Aktualno Aktualno

Ministar Žigmanov čestitao praznik Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je hrvatskoj nacionalnoj zajednici praznik 19. lipnja – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića.
U čestitki se navodi kako je biskup Ivan Antunović (1815-1888) bio hrvatski pisac i vođa narodnog preporoda podunavskih Hrvata, za čija se prava borio unutar Ugarske, naročito u području prosvjete i kulturno-nacionalne emancipacije, i radio na jačanju njihovih veza s drugim Hrvatima. Osnovao je prve novine podunavskih Hrvata, a sam je pisao pripovjetke, romane, vjersko-poučne radove i rasprave. Posvećeno je radio na buđenju hrvatske nacionalne svijesti, otvoreno surađujući s ključnim ličnostima Srba toga vremena. Smatra se najznačajnijom ličnošću za organiziranje Hrvata unutar Ugarske u drugoj polovici 19. stoljeća, u izuzetno teškom vremenu za nemađarske narode, kojima je prijetila asimilacija.

»Ovaj praznik Nacionalni savjet hrvatske nacionalne manjine tradicionalno proslavlja u Subotici priređivanjem svečane akademije u povodu završetka školske godine u okviru koje se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u okviru odgojno-obrazovnog sustava Republike Srbije. Nastava na hrvatskom jeziku održava se od vrtića do srednjoškolske razine u pet osnovnih i tri srednje škole na teritoriju Grada Subotice i u Monoštoru, a pohađa je oko 500 učenika. Ove godine svečana akademija povodom Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića bit će održana sutra, 20. lipnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću postavljen je u parku pored subotičke katedrale i svečano otkriven 15. listopada 2020. godine. Dan njegovog rođenja Hrvati u Republici Srbiji proslavljaju od 2006. godine«, podsjeća se u čestitki.

H. R.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika