Test

Početkom ovog mjeseca predsjedanje Vijećem Europske unije preuzela je Mađarska. Jednostavno, došla je na red usprkos zebnji koju u Bruxellesu izazivaju narednih šest mjeseci koliko će Mađarska biti na čelu Vijeća EU.

Hoće li dokazano prijateljstvo Viktora Orbána i Aleksandra Vučića utjecati na to da se Srbiji tolerira »iskakanja« iz vanjske europske politike, širenje »srpskog svijeta« i sve drugo što se ne uklapa u politiku koju vodi EU? Ili će narednih šest mjeseci proći bez većih turbulencija jer većinu zakonskih prijedloga upućuje Europska komisija i potpisuju ih države-članice i Europski parlament?

Vjerojatnije je ovo drugo, a svjestan je toga i službeni Beograd gdje je mađarsko »preuzimanje« Vijeća EU prošlo bez većih odjeka. I očekivanja.

Politiku nove zemlje predsjedavajuće Vijećem EU na prvoj sjednici saborskog Odbora za europske poslove predstavio je mađarski veleposlanik u Zagrebu Csaba Demcsák koji je rekao da će Budimpešta tijekom predsjedanja imati više mogućnosti razgovara sa svim zemljama kandidatima i podsjetiti ih na njihove obveze ako im je cilj europska integracija.

Srbiji su oči uprte u novoosnovani europski fond iz Plana rasta za zapadni Balkan i povlačenje prvih sredstava iz tog Fonda. Ne tek na »lijepe oči«. Uvjet za prve isplate je usvajanje do kraja ljeta reformske agende u kojoj će definirati reforme u području poslovnog okruženja, pristupa zajedničkom europskom tržištu, energije, zelene agende i vladavine prava. Čini se jednostavnim, ali moglo bi tu »iskočiti« i Kosovo i još po koje pitanje gdje se Srbija i EU debelo razilaze.

To je ona visoka politika. Ona druga, za građane možda i važnija, vodi se na lokalu. Subotičani su dobili novu (očekivanu) lokalnu vlast, a danas bi trebali i Somborci. Nije dio koalicije SNS-SPS-SVM, ali Demokratski savez Hrvata u Vojvodini bit će podrška i u Subotici i u Somboru. Za tu podršku očekuju uključenost u odlučivanje i ostvarivanje interesa Hrvata u Srbiji. Test će biti naredne četiri godine.

Z. V.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika