Aktualno Aktualno

34 godine borbe za boljitak Hrvata u Srbiji

Prije 34 godine, 15. srpnja 1990., u Subotici je voljom 221 izaslanika iz svih krajeva Vojvodine na Osnivačkoj skupštini utemeljen Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, kako u stranci ističu, najvažniji stožer politički angažiranih vojvođanskih Hrvata. Stranka je vizijom osnivača određena kao samostalna institucija »u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini (Bunjevaca, Šokaca i drugih Hrvata u Vojvodini) radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva«.

»Na početku demokratskih promjena u jugoslavenskom društvu skupina hrvatskih intelektualaca, većinom iz Subotice, artikulirala je potrebu osnivanja političke stranke s glavnim ciljem da se bori za autentične interese Hrvata u Vojvodini. Polazišna je pretpostavka bila da jedino politički oblik organiziranosti zajednice može pridonijeti pozitivnom rješavanju i unapređenju položaja i statusa hrvatskog naroda u Vojvodini u tek započetom procesu demokratizacije jugoslavenskog društva. Ova se odluka tijekom vremena, unatoč brojnih kušnji i gdjekad privida uzaludnosti u djelovanju, pokazala i više nego ispravna, čega su najbolja potvrda brojna postignuća koja je hrvatska zajednica u Vojvodini od 1990-ih godina do danas, zahvaljujući upravo djelovanju DSHV-a, ostvarila«, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik stranke Tomislav Žigmanov.

Žigmanov navodi kako je DSHV u proteklih godinu dana uspješno nastavio borbu za političku participaciju vojvođanskih Hrvata, kao najvažnijem demokratskom institutu u ostvarivanju ravnopravnosti.

»Sudjelovali smo na izborima u Republici Srbiji na svim razinama, a ostvareni rezultati, usprkos odsustvu instituta zajamčenih mandata, omogućili su, zahvaljujući uvećanoj podršci birača iz hrvatske zajednice i umješnim predizbornim pozicioniranjem, da legitimni politički predstavnici hrvatske zajednice u procesima donošenja odluka danas budu zastupljeni na sve tri razine vlasti. Naslanjajući se na pozitivna suradnička iskustva, koja smo započeli prije dvije godine na temelju dogovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o integraciji Hrvata u srbijanski državni i politički sistem i društvo u cjelini, u političkom partnerstvu, koje gradimo s vladajućom Srpskom naprednom strankom i njezinim predsjednikom Milošem Vučevićem uspjeli su osigurati da DSHV ima i dalje ministra u Vladi Srbije te državne službenike na višim položajima u nekoliko ministarstava, u Pokrajinskoj vladi zadržali smo pozicije pomoćnika u dva tajništva, a u Somboru i Subotici imat ćemo svoje predstavnike u izvršnoj vlasti, što predstavlja novi kvalitativni iskorak, a u Baču i Apatinu također ćemo biti vidljivi u strukturama lokalnih vlasti. I područje javnog sektora – nakon više od 10 godina – bit će otvoren za upošljavanje pripadnika hrvatske zajednice, a neka od naših zahtjeva, kao što je osnutak Drame na hrvatskom pri subotičkom Narodnom kazalištu ili izgradnja vodovoda u Tavankutu te drugi programi vezani za nastavak izgradnje manjinske infrastrukture i jednaku razvijenost putne infrastrukture i komunalnih usluga u područjima i naseljima u kojima Hrvati žive u značajnijem broju, napokon će se moći sustavno i u okviru primjerenih institucija rješavati«, navodi Žigmanov.

S druge strane, kako se dodaje, osnažena je i vidljivost DSHV-a te politička relevantnost i u Hrvatskoj povijesnim izborom njihove članice Jasne Vojnić za zastupnicu u Hrvatskom saboru, postignuću kojem je DSHV dao svoj značajan prinos nikada većem izlasku ovdašnjih Hrvata na izbore.

»Vjerujemo kako će njezinim izborom i postojeći plodonosni suradnički odnosi s tijelima vlasti naše matične domovine na čelu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem biti dodatno razvijani i unaprijeđeni na dobro i korist Hrvata u Vojvodini«, navodi se.

Kako se zaključuje, DSHV je zadržao poziciju ključne političke institucije vojvođanskih Hrvata, koju nitko neće moći previđati niti zaobilaziti u procesima donošenja odluka koje se neposredno odnose na Hrvate u Republici Srbiji.

»No, naši ciljevi i programski sadržaji – okupljeni oko boljitka Hrvata u Vojvodini, lakše će se ostvariti ukoliko se i nadalje budemo, kao svjesni i odgovorni građani, nesebično zalagali svi – i vodstvo i svekoliko članstvo DSHV-a, u zajedničkom i sinergijskom djelovanju s brojnim drugim različitim čimbenicima. Tu prije svega mislim na stalnu suradnju s Hrvatskim nacionalnim vijećem, našim manjinskim samoupravnim tijelom, napose na planu koordiniranoga djelovanja glede ostvarivanja manjinskih prava Hrvata u Srbiji, usustavljivanju komunikacije s tijelima vlasti u Republici Hrvatskoj te usuglašenom vođenju kadrovske politike i utrošku sredstava. Nastavit ćemo suradnju s Katoličkom crkvom – Subotičkom biskupijom, Srijemskom biskupijom, Beogradskom nadbiskupijom i metropolitijom, Zrenjaninskom biskupijom i njezinim hrvatskim klerom, zatim s onim Hrvatima koji su zbog različitih razloga morali svoj zavičaj zamijeniti s drugim, kao i s Hrvatima koji su organizirani kroz kulturne udruge, te drugim hrvatskim udrugama u Vojvodini. Dosljedni izvornim političkim načelima i integrativnim pristupom u djelovanju, DSHV će i u 35 godini djelovanja i dalje ustrajavati i u borbi za ravnopravnost Hrvata u Srbiji i očuvanje dostojanstva Hrvata u Vojvodini! I to ne toliko radi nas, nego više radi onih koji dolaze – naših mladih! Ponosni na učinjeno, radosni zbog onoga što će biti!«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika