Tema Tema

Izabrani čelnici grada

Skupština grada Subotice održala je konstitutivnu sjednicu u srijedu, 10. srpnja, na kojoj su verificirani mandati vijećnika, izabrani su predsjednik i zamjenik predsjednika Skupštine te tajnik Skupštine. Na koncu je za gradonačelnika izabran dosadašnji gradonačelnik Stevan Bakić (SNS) i na njegov prijedlog su izabrani zamjenica gradonačelnika i članovi Gradskog vijeća. Sjednicu je do izbora predsjednika Skupštine vodio Mitar Samardžić (SNS).

Gyivánovity predsjednik Skupštine, gradonačelnik Bakić

Predsjednika Skupštine je, prema koalicijskom dogovoru stranaka oko Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, predložio SVM. To je diplomirani menadžer Dániel Gyivánovity koji je završio Beogradsku poslovnu školu i Union univerzitet u Beogradu te je od 1999. do 2022. radio u privredi. Od 2020. do 2022. je bio narodni zastupnik, a od 2022. do 2024. državni tajnik u Ministarstvu za javna ulaganja. Član je predsjedništva SVM-a i predsjednik subotičke gradske organizacije ove stranke. Za njegov izbor glasalo je 54 vijećnika, a 9 je bilo protiv.

Dániel Gyivánovity je nakon izbora rekao da će se zalagati za tri stupa programa SVM-a, a to je očuvanje baštine i identiteta grada, razvoj i vraćanje Palića na turističku mapu i ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica na teritoriju Grada Subotice. Zahvalio se na izboru i rekao da će biti partner svima, ali to očekuje i od druge strane.

Nakon što su se János Nágel (SVM) i Stevan Bakić (SNS) obratili pred govornicom i podržali kandidata, vijećnica Nela Tonković je zamjerila što je biografija kandidata dostavljena uoči početka sjednice. Istim povodom izišao je i Tomislav Stantić koji je podsjetio predsjedavajućeg da sav skupštinski materijal mora biti dostavljen vijećnicima pet dana uoči početka sjednice. Predsjedavajući Skupštine Mitar Samardžić obrazložio je ovu situaciju time što nisu bili prikupljeni svi potpisi te je potvrda za kandidata stigla tek kasnije sinoć, kao i da su svi vijećnici dobili materijal u isto vrijeme, a da je dnevni red već pet dana na službenom gradskom sajtu.

Predsjednik skupštine je predložio dr. Gyulu Ladockog za tajnika Skupštine. Vijećnik János Nágel rekao je da također prema koalicijskom sporazumu tajnika predlaže vijećnička grupa SVM-a te predlažu Ladockija koji je ovu dužnost uspješno obavljao i u prethodna dva mandata. Rekao je da sada na vodećim pozicijama imaju jednog iskusnog čovjeka koji je cijeli radni vijek proveo na poslovima javne uprave i jednog novog čovjeka na mjestu predsjednika Skupštine. Od 63 prisutnih vijećnika za je glasalo 54, a protiv 8.

Za zamjenika predsjednika Skupštine SNS je kandidirao master ekonomista Nebojšu Crnogorca koji je ovu dužnost obnašao i u prethodnom razdoblju. Tijekom karijere radio je kao menadžer u području osiguranja, a od 2017. je u Gradskoj upravi Subotice. Od 67 vijećnika, glasovalo je 63, za je glasovalo 55, a protiv 8 te je Crnogorac izabran za zamjenika predsjednika Skupštine.

Nakon izbora čelnika gradske Skupštine pristupilo se izboru gradonačelnika, a neposredno prije izbora podijeljen je materijal o kandidaturi s obrazloženjem. Bakić je predložio za zamjenicu gradonačelnika Csillu Góli a za članove gradskog vijeća Róberta Tóta za područje komunalnih djelatnosti i razvoja, Marka Marića za područje privrede, Hajnalku Bognár Pásztor za područje poljoprivrede i zaštite okoliša, Milanku Kostić za područje obrazovanja i kulture, Gyöngyi Szöllősi za područje socijalne zaštite i zdravstva, Natašu Aleksić za područje sporta i omladine i Hargitu Ercsi za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje.

Od 67 vijećnika glasalo je 63 vijećnika, za izbor Stevana Bakića za gradonačelnika, za zamjenicu gradonačelnika Csillu Góli i za predložene članove gradskog vijeća glasalo je 55 dok je protiv bilo 8.

Gradonačelnik Bakić je nakon izbora rekao kako smatra da su bili veoma uspješni u prethodnom mandatu na svim područjima te da će najviše energije u daljem radu usmjeriti na privlačenje investicija, širenje privredne zone i otvaranje novih radnih mjesta, investiranje u infrastrukturu, jačanje fokusa na poljoprivredu i zaštitu životnog okoliša, te regionalnu i prekograničnu suradnju. Rekao je da će Subotica biti veliko gradilište a da će svi veliki projekti biti rađeni po jasnim pravilima te da stranačka pripadnost neće utjecati na to.

DSHV podržava vladajuće, DZH u oporbi

U sadašnjem sazivu gradske Skupštine je četiri vijećničke grupe – lista Aleksandar Vučić – Subotica sutra koja ima 35 vijećnika, a šef ove grupe je Veljko Vojnić. SVM ima 19 vijećnika, a šef grupe je János Nágel. Oporbena vijećnička grupa liste »Subotica protiv nasilja – biram Suboticu – Nela Tonković« u kojoj je i vijećnik Tomislav Stantić iz Demokratske zajednice Hrvata ima deset vijećnik i šef ove grupe je Robert Damjanović Čokić, dok manjinska koalicija DSHV-SPP – Tomislav Žigmanov ima tri vijećnika: Manjinska koalicija »DSHV-SPP – Tomislav Žigmanov« ima troje vijećnika: Josipu Vojnić Tunić (šefica vijećničke grupe), Marina Piukovića i Ninoslava Radaka.

Vijećnik Marin Piuković rekao je da će njihova vijećnička grupa samostalno nastupati, ali podržavaju vladajuću koaliciju.

»Vijećnička grupa DSHV-a i SPP-a Za pravednu Suboticu nastupala je zajedno tijekom cijele kampanje i danas kada je izabran gradonačelnik tako ćemo nastupati i u budućnosti. Mi kao vijećnička grupa nacionalne manjine želimo doprinositi što boljem razvoju grada u kojem živimo. U interesu nam je prosperitet hrvatskog naroda koji živi na području grada Subotice i kao samostalna vijećnička grupa nastojat ćemo i u daljem radu zastupati interese hrvatskog, ali i bošnjačkog naroda koji je s nama u koaliciji. Čestitamo pobjedniku izbora u Subotici i gospodinu Stevanu Bakiću na izboru za gradonačelnika i trudit ćemo se da budemo pouzdani partner u daljem radu s pobjednicima ovih izbora kako bismo na obostranu korist mogli što više učiniti za hrvatski i bošnjački narod, ali i sve građane Subotice. Kao vijećnička grupa nastupamo samostalno, ali i podržavamo one čimbenike u Skupštini grada Subotice koji će raditi na uključivanju DSHV-a u procese donošenja odluka. Kao što znamo imamo ministra u Vladi Srbije, imali smo odlična iskustva u suradnji sa SNS-om i u Pokrajini pa se nadamo da će taj model dobre suradnje biti implementiran i ovdje u Subotici. Kao partneri želimo visoko na agendi grada Subotice postavljati pitanja koja se tiču hrvatskog naroda koji ovdje živi. Ključne točke koje se nalaze u našoj agendi i izbornoj platnformi koju smo zastupali tijekom kampanje i dalje ćemo zastupati su u prvom redu Hrvatski školski centar, Drama na hrvatskom jeziku, rješavanje puta Žednik – Đurđin, dovođenje vodovoda i kanalizacije u Tavankut i plina u Malu Bosnu«, rekao je Piuković.

Vijećnik Tomislav Stantić iz Demokratske zajednice Hrvata rekao je kako će ova stranka kao članica koalicije »Subotica protiv nasilja – biram Suboticu – Nela Tonković« biti u oporbi.

»Naših deset vijećnika će biti jasno oporbeni, po svemu sudeći jedini oporbeni vijećnici u ovom sazivu. Moja pozicija će biti dvojaka. Naravno da ću se najviše zalagati za prava nacionalne zajednice kojoj pripadam, znači hrvatske nacionalne zajednice ali i za rješavanje svih drugih problema grada koji su se nagomilali kroz prilično loše vođenje kapitalnih projekata i zanemarivanje problema običnih ljudi. To će biti jedan od prioriteta cijele naše grupe«, naveo je Stantić.

On je rekao kako nisu podržali nijedno kadrovsko rješenje iz najmanje dva razloga.

»Jedan je što uopće nismo dobili nikakav materijal oko svih točaka dnevnog reda što je prema poslovniku bilo obavezno poslati pet dana prije sjednice, a do samog kandidaranja nismo znali tko je kandidat za gradonačelnika. Svakako sumnjam da će samostalno donositi odluke jer se sve odluke donose u Beogradu i bit će veoma teško boriti se za interese građana Subotice kada stalno dobijate prioritete za vaš grad iz nekog drugog mjesta, a to je Beograd. Nitko nas nije kontaktirao niti je bilo ikakvog usuglašavanja što je red u dobroj parlamentarnoj praksi – da se savjet za usuglašavanje sazove, da se kaže što će biti na sjednici, kao što to biva u razvijenim demokracijama ali ovdje se to radi po nekom diktatu i naravno da se ne možemo složiti s takvim načinom rada«, rekao je Stantić.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika