Aktualno Aktualno

Svečana akademija u Subotici: Biskup Antunović kao nadahnuće za budućnost

Svečanom akademijom u Subotici danas je obilježen praznik hrvatske zajednice – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića. Po uzoru na Antunovićevo preporoditeljsko i kulturno djelovanje, ovaj praznik posvećen je obrazovanju na hrvatskom jeziku te se tom prilikom nagrađuju najbolji učenici i prosvjetni djelatnici.

Ovogodišnje priznanje »Crvena kravata«, koje se dodjeljuje učeniku generacije u kategoriji osnovnih škola, dodijeljeno je Ines Vojnić (OŠ »Matko Vuković«); »Crvena mašna« za učenika generacije srednjih škola pripala je Luciji Vukov (Muzička škola Subotica) a »Crvena penkala« za istaknutog pojedinca i njegov doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku uručena je knjižničarki i voditeljici brojnih izvannastavnih programa Bernadici Ivanković.

Prigodnim darovima nagrađeni su i učenici koji su postigli uspjeh 5,00 i/ili ostvarili zapažene rezultate u školskim i izvanškolskim natjecanjima.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i zastupnica u Hrvatskom saboru Jasna Vojnić zahvalila je svima koji pomažu obrazovanje na hrvatskom jeziku te istaknula kako je svaki pojedinačni uspjeh učenika – uspjeh cijele zajednice.

»Možda još danas niste svjesni svega što vam zajednica osigurava i koje uvjete imate, možda vam je samo teret izabrati između brojnih aktivnosti na koju otići. Ali sigurna sam da ćete se jednog dana svega ovog sjetiti i da ćete to vratiti vašoj djeci. Uključite se aktivno u društveni život, u rad udruga, budite blizu i kada treba dati svoj glas i kada treba dati svoj doprinos neka vam to ne bude teško. Sjetite se kako smo mi vas stavili na pijedestal, tako i vi stavljajte one s kojima živite, koji su pored vas i kojima ćete jednoga dana baš vi biti uzor i vodilja«, rekla je Vojnić.

Uime predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas čestitao je praznik Hrvatima u Srbiji a okupljenim učenicima poručio kako su oni budućnost ovdašnje hrvatske zajednice.

»Učenici koji su danas ovdje imaju sigurno nadahnuće u velikom čovjeku Ivanu Antunoviću, u svim izazovima koje će susresti na putu ka budućnosti. Ali neka idu hrabro, neka idu bez straha, i prije svega radosni. I sigurno će uspjeti«, kazao je Milas.

Kako je dodao, Središnji državni ured podržava sve one vrijednosti koje su u funkciji očuvanja i razvijanja hrvatskog identiteta te je u tom kontekstu zahvalio roditeljima koji su upisali djecu u hrvatsku nastavu kao i učiteljima koji su im posvećeni »kako bi lakše koračali u budućnost«.

Ističući potporu Republike Hrvatske Hrvatima u Srbiji, naveo je kako je Hrvatski dom – Matica u Subotici, otvoren prije godinu dana, doprinio zajedništvu i okupljanju pripadnika zajednice te izrazio nadu da će isti slučaj biti i sa sedam »malih matica« u mjestima gdje Hrvati žive.

»I dalje ćemo biti vjeran partner i potpora pripadnicima hrvatskoga naroda u svemu što ćete raditi ovdje kako bi ostali i opstali«, poručio je Milas.

Svečanoj akademiji u Subotici, među ostalim, nazočili su i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici, Ministarstva prosvjete Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske, Mađarskog nacionalnog vijeća, Subotičke biskupije, Grada Subotice, Veleučilišta »Lavoslav Ružička« u Vukovaru, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU »Hrvatska riječ«, poduzeća »Nova školska knjiga«, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, hrvatskih udruga i škola.

Akademiju je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika