Sport i zabava Sport i zabava

Transfer u koledž nogomet

Dvadesetogodišnji mladi subotički nogometaš Vanja Kopunović će uskoro rodni grad zamijeniti novom adresom u Sjedinjenim Američkim Državama. Već ovoga ljeta putuje za Teksas, gdje bi sljedeće četiri godine trebao studirati i igrati nogomet.

Kada si počeo trenirati nogomet?

Od malena sam pokazivao interes za igranje nogometa, posve normalno budući da je moj otac Aleksandar bio profesionalni nogometaš (igrao u Prvoj ligi u pet država). Ispočetka su to bile tzv. škole nogometa, a kada sam krenuo u srednju školu, onda sam započeo svoj ozbiljniji igrački staž u NK Spartak gdje sam prošao sve pionirske i juniorske starosne kategorije.

Već zarana si se okušao i u inozemstvu, jer si igrao godinu dana u Sloveniji...

Proveo sam jednu omladinsku sezonu u Domžalama, ali sam se ipak, zbog budućih studentskih planova, odlučio vratiti doma u Suboticu gdje trenutačno igram za seniorsku momčad Preporoda iz Novoga Žednika koja se natječe u Vojvođanskoj ligi skupina Sjever.

Ali, sve navedeno je samo svojevrsna nogometna uvertira pred odlazak na školsko-sportske studije u SAD. Gdje ćeš, od jeseni, studirati i igrati nogomet?

Nakon apliciranja putem specijalizirane nogometne platforme dobio sam poziv od jednog koledža iz savezne države Teksas, koji se nalazi na oko pola sata udaljenosti od Dallasa.

Kakvi su tvoji američki »životno-nogometni« planovi?

Prije svega želio bih završiti četverogodišnji školski studij na tom koledžu, a na terenu na najbolji način pružiti svoj igrački maksimum i time opravdati svoj dolazak u SAD.

Hoće li odlazak u novu sredinu, ukoliko to bude potrebno za momčad, možda uvjetovati i promjenu igračke pozicije?

Iskreno, ne vjerujem jer sam po nogometnoj vokaciji, svih proteklih godina, čisti napadač. Ali, ako se u interesu momčadi od mene bude tražio premještaj na neku drugu poziciju, naravno da ću pozitivno odgovoriti na zahtjev trenera. Mislim da mogu igrati na svakoj poziciji, ali svakako mislim kako najviše mogu doprinijeti u navalnoj formaciji.

Vratimo se, na koncu razgovora, još malo na studijski program i reci nam o kojim se školskim studijama radi?

Nastavni odjel u trajanju od četiri akademske godine zove se General administration i marketing, a uz školovanje usporedo ide i sportski program igranja za nogometnu koledž momčad. Trudit ću se biti jednako uspješan u oba koledž sektora.

D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika