Aktualno Aktualno

Obilježeno 34 godine od osnutka DSHV-a

Sjednicom Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini večeras je u Subotici obilježeno 34 godine od osnutka te stranke. Osnivačka skupština DSHV-a održana je 15. srpnja 1990. uz sudjelovanje 221 izaslanika iz svih krajeva Vojvodine. Kako u stranci ističu, DSHV je danas ključni i jedini relevantni politički faktor unutar hrvatske zajednice, prepoznat od vladajućih struktura u Srbiji i Hrvatskoj.

»DSHV je u protekle 34 godine omogućio puno dobroga kada je u pitanju društveni život hrvatske zajednice, bez njega bi prava pripadnika zajednice bila daleko manja da nije bilo nastojanja prvaka i članstva stranke«, izjavio je Žigmanov.

Na sjednici Vijeća diskutiralo se o rezultatima i izazovima nakon okončanih izborima na svim razinama u Srbiji, kao i o izborima za Hrvatski sabor i Europski parlament na kojima je na različite načine sudjelovao i DSHV. Rezultate navedenig izbora ocjenjuju pozitivnim jer su, kako ističu, zadržali svoju poziciju ključne političke organizacije vojvođanskih Hrvata koja sudjeluje u izvršnoj vlasti.

»Imamo i dalje ministra u Vladi Srbije s nizom suradnika na višim položajima u nekoliko ministarstava, u pokrajinskoj administraciji potvrđen je veći dio naših pozicija, dogovaramo imati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti u Subotici i Somboru, u Baču i Apatinu također ćemo biti vidljivi u strukturama lokalnih vlasti«, kazao je Žigmanov.

H. R.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika