Aktualno Aktualno

Obnoviti rad povjerenstava za rješavanje otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je boravio u posjetu ovdašnjoj hrvatskoj zajednici, razgovarao je u Novom Sadu sa šefom srpske diplomacije Markom Đurićem. Sastanak je održan u zgradi Pokrajinske vlade a poslije razgovora ministri su obišli Spomen dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Poštovanje i povjerenje 
Ministar Đurić je kazao kako je Srbija zainteresirana da s Hrvatskom ima »dobre, stabilne, kvalitetne i obostrano korisne odnose«.
»Danas je jedan dobar dan za srpsko-hrvatske odnose i mogu reći da smo na sastanku razgovarali o tome na koji način da otvaranjem otvorenih pitanja iz prošlosti trasiramo odnose za budućnost. Srbija je veoma zainteresirana da sa svojim susjedom Hrvatskom ima dobre, stabilne, kvalitetne i obostrano korisne odnose i mislim da predstavnici hrvatskog naroda u Hrvatskoj i srpskog naroda u Hrvatskoj mogu predstavljati snažan i postojan most za suradnju između naše dvije zemlje i naša dva društva. Na kraju krajeva, mislim da smo mi apsolutno jedni drugima potrebni u regionalnom susjedstvu i u kontekstu rješavanja i unapređenja položaja naših dviju zajednica što je ujedno čvrsto opredjeljenje Republike Srbije. Srbija je ponosna na nacionalne zajednice koje u njoj žive, na inicijativu predsjednika Vučića i zajedničkim sredstvima realizira se ovaj projekt revitalizacije kuće bana Jelačića i ona će uskoro biti u punoj funkciji očuvanja kulturnog, nacionalnog, duhovnog identiteta hrvatskog naroda ovdje u Srbiji. Mi isto tako želimo vidjeti stalni i kontiunirani rad na unapređenju položaja hrvatskog naroda u lokalnim samoupravama, u različitim institucijama i na različitim nivoima vlasti, i činjenica da gospodin Žigmanov i Hrvatsko nacionalno vijeće već sudjeluju aktivno u tom procesu, dobro govori o namjerama naše Vlade. Istodobno i s mnogo elana, energije i strasti želimo vidjeti unapređenje položaja srpske zajednice u Hrvatskoj«, kazao je Đurić.
Ministar Đurić je najavio intenziviranje rada devet povjerenstava za rješavanje otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske što treba stvoriti institucionalne pretpostavke da odnos dvije države u budućnosti može napredovati.
»Ključne riječi za budućnost Srbije i Hrvatske su poštovanje i izgradnja povjerenja dva slobodarska i slobodoljubiva naroda o čemu svjedoči i davnija povijest u kojoj naši odnosi nisu bili zasnovani samo na sukobima kao tijekom 20. stoljeća. S mnogo energije ćemo raditi na rješavanju otvorenih pitanja i truditi se da budućim generacijama, kao što je moj kolega rekao, ostavimo u nasljeđe neku drugu vrstu političke paradigme. Znam da to nije lako i da često nije ni popularno i ove komisije neće imati lak ni jednostavan zadatak ali smatram da je odgovorno i Srbija je čvrsto opredjeljena za dobrosusjedske odnose. U europskom okviru mi smo već spomenuli da ćemo do 2027. zaokružiti sve reforme potrebne za učlanjene Srbije u EU i smatramo da je nacionalni interes Srbije njegovanje i unapređenje odnosa sa susjedima«, rekao je Đurić.

Ista pitanja

Ministar Gordan Grlić Radman je rekao da su razgovarali o unapređenju položaja hrvatske manjine u Srbiji ali i o otvorenim pitanjima koja su naslijeđe raspada bivše države.
»Hrvatska je imala Domovinski rat, obrambeni rat i postoji puno tragičnih agendi koje možemo razmatrati u jednom zajedničkom i dogovornom ambijentu, kao što smo već dulji niz godina pokušavali i s prethodnicima i danas sam dobio uvjerenje u razgovoru s ministrom Đurićem, u jednom ozračju međusobnog povjerenja, da to možemo nastaviti. Pitanja su ista, ona se nisu mijenjala, ono što je najvažnije ne samo u bilateralnom već i univerzalnom, humanitarnom, ljudskom, civilizacijskom smislu je pitanje potrage za nestalima. Hrvatska još uvijek traga za 7797 nestalih, njihove obitelji traže mjesto ukopa da mogu zapaliti svijeću, položiti vijenac, a jednako tako je važno i pitanje komemoriranja logoraša koji su bili zatočeni u Srbiji. Zatim je važno i procesuiranje ratnih zločina je i suradnja na tome, a naravno mislim da ćemo raditi i na obnovi rada povjerenstava. Devet povjerenstava je bilo formirano i radilo je, ali zbog različitih okolnosti njihov rad je stao i treba ga nastaviti a kolega Đurić je obećao da će razgovarati sa svojim kolegama kako bi se obnovio rad tih povjerenstava«, rekao je Grlić Radman.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika