Aktualno Aktualno

Odlična suradnja sa SNS-om

U Baču Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nije imao svoje kandidate na lokalnim izborima, ali je kao rezultat prethodnih razgovora podržao listu oko Srpske napredne stranke. Predsjednik podružnice DSHV-a u Baču Dario Bošnjak postavljen je za savjetnika predsjednika Općine za pitanja hrvatske nacionalne manjine.

Kakvi su rezultati izbora i što oni znače za dalju poziciju DSHV-a u Baču?

U Baču je koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila 57 % ukupnih glasova i imaju 16 mandata, grupa građana »Moj Bač« ima 7 mandata i koalicija »Oslobodimo Bač« oko Demokratske tranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine imaju 2 mandata. Premda je oporba tražila prebrojavanje glasova i rezultati još nisu konačni, mislim da oko toga neće biti problema. Što se tiče Demokratskog saveza Hrvata i hrvatske zajednice općenito po nekom postizbornom dogovoru smo dobili mjesto savjetnika predsjednika Općine Bač za pitanja hrvatske zajednice. Rješenje je već uručeno i počinjem djelovati i već radim kao savjetnik. Već sam napravio određene pomake po tom pitanju i radimo strategiju kako ćemo uvrstiti hrvatsku zajednicu na mapi Općine Bač jer moja želja je da potpuno integriramo hrvatsku zajednicu u društvo, da to ne bude samo u kulturi već i vezano za turizam, etno-turizam, pitanja komunalne infrastrukture itd. Jednostavno, da se i nas nešto pita jer imamo i mi prijedloge i rješenja za mnoge probleme koji muče naše građane, beez obzira na nacionalnu pripadnost. I želimo biti sudionici tih rješenja kada su ti problemi u pitanju. Mi smo jedna mala općina, mala zajednica i mislim da možemo napraviti pomake i kada su u pitanju stereotipi prema hrvatskoj zajednici mada nismo do sada doživljavali neke velike probleme. Suradnja s vlašću iz prošlosti, osobito u posljednje dvije godine kako sam preuzeo mjesnu organizaciju DSHV-a u Vajskoj, podignuta je na puno višu razinu i prvi puta smo prošle godine dobili stranačke prostorije za djelovanje a posljednjih trideset godina djelovanja DSHV-a nikada nismo imali prostorije u Baču i od tog momenta počinje suradnja pozitivnog karaktera.

Zašto DSHV nije izišao na izbore u Baču?

Ja sam imao želju da se ide samostalno, međutim procjene su bile da mi ne bismo mogli isplivati u tom duelu vlasti i oporbe makar s jednim vijećnikom. I to se u kampanji vidjelo. I vlast i oporba su grabili naše birače i jednostavno odlučili smo se na ovaj korak ovog puta dok se ne osnažimo, dok ne ojačamo i ja sam siguran da ćemo za dvije-tri godine uspjeti napraviti organizaciju. I sâm sam rekao kada sam preuzimao organizaciju u Vajskoj da će mi trebati četiri godine da obnovim tu stranačku infrastrukturu koja je bila devastirana. Za dvije godine smo napravili mnogo, ali još uvijek nedovoljno da bismo mogli ići samostalno. Oporba nas nije ni zvala na razgovore po bilo kojem pitanju, a što se tiče SNS-a oni su prvi došli da razgovaramo o svemu i mi to cijenimo i zato smo odlučili podržati tu listu i zbog svih rezultata od prije što smo imali s njima što se tiče općine, i zbog svega što su nam ponudili to je bilo više nego korektno.

A zašto niste imali svoga kandidata na listi, kako biste eventualno imali vijećnika u općinskoj skupštini ako je ta suradnja tako dobra?

Tu je ispao jedan problem: oni su nama nudili, ali jednostavno je bilo nedovoljno vremena da se odluči i oni su listu predali bez nas, a mi još nismo imali dopuštenje od vrha stranke za takav potez. Jednostavno se čekalo odobrenje koje je stiglo kasno i to je bila jedna vrsta nesporazuma, ali to smo riješili postizbornom suradnjom i dogovorom. Ono što je dogovarano u vrijeme predizborne kampanje u cijelosti se ispoštovalo i po tom dogovoru ćemo i raditi. Mi smo sada sudionici izvršne vlasti u Baču, a to niti jedna druga nacioanlna manjina nije dobila. Hrvati jesu.

Što planirate uraditi na ovoj poziciji?

Prvo, moja je želja da se hrvatska zajednica integrira u potpunosti u cjelokupno društvo. Drugo što očekujemo i što smo se dogovorili jeste pomoć svim našim udrugama, a što je do sada dosta teško išlo. Imamo strategiju zapošljavanja naših ljudi, također želimo biti sudionici i o tome smo razgovarali da ćemo zajednički podnositi projekte i prekogranične suradnje i pokušat ćemo ići na projekte pretpistupnih fondova Europske unije i tu vidimo našu budućnost i naše djelovanje. Tako da će biti na obostrano zadovoljstvo i korist.

Kako vidite položaj i budućnost Hrvata u Baču?

Prije deset godina prema popisu nas je bilo 1.300, a sada 878 u Općini Bač koja ima 12.000 stanovnika, tako da smo mi u jednom nezavidnom položaju. Odumiremo, odlazimo, tako da je ovo bila jedinstvena prilika jer će nas za deset godina biti upola manje. Ne želim biti pesimist, ali moram biti realan. Ovo je bila prilika da pokušamo osnažiti DSHV s ovakvim načinom rada i za dvije-tri godine pokušamo nešto napraviti sami.

J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika