Aktualno Aktualno

Položaj Hrvata u Srbiji jedan od prioriteta

U Hrvatskoj se u nedjelju, 9. lipnja, održavaju izbori za Europski parlament. Pravo glasovanja na ovim izborima imaju i državljani Hrvatske s prebivalištem u Srbiji, a glasovati mogu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici. Hrvatska bira 12 eurozastupnika, a za ova zastupnička mjesta borit će se kandidati s čak 25 lista.

Među 25 stranačkih, kolicijskih i listi koje predvode pojedinci je i lista HDZ-a, čiji je slogan »Hrvatska snažna i važna« na čijem je čelu premijer Andrej Plenković. Nakon preizbornog skupa u Osijeku, koji je održan u utorak, 4. lipnja, kandidati HDZ-a za eurozastupnike pozvali su državljane Hrvatske s prebivalištem u Srbiji da glasuju i podrže njihovu listu.

»U Europskom parlamentu zastupamo interese hrvatskog naroda, neovisno o tome živjeli oni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili u Vojvodini. I u ovom mandatu borili smo se zajedno za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Vojvodini i s time ćemo nastaviti i ubuduće. Borit ćemo se za očuvanje hrvatskog jezika, kulture, identiteta; borit ćemo se za zajednicu koja stoljećima svjedoči o našoj kulturi«, kazao je kandidat na listi i dosadašnji eurozastupnik Karlo Ressler i dodao da je i u interesu Hrvatske, ali i cijele Europe, da Srbija uđe u Europsku uniju, kako bi Hrvatska imala stabilno susjedstvo.

»Jasno je da ćemo i dalje inzistirati na svemu onome što je Hrvatska trebala ispuniti da bi ušla u Europsku uniju, a to se itekako tiče statusa i položaja hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini i Srbiji i na tome ćemo i dalje inzistirati u Europskom parlamentu«, kazao je Ressler.

»Zalažemo se za ulazak ostalih zemalja u Europsku uniju, ali uz poštovanje kriterija. Ovdje smo da pomognemo. Želimo da naše susjedstvo bude sigurno. Kao članica Odbora za vanjsku politiku u svim svojim obraćanjima, nakon što raspravljamo o izvješćima o napretku Srbije u pristupanju EU uvijek apostrofiramo prava manjina. Ona ne smiju biti upitna. Prava manjina moraju biti civilizacijski doseg jedne države, jednako kao što su prava manjina na visokoj razini u Hrvatskoj. Prvo, ne može se sjediti na dvije stolice. Ne može se deklarativno govoriti da ćete nešto poduzeti, donijeti akcijske planove i donijeti nekakve strategije, a zapravo ih u stvarnosti ne provoditi«, kazala je kandidatkinja i dosadašnja eurozastupnica Sunčana Glavak i dodala da će Hrvatska podupirati proširenje Europske unije.

»Nemojmo zaboraviti da je proces proširenja bio zastao i da je upravo na inzistiranje premijera Plenkovića, kada je Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europe, na visoko mjesto u agendu stavljeno ponovno pitanje proširenja Europske unije, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. Za Srbiju smo posebno apostrofirali, a što nije dobro, neusklađenost vanjske politike s politikom EU«, kazala je Glavak.

Poziv biračima u Srbiji uputila je i kandidatkinja Nikolina Brnjac.

»Hrvatska je 11 godina članica EU i to nam je donijelo puno benefita. Sve ovo što vidite što se gradi u Hrvatskoj: vrtići, škole, bolnice, prometnice, muzeji… to je sve temeljeno na europskim sredstvima. Odluke koje se donose u Europskom parlamentu jednako su važne, ako ne i važnije od onih koje donosimo u Hrvatskom saboru. Upravo zato je važno izaći na izbore 9. lipnja«, kazala je Brnjac i dodala da je jedan od najvažnijih prioriteta sigurnost hrvatskog naroda, ma gdje živjeli.

»Na europske izbore idemo sa sloganom ‘Hrvatska snažna i važna’. Koliko je Hrvatska jača u Europskoj uniji to će biti bolje i Hrvatima izvan Hrvaske, odnosno Hrvatima u Srbiji«, poručio je kandidat HDZ-a na EU izborima i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Z. V. / Foto: FB HDZ

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika