Kolumne Kolumne

Već viđeno

Hrvati u Srbiji u srijedu, 19. lipnja, proslavili su Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, koji je jedan od četiriju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Godinama unatrag proslavlja se nekoliko dana kasnije, jer vezan je za obrazovanje i priznanja koja se uručuju najboljim učenicima. Tako je bilo i ove godine i svečena akademija kojom je obilježen Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića održana je jučer (20. lipnja). Čitat ćete o tome u narednom broju Hrvatske riječi.

Ali ono što se trebalo dogoditi na sam Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića 19. lipnja jest isticanje zastave hrvatske nacionalne manjine. Tamo gdje je hrvatski jezik u službenoj uporabi. Uz Grad Suboticu to su, da još jednom podsjetimo, Bereg, Monoštor, Lemeš, Sonta, Plavna, Bođani, Stari Slankamen, Ljuba, Sot, Batrovci i Stara Bingula. I nije ovo neki proizvoljni popis mjesta već prepisan iz tablice Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, koji je sačinjen na osnovu statuta lokalnih samouprava. Očekivano, kao i 19. ožujka, kada se slavio blagdan sv. Josipa i ovoga puta praznik hrvatske nacionalne manjine prošao je bez isticanja zastava na objektima mjesnih zajednica u nabrojanim mjestima. Izuzetak je Grad Subotica koji svoju obvezu prema svojim manjinama poštuje, pa se tako i 19. lipnja na zgradi Gradske kuće uz druge zastave zavijorila i zastava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Pisali smo o ovome i prije tri mjeseca, ali oni kojima je u opisu posla da vode računa o ispunjavanju ustavnih i zakonskih obveza ili ne čitaju Hrvatsku riječ ili ih baš briga.

Prate li to u Subotici bolje što su im obveze u pogledu poštivanja prava nacionalnih manjina? I zašto to isto ne rade i drugi?

Do narednog praznika hrvatska nacionalne manjine u Srbiji, 16. listopada, kada se obilježava Dan rođenja bana Josipa Jelačića, četiri su mjeseca. Dovoljno vremena da slika za četiri mjeseca u pobrojanim mjestima bude drugačija.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika