Kolumne Kolumne

Potpora

Riječ potpora česta je u našim tekstovima. Razlog je jednostavan: nema tjedna da se ne realizira neka manifestacija ili projekt koji nije podržan od matične nam države Hrvatske. I to nije neka ekskluziva: čine to i države matice drugih ovdašnjih manjina, poput Mađarske (gdje na toj relaciji postoji i poznati fond Prosperitati), Slovačke ili Rumunjske; radi to i domicilna nam Srbija kada su u pitanju Srbi u regiji i dijaspori, uključujući tu i Srbe u Hrvatskoj.

Da Hrvatska financijski i, kako se to obično kaže, moralno podržava ovdašnju hrvatsku manjinu, i da će to činiti i ubuduće, čulo se i prošloga tjedna na proslavi jednog od praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Danu rođenja biskupa Ivana Antunovića. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas podsjetio je ovom prigodom na neke kapitalne projekte koje Hrvatska financira, od prije godinu dana otvorenog Hrvatskog doma – Matice u Subotici do sedam »malih matica« koje će tek biti realizirane u mjestima gdje Hrvati žive. Također, podsjetio je i na to da je kandidatkinja iz Srbije Jasna Vojnić, iz izborne jedinice za dijasporu, izabrana za zastupnicu u Hrvatskom saboru.

Ukoliko barem malo pratite naše medijske sadržaje (tjednik, internetska stranica, društvene mreže), znate da je sve više institucionalnih veza između Hrvatske i ovdašnjih Hrvata, prekograničnih projekata, suradnji udruga, uzajamnih gostovanja… Ovih dana su tako održani »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji« o kojima također pišemo u ovom broju.

Sve u svemu, može se konstatirati da je potpora matice na najvišoj razini otkako je Hrvatska postala samostalna država, a ovdašnji Hrvati manjina. A ta je potpora ključna za jačanje infrastrukture i razvojnih perspektiva te zajednice.

Počelo je ljeto, žetva je u tijeku. U Đurđinu je prikazan običaj priskakanja vatre, koji će sutra (subota, 29. lipnja) biti priređen i u Tavankutu. Lijepo je vidjeti da su u ove programe tradicijske kulture uključeni djeca i mladi. Među ostalim, zahuktava se i Tavankutsko kulturno lito baš kao i subotička Dužijanca, čija će jedna od najatraktivnijih manifestacija – Takmičenje risara biti održano 13. srpnja. Dakle, ima se što za posjetiti i podržati u ovim vrelim danima. Možda i bolje od nogometa gdje se dio navijača, a onda posredno i medija (tabloida), još jednom pokazao generatorima međunacionalnih tenzija u regiji.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika