Aktualno Aktualno

200. broj časopisa za mlade »Kužiš?!«

Danas, 14. lipnja, izišao je 200. broj časopisa za mladež Kužiš?!. Prvi broj ovog podlistka Hrvatske riječi izišao je 8. lipnja sada već daleke 2007. godine. Podsjetimo, Kužiš?! je prva publikacija za mlade u povijesti novinstva ovdašnjih Hrvata. Pokrenut je u okviru NIU Hrvatska riječ, a u ovom procesu sudjelovala je i udruga mladeži CroV.

Na svoje 24 stranice Kužiš?! se bavi različitim temama vezanim za mlade iz hrvatske zajednice u Vojvodini, kao i općim pitanjima vezanim za omladinsku populaciju (srednjoškolsko obrazovanje i studiranje, omladinske politike, znanost, popularna kultura…).
Časopis je dijelom vezan uz događanja u obrazovanju na hrvatskom jeziku, ponajviše one izvannastavne (razmjena učenika, ekskurzije, posjeti manifestacijama...). Također, mladima otvara prostor i za objavljivanje tekstova komentarskoga tipa, u kojima pišu o izazovima s kojima se kroz odrastanje susreću kao i o aktualnim društvenim fenomenima. Časopis ujedno nastoji pridonijeti učenju ili usavršavanju hrvatskoga standardnog jezika kod njegovih čitatelja i čitateljica. List se besplatno distribuira među učenicima koji pohađaju završne razrede osnovne te cijele srednje škole. Dostupan je i u online formatima: ima Instagram profil kuzis.casopis, a PDF arhiva brojeva dostupna je na internetskoj stanici Hrvatske riječi: www.hrvatskarijec.rs/stranica/kuzis.
Treba spomenuti i da Kužiš?! izlazi uz redovitu potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

»Što reći u povodu dvijestotog broja? Ukratko, nadamo se da ćemo se čitati i pratiti i u novih 200 brojeva. Da će uz nas stasavati nove generacije mladih i da će i oni davati svoj doprinos sadržaju časopisa (kao novinari ili osobe o kojima pišemo). Ukoliko imate nekih prijedloga i sugestija koje bi unaprijedile naš Kužiš?! javite nam se preko Instagrama ili na mail: casopis.kuzis@gmail.com«, navodi u povodu jubileja urednica časopisa Kristina Ivković Ivandekić.

U povodu 200. broja Kužiš?!-а, NIU Hrvatska riječ organizirala je giveaway akciju putem koje daruje 40 nagrada. Akcija darivanja organizira se preko Instagram profila kuzis.casopis, a izvlačenje dobitnika najavljeno je za danas.

H. R.



 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika