Aktualno Aktualno

Susretište rasutog hrvatskog bića

Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji održani su od 22. do 27. lipnja, a u okviru njih Hrvatima u Splitu, Solinu i Kaštelu, hrvatsku riječ, bunjevačku rič, pjesme i igre predstavili su predstavnici profesionalnih institucija – Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i NIU Hrvatska riječ iz Subotice te članovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta i subotičke HGU Festival bunjevački pisama.

Predstavljanja, misa i folklor

Glavni organizator i domaćin ovih Dana je voditelj Podružnice Split Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta koji kaže da se ideja za realizaciju ove manifestacije rodila prošle godine.

»Prošle godine, prilikom mog posjeta Subotici, upoznao sam institucije Hrvata koje predstavjaju Hrvate u Vojvodini i nekoliko entuzijastičnih pojedinaca s kojima smo osmislili i na koncu i realizirali ovaj projekt. Ovim se programom Splitu, Solinu i Kaštelima predstavlja cjelokupna, živa materijalna i nematerijalna baština Hrvata Bunjevaca i na taj način imamo jedinstvenu priliku doživjeti, čuti i osjetiti Hrvate Bunjevce ovdje kod nas, u našem zavičaju. Vrijedno je još istaknuti da postoje povijesna vrela koja ukazuju da se radilo o Bunjevcima Dalmatinima, kako su se tamo nazivali kada su došli početkom XVII. stoljeća pa je ovo na svojevrstan način i jedan simboličan povratak kući Bunjevaca Dalmatina koji su došli ili iz zapadne Hercegovine ili iz unutrašnjosti Dalmacije. Vrijedna manifestacija koja uistinu u sebi sadrži puno toga a nadasve sadrži one iskrene ljudske pozitivne energije a to je ono što nas kroz život zapravo nosi i obogaćuje«, istaknuo je Ćaleta.

Bogat petodnevni program počeo je u subotu, 22. lipnja, u Velikoj dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu predstavljanjem ZKVH-a čije je aktivnosti predstavila ravnateljica Katarina Čeliković te NIU-a Hrvatska riječ o kojoj je govorila v. d. ravnateljice Mirjana Trkulja, predstavivši i nakladničku djelatnost, dok je o istoimenom tjedniku govorila glavna i odgovorna urednica Zlata Vasiljević.

Ovom su prigodom nastupili tamburaši HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, a posjetitelji su mogli pogledati i radove od slame članica slamarske sekcije HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, dok je nekolicina članova folklornog odjela ovog Društva predstavila nošnju Hrvata Bunjevaca sa sjevera Bačke.

Predsjednica Likovne udruge Emanuel Vidović Cvjetana Bazina Periša ovom je prigodom predstavnicima Hrvata Bunjevaca iz Subotice i Tavankuta darovala četiri slike.

Sljedećeg dana, u nedjelju, 23. lipnja, u crkvi sv. Josipa na Mertojaku služena je svečana pjevana misa koju je predvodio vlč. Vjenceslav Kujundžić koji za Bunjevce kaže da su divni dio hrvatskog naroda.

»Cijeli život sam razmišljao kako doći u Suboticu. Nikad nisam bio u Srbiji i u prosincu prošle godine, bez da je itko znao, krenuo sam u Suboticu. Sve me je oduševilo – gostoljubivost dragih ljudi, baš Bunjevaca, njihov ponos, radost što vide nekoga iz domovine, potom ljubav s kojom čuvaju svoju prošlost, svaki pedalj zemlje, onu slamu koju s ljubavlju ugrađuju u slike, što je čudesno i divno vidjeti, onda salaši. Sve se čuva. Ma Bunjevci su jedan divni dio hrvatskog naroda i hrvatskog bića, oni čuvaju nacionalni i vjerski identitet u Vojvodini odnosno Srbiji. Zato radosti i sreći nema kraja što su danas ovdje. Toliko se veselim, vjernici su oduševljeni, sve nas ispunja radost. Te njihove pisme, to dušu dira. Jedan smo narod«, istaknuo je vlč. Kujundžić.

Nakon sv. mise u crkvi je upriličeno predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame članova slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec, a nastupili su i tamburaši HGU Festival bunjevački pisama. O zainteresiranosti za Hrvate Bunjevce svjedoči činjenica da su na ovom programu ostali gotovo svi vjernici koji su prisustvovali misi i koji su ga ispratili s oduševljenjem, a neki i sa suzama.

U nedjelju navečer, na Ljetnoj pozornici Gradina u Solinu priređen je folklorni koncert na kom su nastupili tavankutski folkloraši uz pratnju tamburaša HGU-a, potom Folklorni ansambl Jedinstvo iz Splita i Kulturno-umjetničko društvo Salona iz Solina.

Prijem u županiji, Gradu i Ogranku MH

U okviru Dana predstavnici hrvatskih profesionalnih institucija i udruga primljeni su u utorak, 25. lipnja, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu i Ogranku Matice hrvatske u Splitu.

Predstavljajući Splitsko-dalmatinsku županiju župan Blaženko Boban kazao je da županija pomaže programe Hrvata Bunjevaca u Vojvodini. Župan je istaknuo i program Povratak korijenima, kojim se mladi ljudi nastoje privući na studij ili zaposlenje, te koji mogu koristiti i Hrvati u Srbiji.

»Hrvati Bunjevci ostavili su duboki trag u panonskoj ravnici. Vrata su im otvorena i zajedno sa županijom nastojat ću da se nastavi njihovo predstavljanje ovdje«, kazao je Ante Ćaleta.

Nakon županije predstavnike hrvatskih institucija i kulturnih udruga Hrvata Bunjevaca primio je i gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

»Drago nam je da čuvate vašu baštinu koja je impresivna i dugotrajna. Grad Split skromno je pomogao vaš dolazak, ali nadam se da ćemo vas u budućnosti viđati i češće i da ćemo razvijati kulturnu suradnju i kulturne projekte«, kazao je gradonačelnik Puljak.

Ljubica Vuković Dulić predstavila je Galeriju prve kolonije naive u tehnici slame i umjetnost u tehnici slame, Mira Temunović HGU Festival bunjevački pisama, a Ivica Dulić i Ladislav Suknović predstavili su HKPD Matija Gubec.

Predstavnici Hrvata Bunjevaca posjetili su i Ogranak Matice hrvatske Split, gdje im je domaćin bila Snježana Šetka.

Kaštel Lukšić

U utorak navečer Dani su nastavljeni u Kaštel Lukšiću gdje su se ponovno predstavile institucije i udruge Hrvata iz Srbije. Zlata Vasiljević govorila je o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, posebno o Hrvatima Bunjevcima, kao i o NIU Hrvatska riječ. Ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković govorila je o radu Zavoda i baštini bunjevačkih Hrvata, kao i o problematičnoj podjeli na bunjevačke Hrvate i Bunjevce koji se ne smatraju pripadnicima hrvatskog naroda.

U prvom dijelu programa predstavila se i HGU FBP, u nastavku večeri tavankutski su folkloraši izveli splet bunjevačkih plesova, a program je završen zajedničkim nastupom Gupca i KUD-a Ante Zaninović koji su otplesali kaštelansku narodnu četvorku.

Predsjednica KUD-a Ante Zaninović Marica Tadin izrazila je zadovoljstvo dolaskom Hrvata Bunjevaca u Split:

»U Tavankutu smo ih naučili plesati kaštelansku četvorku. Pomogli smo jedni drugima oko nošnji i pošto su nam oni poklonli nakit od slame, mi im želimo pokloniti nakit koji nose djevojke u kaštelanskoj nošnji.«

Posljednjeg dana, u srijedu, 26. lipnja, HKPD Matija Gubec sudjelovao je na manifestaciji Šotobraco Splitom skupa s FA Jedinstvo.

Dojmovi sudionika i posjetitelja

Katarina Čeliković, ravnateljica ZKVH-a: »Ovaj višednevni događaj koji je povezao Bunjevce iz Bačke i rekla bih prapostojbinu koja je sada u suvremenom dobu pokazala nevjerojatno gostoprimstvo, zapravo pokazuje kako je to bunjevačko biće jako živo. Osim igre, Splitu smo predstavili bunjevačku rič, predstavili smo neke profesionalne i amaterske institucije i sad se vidi koliko je važno povremeno doći u svoju prapostojbinu. To samo znači da se veze ne mogu prekinuti, treba ih obnavljati, treba pokazati koliko smo žilavi, koliko smo živi i kakvo bogatstvo mi danas imamo. To što smo baštinili nije došlo bez velikog truda i velike ljubavi prema svome. Čuli smo što to zajedničko imamo – od bunjevačke riči, načina razmišljanja, to znači otvoreno srce i vidjeli smo da je to jedno srce sastavljeno od puno malih srdaca«.

Mirjana Trkulja, v. d. ravnateljice NIU Hrvatska riječ: » Za NIU Hrvatska riječ predstavljanje na ovom događanju je važno jer omogućuje instituciji da dodatno istakne svoj rad i doprinos, te da se poveže s matičnom domovinom i Hrvatima iz drugih sredina, čime se dodatno učvršćuje zajedništvo i podrška unutar hrvatske zajednice«.

Zlata Vasiljević, glavna i odgovorna urednica tjednika Hrvatska riječ: »Ante Ćaleta iz Hrvatske matice iseljenika nas je pozvao da budemo dio ovih Dana i predstavimo našu ustanovu i tjednik. Obično smo mi ti koji pratimo događaje, fotografimo, snimamo, tamo smo negdje u pozadini, na kraju pripremamo izvješća, a sada smo dobili priliku kazati nešto i o sebi. To nam je bilo vrlo značajno, osobito što je to bilo u Splitu i što su ovdje mogli čuti i kako izgleda informiranje na hrvatskom jeziku kada je riječ o hrvatskoj manjini, ali proširili smo tu priču i na položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, na prava koja imamo, koliko se ona u praksi poštuju. Tako da, bio je ovo za nas jedan vid promocije i nadam se da će neke druge manifestacije i udruge krenuti ovim primjerom i dati priliku i Hrvatskoj riječi da se predstavi, a ne samo da bude netko tko prati neke događaje i izvještava o njima«.

Mira Temunović, voditeljica HGU FBP: »Ovih dana bile su toliko jake emocije di su i suze potekle. Stvarno se osića međusobna ljubav, ta neka empatija prema nama, povezanost, kako je na misi u crkvi sv. Josipa rekao Ladislav Suknović da smo se vratili svojoj majci u krilo. Stvarno je to tako, kad se dite vrati svojoj majci, svojoj domovini. Jako su nas lipo primili, puni smo dojmova, ponosni smo što smo predstavili naše bunjevačke običaje«.

Ivica Dulić, menadžer za kulturu u HKPD-u Matija Gubec: »Glavni organizator našeg dolaska u Split je Hrvatska matica iseljenika s kojom imamo suradnju u Zagrebu, ali do sada nismo imali prilike surađivati s njezinom podružnicom u Splitu. Bitno je ovdje pokazati izvorni bunjevački ples jer koliko god smo dolazili u matičnu domovinu, u Zagreb, Vinkovce, Đakovo, ovo je neka druga nit, neka druga dimenzija budući da su predstavljene i druge naše institucije i udruge. Tako u kompletu to ima veliku težinu i mislim da je potrebno tako i nastaviti«.

Posjetitelji su također oduševljeni onim što su čuli i vidjeli.

Kata Budnać, rođena Margetić, rodom je iz Bajmaka, a u Podstrani živi od 1968. godine:

» Što se tiče dojmova s ove večeri, oni su prekrasni. Najavu ovog događaja sam našla u Slobodnoj Dalmaciji i kad sam pročitala jednostavno sam rekla – ja idem. Kad bi nam u Podstranu došli Bunjevci, nitko sritniji ne bi bio i ja ću to spomenuti našem načelniku«.

Nikola Belandžić, rođen u Splitu, a već duže vrijeme živi u Kaliforniji.

»Velika mi je čast bila biti na ovom večerašnjem vašem predstavljanju. Vrlo mi je drago vidjeti naše mlade, posebno kada njeguju hrvatsku rič i pismu u svojoj obitelji, među svojim prijateljima. To je za nas velika stvar, domovina živi svojim tokom a mi vani smo dio nje, mi smo korijeni i loza, sve zajedno«.

Suzana Mihaljević: »Prvi put se susrećem s našim dragim Hrvatima Bunjevcima uživo, a inače redovitom pratim FB stranice Dužijance i onu o izradi predmeta i umjetnina od slame. Tako da sam, mogu reći, već duhom povezana. Večeras je sve bilo predivno, od onih mladih ljudi u prekrasnoj narodnoj nošnji do svih vaših predstavljanja, kao i tamburaške glazbe koju smo čuli. Osjetila sam onu našu dragu, toplu hrvatsku dušu. Po podrijetlu nemam veze s Bunjevcima, ali postoje moje duboke hrvatske veze i ljubav prema svim našim Hrvatima gdje god živjeli«.

Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji medijski su dobro popraćeni i splitski mediji kao i HRT opširno su izvještavali o gostovanju Hrvata Bunjevaca iz Bačke. Snimljena je i radijska emisija za iseljeništvo.

Organizatori Dana bili su Hrvatska matica iseljenika, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Likovna udruga Emanuel Vidović i Hrvatsko nadzemlje.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika