo da od toga nemaju svi Subotičani koristi, sa svim tim velikim novcem za razne kapitalne projekte ne samo u Subotici nego i u cijeloj zemlji. Mislim da se mogu uraditi mnogo bolje stvari za sve građane Subotice, ne samo pripadnike naše nacionalne zajednice. I svakako mislim da je odgovornost na nama i za dijalog s ostalim pripadnicima manjinskih zajednica gdje ne mislim samo na pripadnike mađarske već i sve druge nacionalne zajednice jer jedino zajedno možemo štititi prava pripadnika manjina«, rekao je Stantić.

Srijem – jedan predstavnik u Srijemskoj Mitrovici

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije na lokalnim izborima u Šidu za listu »Aleksandar Vučić – Šid sutra« glasalo je 11,015 birača ili 75,2 %. Za »Ujedinjenu opoziciju – glasaj za promene« glasalo je 2.632 birača šidske općine odnosno 24,80 %. Prema neslužbenim rezultatima u novi saziv rumskog parlamenta ušlo je pet od šest lista koje su se nalazile na glasačkom listiću. Za listu »Aleksandar Vučić – Ruma sutra« glasalo je 16.619 ili 70,55 % građana. Koalicija »Ruma protiv nasilja« dobila je 3.114 glasova ili 13,22 %. Trećeplasirana po broju glasova je Nova demokratska stranka Srbije s 1.229 glasova odnosno 5,22 %. Za »Rusku stranku – Srbi i Rusi braća zauvek« glasalo je 856 građana ili 3,63 % birača. Lista »Biramo zdravu i zelenu Rumu« osvojila je 3,43 %, odnosno 809 glasova. U Srijemskoj Mitrovici lista »Aleksandar Vučić – Srijemska Mitrovica sutra« osvojila je 60,22 % glasova. Na drugom mjestu je lista »Grad za sve nas – Vladimir Petković« s osvojenih 21,09 % glasova, zatim slijedi lista »Srijemska Mitrovica protiv nasilja« sa 7,62 %. Lista »Dr. Savo Manojlović – i ja sam Mitrovica – Kreni-promeni mlada Mitrovica« osvojila je 5,93 % glasova. Zatim slijedi lista »Nada za Mitrovicu – Nova demokratska stranka Srbije« s 2,04 % i Europska Mitrovica s 0,61 % osvojenih glasova. Krunoslav Đaković će, prema neslužbenim rezultatima, kao vijećnik DSHV-a na listi Srpske napredne stranke biti vijećnik u gradskoj skupštini u Srijemskoj Mitrovici.

J. D. i S. D.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika