Aktualno Aktualno

Optužnica protiv mladića zbog izazivanja nacionalne mržnje

Više javno tužilaštvo u Pančevu podnijelo je Višem sudu u Pančevu optužni prijedlog protiv okrivljenih N.R. (rođen 2002. godine), M.K. (rođen 2001. godine), Ž.M. (rođen 2001. godine) i F.M. (rođen 2003. godine), svi iz Omoljice, zbog postojanja opravdane sumnje da su dana 13. travnja u 1.15 sati u Pančevu, u ul. Trg mučenika bb, ugrožavanjem sigurnosti i upotrebom sile i prijetnje izazivali nacionalnu mržnju među narodima koji žive u Srbiji, objavio je portal 013info.rs.

Okrivljeni se terete da su vrijeđali po nacionalnoj osnovi lica N.K. (rođen 1986. godine), K.R. (rođen 1979. godine), M.V. (rođena 1985. godine) i M.K. (rođena 1989. godine), svi državljani Republike Hrvatske iz Zagreba, da su im pretili da će da ih ubiju, te da su rukama, nogama odnosno kaišem zadavali udarce oštećenima N.K. i K.R., kao i oštećenima B.L. (rođen 1986. godine) iz Pančeva i M.C. (rođen 1985. godine) iz Niša, dvojici državljana Republike Srbije koji su bili u društvu s oštećenim državljanima Republike Hrvatske, uslijed kojih udaraca su oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede u predjelu glave i tijela.

DSHV: Korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti

U povodu podizanja ove optužnice oglasio se Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

»Optužni prijedlog protiv osumnjičenih za napad na državljane i stanovnike Republike Hrvatske vjerujemo, korak je bliže pravdi. Poštena i brza presuda bila bi korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti koje je ovaj žalosni napad izazvao, a pokazala bi i redoviti put rješavanja, te buduće prevencije sličnih pojava. Stoga i dalje pratimo ovaj postupak.

Okrivljenima se stavlja na teret da su kao suizvršitelji izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

Više javno tužilaštvo u Pančevu je u optužnom prijedlogu predložilo da Viši sud u Pančevu produži pritvor protiv okrivljenog Ž.M. zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, da okrivljene osudi na kaznu zatvora u trajanju od po tri godine, kao i da ih obveže na plaćanje troškova krivičnog postupka.

H. R.


 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika