Aktualno Aktualno

Uposlenici Učeničkog doma Split u posjetu Subotici

Uposlenici Učeničkog doma Split boravili su u dvodnevnom posjetu Subotici gdje su posjetili i Hrvatski dom – Maticu. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić tom je prigodom zahvalila ravnatelju Učeničkog doma Mladenu Kamenjarinu na dugogodišnjoj suradnji u osiguravanju smještaja za učenike iz Vojvodine u Splitu proteklih osam godina.

»Započeli smo suradnju prije desetak godina kada smo pomogli da djeca iz Vojvodine borave u Domu i upoznaju Split i Hrvatsku. Kolegica Ljubica Banović je to započela i mi smo nastavili suradnju na istim temeljima i osnovama kao što je to bilo i tada. I danas omogućujemo da djeca borave u Domu kada učenici ili studenti iz Vojvodine dolaze u Split, omogućujemo im smještaj i pomažemo«, kaže ravnatelj Učeničkog doma Split ujedno i predsjednik Udruge učeničkih domova Hrvatske Mladen Kamenjarin.

»Gosti iz Splita, predvođeni ravnateljom Kamenjarinom su nam posebno dragi, budući da oni pripadaju onoj skupini ljudi koji su bili tu za nas i kada nismo imali previše podrške i potpore za svoje aktivnosti. Suradnja s njima je, naime počela još 2017. na susretu ravnatelja svih srednjih škola u Bolu na Braču. Nakon što smo se predstavili skupu, nekoliko ravnatelja je odmah prišlo i predložilo da za našu djecu organiziramo maturalnu ekskurziju na način da se u pet dana obiđe cijela Hrvatska. Tako su priču o maturalnoj ekskurziji koja i danas živi pokrenuli tadašnji ravnatelji srednje škole i doma učenika u Korenici Šimo Pavlović i ravnateljica doma učenika Marije Jambrišak u Zagrebu Ljubica Banović te sadašnji ravnatelj učeničkog doma u Splitu Mladen Kamenjarin. Oni koji su i tad bili uz nas, zauvijek će kod nas imati posebno počasno mjesto i dobrodošlicu«, kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Predstavnici Učeničkog doma Split su, među ostalim, razgovarali o mogućnostima suradnje na zajedničkim projektima i s kolegama u Domu učenika srednjih škola u Subotici u kojem su bili smješteni i gdje ih je primio i ravnatelj Nenad Kozomora.

Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić i predsjednica Odbora za obrazovanje Nataša Francuz predstavile su gostima djelovanje Hrvata u Srbiji. Rad NIU Hrvatska riječ predstavio je zamjenik glavne i odgovorne urednice Davor Bašić Palković.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika