Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kad ljubav preraste u posao

Tomislav Temunović iz Subotice prije četiri godine otvorio je maloprodajni objekt Drvene kutije i pokloni u kojemu prodaje proizvode koje sam izrađuje. Kaže, njegova priča u ovome poslu započela je još 2017. kada je usavršio rad na CNC strojevima.

»Shvatio sam da s tim strojevima mogu odgovoriti na svu današnju potražnju za dekorativnom ambalažom«, kaže Temunović.

»Obuci me«

Prve poslovne ugovore Temunović je sklapao upravo za proizvodnju kutija i ambalaža kojom su tvrtke ili mali poduzetnici promovirali svoj proizvod. Vremenom je priča s ambalažama prerasla u asortiman od 200 proizvoda čiji je svaki detalj osmislio i izradio naš sugovornik. Kako kaže, ono što ga izdvaja od drugih je personalizacija poklona.

»Zbog korone su cijene repromaterijala otišle jako gore i nisam više mogao tako jeftino proizvoditi ambalaže za pića. Inflacija nakon korone je dodatno otežala posao jer je platežna moć građana veoma oslabila tako da su moje ambalaže za piće postale luksuz. Kako bih premostio taj izazov, registrirao sam maloprodajni objekt u kojemu se pored kutija prodaju i pokloni. Tu sam se direktno obratio građanima, tj. kupcima. Sada radim isključivo serije. Imam set naših kutija na koje mogu uraditi brendiranje po potrebi. Eventualno novu kutiju mogu izdizajnirati ako se javi ozbiljan kupac kojemu treba veća količina. Lijepo surađujem sa subotičkim proizvođačima rakije i vina, ali i destilerijama diljem Srbije. Recimo, kada su Dani vina na Paliću veoma sam zauzet jer imam nekoliko proizvođača koji mi dođu netom prije i kažu: 'Znaš ono moje, obuci me'. Dolaze mi proizvođači koji nemaju niti logo niti ništa, ali uspijem napraviti priču i za njih. Lijepo surađujem i s cvjećarnicama koje najviše poručuju korpice za cvijeće i pikove (natpise za sretan rođendan itd.), radim sa salonima za poklone kojih ima dosta po Subotici itd.

Violina kao držač za vino

Temunović se nakon završene srednje škole za grafičara uposlio izvan struke gdje je radio 20 godina. Sve te godine grafički dizajn mu je bio kaže kao hobi, odnosno ljubav koju njeguje. Prije nekoliko godina ta ljubav je prerasla u posao, zbog čega je Temunović veoma zadovoljan, jer, kaže, konačno radi ono što voli, posao mu više nije stres i uživa u svakom radnom danu i izazovu koji on donosi.

»U jednom momentu shvatiš da više ne možeš raditi ni za koga, da želiš biti sam svoj gazda i to je to. Ta prekretnica u mojemu životu dogodila se prije sedam godina kada sam shvatio da sam dovoljno sazreo za vlastiti biznis. Dizajniranje i izrada drvenih kutija je u to vrijeme bila potpuno nova u gradu pa i državi. Bio je veliki rizik ostaviti sve iza sebe i krenuti u nešto novo, rekao bih da je bilo skroz avanturistički. Isplatilo se riskirati jer sam vidio mnogo dalje nego ostali u ovome poslu. Sve ono što vidite u trgovini i na sajtu produkt je mojega dugogodišnjeg rada i učenja u području grafičkog dizajna. U ovom poslu je samo nebo granica«, kaže Temunović.

Od svih proizvoda Temunović kao najdraži izdvaja držač za bocu vina u obliku violine. Kaže, do detalja ga je razradio i to je njegova poslovna osobna iskaznica.

Najveća potražnja pred Novu godinu

Temunović je u svojoj firmi jedini uposlenik. Kaže da je za ovakav posao gotovo nemoguće pronaći radnike, jer se svakodnevno treba osmišljavati nešto novo, pratiti trendove i tržište. Upravo zbog nedostatka vremena niti ne prodaje online, već mu sajt služi kao katalog proizvoda s aktualnim cijenama.

»Ja sam i modelator i maketar i grafički dizajner i čovjek koji nabavlja materijal i trgovac. Iako trgovina ima radno vrijeme, ja nemam. Ovaj posao se radi 0-24 jer uvijek gledam da imam nove proizvode, da od obične kutije napravim priču. Kada je gužva, kao recimo pred Novu godinu, obitelj mi uskače u pomoć«, kaže Temunović.

Navodi on kako se proizvodi prodaju po sezonama. Najveća je potražnja za poklonima pred Božić i Novu godinu, nakon čega ubrzo dolazi Dan zaljubljenih, 8. ožujka, Uskrs, mature te se nakon godišnjih odmora već kreće raditi novi program za Božić. Tema koja je uvijek prisutna i aktualna je odlazak u mirovinu. Što se tiče cijena, Temunović smatra da su više nego pristupačne, a olakšavajuća okolnost mu je, navodi, što ima svoj poslovni prostor te ne mora cijenu zakupa uračunavati u cijenu proizvoda.

Temunović kaže kako sada već ima puno registriranih firmi koje se bave izradom kutija i poklona od pločastog drvenog materijala te da uskoro planira proširiti poslovanje na nešto novo, jer smatra da će se tržište zasititi. Nagovijestio nam je kako su materijali kojima planira raditi u budućnosti pored drveta i kamen, plastika, porcelan i metal.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika