Aktualno Aktualno

DSHV želi proširiti suradnju sa SNS-om

U Subotici i Somboru, gradovima u kojima Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ima tri, odnosno dva vijećnika, sljedećeg će tjedna biti održane konstitutivne sjednice na kojima će biti izabrana čelništva ova dva grada.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Subotice, koja će biti održana u srijedu, 10. srpnja, bit će izabrani predsjednik Skupštine, tajnik, savjetnici i gradonačelnik. U Somboru će konstitutivna sjednica Skupštine biti održana 12. srpnja i na njoj će se potvrditi mandati vijećnicima, bit će biran predsjednik i zamjenik predsjednika Skupštine, postavljen tajnik Skupštine, a na dnevnom redu je i izbor gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i devet članova Gradskog vijeća.

U oba grada većinu čine vijećnici s liste okupljene oko Srpske napredne stranke. U Subotici ova koalicija ima 35 vijećnika, Savez vojvođanskih Mađara ima 19, lista »Subotica protiv nasilja« 10, a lista »Za pravednu Suboticu, Demokratski savez Hrvata i Stranka pravde i pomirenja Tomislav Žigmanov« SPP ima 3 vijećnika. To su Marin Piuković, Josipa Vojnić Tunić i Ninoslav Radak.

Od ukupno 61 vijećnika u Somboru 42 vijećnika su s liste »Aleksandar Vučić, Sombor sutra«, lista »Biram Sombor bez nasilja« ima 11, SVM 4, »Građanski front stop ludilu« 2 i »Za pravedan Sombor DSHV« ima 2 vijećnika. To su Tomica Vuković i Davor Francuz.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je za naš tjednik kako »ostvarene rezultate na proteklim lokalnim izborima cijeni, s obzirom na sve okolnosti i uvjete, kao velik i vrijedan pothvat«, jer su osigurali u sljedeće četiri godine sudjelovanje legitimnih predstavnika Hrvata u procesima donošenja odluka u ova dva grada.

»Dobra izborna platforma, kvalitetni kadrovi na listama, na kojima su bili zastupljeni osim članova stranke i predstavnici hrvatskih kulturnih udruga te ugledni pojedinci iz svih područja i mjesta u kojima Hrvati žive na teritoriju ovih lokalnih samouprava, dosadašnji ostvareni rezultati i uopće prepoznatljivost u hrvatskom biračkom tijelu, do sada najbogatija, najraznovrsnija i najbolja kampanja, uz brojnu mrežu zagovaratelja, veliki broj mladih koji su vodili gotovo sve izborne radnje, ključni su razlozi zašto smo ostvarili zacrtane ciljeve – osvajanje vijećničkih mjesta. Na području grada Subotice DSHV je na gotovo svim glasačkim mjestima zabilježio bolji rezultat nego što je to bio slučaj na izborima koji su održani prije gotovo sedam mjeseci. U pet naselja u kojima živi relativna većina hrvatskoga stanovništva i dalje smo druga po broju osvojenih glasova politička snaga. U Somboru će DSHV prvi puta u povijesti imati svoje vijećnike izabrane samostalnim nastupom, a ostvaren broj glasova je i za nas bio iznenađujuće dobar!«, ponovio je Žigmanov ranije ocjene.

On je rekao da se političko partnerstvo sa Strankom pravde i pomirenja pokazalo uspješnim na izborima u Subotici, te će s ovom strankom nastaviti suradnju te da će nastojati proširiti postojeću suradnju s vladajućom strankom (SNS-om) i u ova dva grada.

»Kao odgovorna politička stranka hrvatskoga naroda u Srbiji koja je otvorena za suradnju, imamo iza nas iskustva u suradničkim odnosima sa strankom na vlasti – Srpskom naprednom strankom, na republičkoj i pokrajinskoj te na razini Grada Novog Sada. Ono je posljedica strateškog dogovora s predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem i njegove odluke da se kvalitetno i na svestrano zadovoljstvo riješi pitanje integracije Hrvata u institucije vlasti. Iste cijenimo pozitivnim, jer su ključno pridonijele dekonstrukciji negativnih stereotipa o Hrvatima, rješavanju nekih otvorenih višegodišnjih pitanja iz domene nadležnosti tih instanci vlasti te ostvarenje brojnih beneficija u različitim područjima društvenog života članovima hrvatske zajednice. U tom smislu, jasno je da smo zainteresirani da iste modele i praksu započnemo i u drugim jedinicama lokalne samouprave. Isto je već uspješno ostvareno u Općini Bač, a vjerujemo da neće biti nikakvih prepreka i kada govorimo o suradnji u gradovima Somboru i Subotici. Tako što je i komunicirano s najvišim predstavnicima vladajuće stranke na čelu s predsjednikom Milošem Vučevićem i načelno dogovoreno, što na način konkretizacije trebamo okončati do održavanja konstituirajućih sjednica. Naša polazišta su u tim razgovorima poznata – priznavanje dostojanstva Hrvata u cijelosti, proaktivni i pozitivni odnos spram rješavanja interesa i potreba hrvatske zajednice te izgradnja partnerstva koje će imati trajne posljedice glede perspektiva za razvoj hrvatske zajednice«, rekao je Žigmanov.

J. D.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika