Aktualno Aktualno

Dobitnice priznanja »Crvena kravata« i »Crvena mašna«

Ovogodišnje priznanje Crvena kravata, koje Hrvatsko nacionalno vijeće dodjeljuje učeniku generacije u kategoriji osnovnih škola, pripalo je Ines Vojnić, a priznanje Crvena mašna za učenika generacije srednjih škola Luciji Vukov.

Ines Vojnić

Ines je završila Osnovnu školu Matko Vuković u Subotici na hrvatskom jeziku gdje je proglašena učenicom generacije. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima iz matematike, biologije, engleskog, hrvatskog i srpskog te je ostvarila zapažene rezultate sve do republičke razine.

Za svečanu akademiju kojom je obilježen praznik hrvatske zajednice – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, kada joj je dodijeljena Crvena kravata Ines kaže da joj je bio događaj za pamćenje.

»Osjećala sam ponos i činilo mi se da su sva odricanja u tom trenutku bila vrijedna. Ipak, osim velikog aplauza najljepše mi je bilo kada sam vidjela da su moje prijateljice zaplakale od radosti zbog mene. To mi najviše znači što se i one raduju mom uspjehu. Bez njih ni Crvena kravata ne bi imala toliku vrijednost, a stajati na pozornici da ti netko kaže kako si na ponos svojoj zajednici je zaista neopisivi osjećaj«, kaže dobitnica priznanja.

Kao najdraži školski uspjeh Ines izdvaja osvojeno treće mjesto na državnom natjecanju iz biologije.

»Biti treći među 560 najboljih učenika iz cijele Srbije na natjecanju je za mene zaista velika stvar. S nastavnikom sam svakog tjedna učila na dodatnim satima što je zahtijevalo posebnu organizaciju jer sam prilično aktivna i u drugim izvannastavnim aktivnostima. Bilo je trenutaka kada sam posustala i mislila kako neću uspjeti, ali je mi je nastavnik bio velika motivacija«, kaže Ines i dodaje kako je ponosna i na uspjeh iz hrvatskog jezika i srpskog kao nematernjeg jer je i u tim predmetima dostigla republičku razinu.

Za postignute ovakve rezultate Ines kaže kako je trebalo puno truda i odricanja te da joj to nije teško palo.

»Od prvog razreda sam s lakoćom učila, a odlična učiteljica i nastavnici potaknuli su me da uvijek napravim korak više. Škola Matko Vuković, kao i HNV, bili su mi velika podrška i kada pogledam danas sve diplome, pomislim kako smo zapravo sve to zajedno s velikom lakoćom prošli«, priča Ines.

Pored školskih obveza, Ines uspijeva pronaći vremena i za izvannastavne aktivnosti u kojima je također uspješna. Bavi se sportom, plesom i pjevanjem.

»Odbojku treniram već tri godine u ŽOK Subotica i kao tim smo postigli velike rezultate. Ove godine smo se plasirale na pionirsko prvenstvo Srbije što je do sada najveći uspjeh kluba. Pored odbojke bavim se folklorom u HKC-u Bunjevačko kolo. Također se bavim i pjevanjem, svakog tjedna idem na sate i članica sam Ženske pjevačke skupine Prelje«, kaže dobitnica Crvene kravate.

Ispred Ines je upis u srednju školu, a opredijelila se za gimnaziju također na hrvatskome jeziku.

»Daljnji planovi su upisati Gimnaziju Svetozar Marković, ali svakako na hrvatskom jeziku, jer osim škole imati potporu i svoje zajednice je nešto što jako doprinosi našim uspjesima. Od predmeta me trenutno najviše zanimaju prirodne znanosti, biologija i matematika, pa bih se u budućnosti voljela usmjeriti možda u tom pravcu. Možda i medicina dođe u obzir, ali smatram da imam još dosta vremena za tu odluku«, navodi Ines.

Lucija Vukov

Ova mlada glazbenica završila je osnovnu i srednju Muzičku školu u Subotici, smjer flauta, a tijekom školovanja pobrala je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima što ju je dovelo i do titule učenice generacije i osnovne i srednje škole.

Dugi niz godina bila je članica Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo gdje je plesala i svirala te pjevala u Ženskoj pjevačkoj skupini Prelje. Kao učenica hrvatskih odjela tijekom osnovne škole, sudjelovala je i na natjecanjima poput Smotre recitatora, kvizu Čitanjem do zvijezda, sudjevala je na razmjeni učenika, kao i raznim natjecanjima u okviru nastave.

Za dobiveno priznanje Crvena mašna koje dodjeljuje Hrvatsko nacionalno vijeće Lucija kaže da je ogledalo njezina truda te navodi kako je divno spoznati da se rad i trud na kraju isplate.

»Iznenađena sam i drago mi je da je i moja zajednica prepoznala i nagradila moj trud. Svakako da sam počastvovana i radosna, ali gledam na to kao na motivaciju za daljni rad«, kaže Lucija.

Lucija iza sebe ima sedam nagrada s republičkih natjecanja, među kojima su tri osvojena prva mjesta. Uspješna je bila i na međunarodnim natjecanjima, gdje je čak pet puta bila najbolja, a tu su i prve nagrade iz teorijskih predmeta.

Ističe ona kako iza ovih rezultata stoji puno sati rada i odricanja.

»Prije svega, sati vježbanja flaute, svaki dan. Glazba zahtijeva vrijeme i posvećenost. Često su to i mjeseci pripreme za pet minuta nastupa na sceni. Zatim svakako i pripremne nastave, probe, preslušavanja, masterclassovi itd. Veliku pomoć i podršku sam imala od svoje profesorice flaute Kristine Molnár, ali i od svoje obitelji kojima sam neizmjerno zavalna i uz njih su teški trenuci bili lakši«, navodi Lucija.

Ova mlada glazbenica planira nastaviti svoje glazbeno obrazovanje, a s obzirom na to da je vrijeme polaganja državne mature i prijemnih ispita, još uvijek ne zna kamo će je životni putevi odvesti.

»Planiram upisati flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ili Ljubljani. Za početak trebam položiti prijemni i biti primljena. No, neke rutine će ostati iste, a to su definitivno svakodnevno vježbanje, muziciranje, slušanje i posvećenost glazbi«, kaže Lucija.

J. D. B.

 


 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika