Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Život posvećen medicinskoj znanosti

»Uvijek sam bila zainteresirana za znanost i medicinu. Nakon što sam završila Medicinski fakultet u Zagrebu, nastavila sam postdiplomski studij u području kliničke farmakologije. U to vrijeme Zavod za fiziologiju ponudio mi je poziciju asistenta za fiziologiju i neurofiziologiju. Dr. Ivan Sabolić bio je moj izvanredni mentor i pomogao mi je da završim doktorat vezan za hormonsku stimulaciju proteinske kinetike u bubrežnim stanicama. Dobila sam nagradu kao najmlađa žena u povijesti zagrebačkog Sveučilišta koja je završila Medicinski fakultet i dobila doktorat znanosti prije 30. godine«, započinje svoju životno-poslovnu životnu priču dr. Miriam Mačković Bašić.

Odlazak u SAD

Nakon briljatnih akademskih godina u Zagrebu dr. Miriam Mačković Bašić dobila je ponudu za odlazak izvan granica svoje države i mogućnost usavršavanja na znanstvenom planu.

»Po savjetu dr. Sabolića prihvatila sam ponudu za postdiplomski studij od Zavoda za nefrologiju, UCLA School of Medicine u Los Angelesu, a po završetku istoga, dobila poziciju Senior Research Associate u Cedars Sinai Medical Center. American Heart Association mi je dao grant za moja istraživanja vezana za neurološki efekt na aktivnost i regulaciju proteina u stanicama. Oduvijek sam željela baviti se obstetricijom, te sam završila specijalizaciju u UCLA School of Medicine, i dobila nagradu za Najbolji znanstveni rad među specijalizantima. Po završetku specijalizacije osnovala sam privatnu medicinsku praksu u Los Angelesu i kroz nekoliko godina moja praksa je počela postupno rasti. Za svoj medicinski rad dobila sam nekoliko nagrada kao jedan od ‘Best Doctors of California’. Moj biznis tim, uključujući mog sina Mislava, i tim liječnika pomogao mi je da otvorimo klinike na nekoliko lokacija, a potom smo otvorili i prvi u SAD-u, samostojeći specijalizirani centar za urgentne obstetricijske i ginekološke probleme i kirurški centar, kreirajući jedan od najvećih centara za ženske bolesti u južnoj Kaliforniji. Da bih mogla voditi biznis aspekt navedenih zdravstvenih organizacija, završila sam i Executive Master of Business Administration at Marshall Business School, USC«, dodaje naša sugovornica.

Mama Liza Mačković

Naglasila bih ulogu moje mame, učiteljice Lize Mačković. Ona je nesebično preuzela brigu za mog sina Mislava, a zatim je i sama došla u Los Angeles da mi pomogne i s mojom mlađom kćerkom Majom. Zauvijek sam joj zahvalna. Pored toga što je bila izuzetna i voljena učiteljica, te naša obiteljska snaga, ona je cijeloga svoga života aktivno promovirala hrvatsku kulturu. Koreografirala je bunjevačke narodne igre i formirala tamburašku grupu. Moja djeca, zahvaljujuci svojoj baki, govore i čitaju hrvatski jezik.

Nepredviđene okolnosti

Pošast pandemije covida zaustavila je nadasve uspješnu poslovnu karijeru dr. Mačković Bašić i nakon nje mnoge stvari u njezinom životu su se morale promijeniti.

»Nažalost, 2021. godine oboljela sam od covida i bila sam vrlo bolesna. U to vrijeme prodala sam moje zdravstvene organizacije i prestala raditi kao ginekolog. Međutim, prije nego sam prodala moje zdravstvene organizacije, kreirala sam i patentirala prvi kirurški instrument, Mack Clamp, koji može smanjiti gubitak krvi tijekom carskog reza između 75-85 posto. Gubitak krvi za vrijeme porođaja je veoma veliki problem. Po procjeni WHO, svake godine više od 350.000 žena u svijetu zbog gubitka krvi umire tijekom porođaja. Smanjenje krvarenja bi bio značajan napredak i uporaba Mack Clampa spasit će mnogo života. U ovom trenutku, nakon nekoliko godina radeći na dizajnu ovog kirurškog instrumenta, počinjemo njegovo testiranje u bolnicama. Pored toga, uz pomoć grupe inženjera i mojih suradnica, rodom iz Sarajeva, kreirali smo i patentirali AI-software platformu, Helio Clinic, koja olakšava cjelokupni operacijski sustav. Program je testiran i vrlo uspješno operira u različitim zdravstvenim organizacijama«, otkriva nam naša sugovornica i dodaje: »Iako više ne pregledam pacijentice, niti radim operacije ili obavljam porođaje, rukovodim u dvije kompanije (Mack Clamp Technologies, LLC i Helio, LLC) i vjerujem kako će obje biti od velike koristi kada se bude unaprijedilo zdravlje mnogih budućih pacijenata. Skupa s mojom obitelji napustila sam Los Angeles i sada živimo u Austinu (Texas)«.

Nagrade

National Award for Innovation in Bio-Medicine, Zagreb, Croatia, 1989.; American Heart Association Grant, 1991.; Best Resident Research Project, Harbor UCLA School of Medicine, 1996.; Governor’s Award (Negros Occidental, Philippines) for Volunteer Work, 2011.; Patent for Methodology and Device to Minimize Blood Loss During Cesarean Sections, 2013.; Patent Extension with International Option for Extensions 2023.; IT Patent (pending) for AI-enhanced Software Patent for Health-Care Organizations to Optimize Communications with Patients, 2022.

»Subotica je moj grad«

»Svakako planiram doći u Suboticu za sljedeću proslavu obljetnicu naše mature. Kao što sam rekla, Subotica je moj grad i zauvijek će tako ostati. Velika mi je želja da nakon prodaje mojih kompanija obnovim Osnovnu školu Matko Vuković, školu u kojoj je moja mama radila i koju sam i sama pohađala. Željela bih to napraviti u znak sjećanja na moju mamu Lizu, koja je nažalost umrla prošle godine, ali i za što bolju edukaciju naših malih Bunjevaca Hrvata, jer edukacija je bogastvo koje vodi u bolju budućnost«, kazala je na koncu dr. Miriam Mačković Bašić i dodala: »Život me je odveo u Zagreb a nakon toga u Ameriku. Međutim, moje srce je uvijek ostalo u mojoj rodnoj, voljenoj Subotici. Tu su moji korijeni, dosta rođaka živi u Subotici, a tu su grobovi mojih najdražih. U kontaktu sam s nekoliko mojih prijatelja iz gimnazije, pogotovo s Maricom Šabić«.

D. P.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika