Aktualno Aktualno

Daljnja potpora kapitalnim projektima

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravi danas u posjetu hrvatskoj zajednici u Srbiji. Ministar Grlić Radman prvo je posjetio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini a potom i Hrvatski dom – Maticu gdje se susreo s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«. Nakon dvaju sastanaka, ministar Grlić Radman obišao je vrtić »Marija Petković – Sunčica« u Subotici čiju je dogradnju financirala Vlada Republike Hrvatske.

Kako je ovom prigodom istaknuto, Hrvatska je poduprla tri kapitalna projekta ovdašnjih Hrvata. Prvi je bio izgradnja Hrvatskog doma – Matice u Subotici, drugi »Rasti gdje si posijan« vezan je za vrtiće u Subotici i Tavankutu a treći je projekt izgradnje sedam »malih matica« u mjestima u kojima Hrvati žive.

»Hrvatska Vlada će i dalje podupirati sve one kapitalne projekte od interesa za hrvatsku zajednicu ovdje kako bi se osnažio položaj Hrvata u Vojvodini, u Srbiji«, rekao je Grlić Radman.

Nakon Subotice, ministar Grlić Radman boravi u Novom Sadu, gdje će ga primiti čelnici AP Vojvodine a posjetit će i Spomen dom bana Jelačića u Petrovaradinu. Na marginama ovog posjeta planiran je i sastanak Grlića Radmana s ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem.

Šef hrvatske diplomacije Grlić Radman ponovio je interes Hrvatske za unaprjeđenje odnosa i rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, što će biti tema današnjeg susreta s njegovim srbijanskim kolegom Markom Đurićem.

»Otvorena su pitanja zapravo legacija prošlosti, raspada bivše države, pitanja koja smo adresirali i puno ranije kod drugih ministara vanjskih poslova i iskreno se nadam da ćemo s novim ministrom Markom Đurićem, s kojim smo se već vidjeli na marginama raznih konferencija i gdje smo i dogovorili jedan neformalan susret u Novom Sadu kako bismo zajednički vidjeli otvorena pitanja i usuglasili se oko hodograma rješavanja tih pitanja. Nadamo se da ćemo s novom Vladom u čijem sastavu je i gospodin Tomislav Žigmanov imati otvoren i konstruktivan dijalog koji će dovesti do pozitivnih pomaka«, rekao je Grlić Radman te je podsjetio kako Hrvatska i dalje inzistira na reciprocitetu zajamčenih mandata za Hrvate u Srbiji kakve imaju Srbi u Hrvatskoj.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je da je podrška koju Vlada Hrvatske pruža Hrvatima, osim moralne i političke, vidljiva i kroz njen ulazak u Hrvatski sabor gdje su počeli rješavati mnoga konkretna otvorena pitanja.

»Na današnjem susretu s ministrom vanjskih poslova razgovarali smo o puno toga, kao što je na primjer zastoj u primitku u hrvatsko državljanstvo, otimanje kulturne baštine, vidljivost Hrvata u Republici Srbiji, kao i drugih tema koje se tiču prava hrvatske manjine. Tijekom razgovora smo napravili 'update' projekata ali povod i centralno događanje današnjeg dana je ono što je ministar Grlić Radman inicirao a to je bilateralni susret s ministrom vanjskih poslova Srbije. Nama je to možda još dragocjenije i očekujemo da se otvorena pitanja, jedno po jedno, počnu rješavati i da se ne završi sve na protokolarnim susretima. Sigurna sam da će do toga jednom doći«, rekla je Vojnić.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je kako pozdravljaju napore koji se čine kako bi se ponovno otvorili razgovori o rješavanju odnosa između dviju država.

»Vjerujemo da to može dodatno pospješiti pozitivne procese kojima smo svjedoci kada je u pitanju društveni položaj hrvatske zajednice u Srbiji. Razgovarali smo o brojnim postignućima koje smo u nekoliko posljednjih godina ostvarili. Najjače postignuće je skidanje stigme s Hrvata kao eventualnih neprijatelja unutar našega društva, dekonstrukcija negativnih sterotipa koji postoje kada su pitanju Hrvati u Srbiji. To je za posljedicu imalo i relaksiranje velikog broja građana kada je u pitanju spremnost da iskazuju interes za očuvanje svog identiteta te doprinose radu institucija hrvatske zajednice a s druge strane i mi kao zajednica uspjeli smo kroz participaciju u određenim društvenim procesima ostvarivati rezultate. Govorili smo i o nedavnim izbornim ciklusima, ponovnim dobijanjem pozicije ministra u Vladi Srbije, razgovorima koje imamo s vladajućom Srpskom naprednom strankom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem o razvoju naše participacije kada su u pitanju i lokalne razine vlasti. Govorili smo o platformi djelovanja kada su u pitanju interesi i potrebe hrvatske zajednice od pitanja koja se tiču komunalne infrastruktura pa smo dotakli pitanje vodovoda u Tavankutu i mogućnosti da kroz IPA programe prekogranične suradnje tražimo sredstva za takvo nešto, o potrebi osnivanja Hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici i drugim temama koje se tiču vrlo konkretnih zahtjeva kada je u pitanju rješavanje određenih interesa pripadnika hrvatske zajednice«, rekao je Žigmanov.

»Mi nismo politička stranka foteljaša, niti smo Agencija za zapošljavanje, mi smo politička organizacija koja hoće biti dio procesa u kojima se donose odluke, ali hoćemo da ravnopravnost i jednakost pripadnika hrvatske zajednice, otvorenost javnog sektora za zapošljavanje i rješavanje višegodišnjih, višedecenijskih pitanja koja nisu riješena«, naglasio je Žigmanov.

Dodao je kako je bilo riječi i o pitanju zajamčenih mandata, obimu financijskih sredstava koje zajednica ima na raspolaganju, uključivanju u procese donošenja odluka kada su u pitanju odnosi s Hrvatskom i o nekim očekivanjima kada je u pitanju razvoj inkluzivnih politika od strane institucija Hrvatske.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika