Aktualno Aktualno

Žigmanov kod Gojković i Juhásza: Suradnja na unaprjeđenju ljudskih i manjinskih prava

Predsjednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se danas s ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim. Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi razgovarano je o modelima suradnje na unaprjeđenju sveukupnih ljudskih prava s akcentom na antidiskriminaciji, rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj inkluziji Roma.
Predsjednica Gojković izjavila je ovom prilikom da je rodna ravnopravnost jedno od prioritetnih pitanja za novu Pokrajinsku vladu zbog čega je i formirano Koordinaciono tijelo za tu oblast.
»Vojvodina prednjači kada je riječ o oblasti ljudskih i manjinskih prava i naša administracija je veoma efikasna. Ovo je multietničan i autentičan prostor s veoma bogatim stvaralaštvom kada je o riječ o kulturi i tradiciji i gdje svi građani žive slobodno s međusobnim uvažavanjem«, navela je predsjednica Gojković.
Na sastanku je bilo riječi i projektima Ministarstva u ovoj oblasti među kojima je prvi Festival nacionalnih manjina, koji će podržati Pokrajinska vlada.
Oblast ljudskih i manjinskih prava zahtijeva kontinuiran zajednički rad, sinergiju i vidljivost, istaknuto je na sastanku.
»Racionalnost i razvijenost pokrajinske administracije je na veoma visokom nivou s obzirom na to da u AP Vojvodini imamo i Zavod za ravnopravnost polova i Kancelariju za inkluziju Roma i to su primjeri dobre prakse«, izjavio je ministar Žigmanov.

Danas ranije, ministra Tomislava Žigmanova primio je predsjednik Skupštine AP Vojvodine Bálint Juhász. Na sastanku je razgovarao o nastavku suradnje dvije institucije, kao i o položaju i ostvarivanju prava manjinskih nacionalnih zajednica u AP Vojvodini i Srbiji.
Predsjednik Juhász istakao je da je dostignuti ustavni i zakonski okvir u vezi s ostvarivanjem prava nacionalnih zajednica u našoj zemlji reprezentativan i može poslužiti za primjer, te da pruža dobar normativni okvir za očuvanje kulturnog identiteta, službenu upotrebu jezika i pisma, afirmaciju obrazovanja i informiranja na materinjem jeziku.
»Vitalnu ulogu u unapređenju manjinskih prava imaju nacionalna vijeća nacionalnih zajednica i smatram da je dobar moment da poslije šest godina od usvajanja izmjena i dopuna Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, zajednički razmotrimo i sumiramo postignute rezultate i efekte«, rekao je Juhas i izrazio zadovoljstvo zbog uvećanja proračunskog okvira za rad nacionalnih vijeća od 17 posto. 
Juhász je ocijenio kako bi u cilju usklađivanja s pregovaračkim poglavljem 23, u procesu europskih integracija Srbije, u fokus trebalo staviti i revidiranje Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, kako bi se precizirala strateška opredjeljenja unaprjeđenja institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti osnovnih ljudskih i manjinskih prava i sloboda.
»Često se kaže da je Vojvodina Europa u malom, a naš zajednički zadatak jeste da dostignuti nivo skladnog suživota i promocije različitosti koje nas obogaćuju i nadalje njegujemo i unaprjeđujemo«, kazao je Juhász.
Ministar Žigmanov je u razgovoru naglasio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog gradi politike prema manjinskim zajednicama koje su inkluzivne i sveobuhvatne, provodi prakse koje imaju za cilj kontinuirano prisustvo manjinskih sadržaja u javnosti, radeći istovremeno na rješavanju izazova, među kojima je posebno istaknuo razvijanje institucionalne infrastrukture nacionalnih zajednica.
Dodao je i da je administracija AP Vojvodine visoko senzibilirana kada je riječ o ostvarivanju prava nacionalnih manjina, naglašavajući postojanje institucionalnih mehanizama koji tomu pridonose.
Na sastanku je bilo riječi i o važnosti uvažavanja specifičnosti svake nacionalne zajednice ponaosob, kao i o značaju uočavanja i rješavanja ekonomskih, socijalnih i drugih posebnosti i potreba. 
Također, razgovarano je i o mogućim zajedničkim aktivnostima u cilju predstavljanja do sada postignutog na polju zaštite nacionalnih manjina.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika