Aktualno Aktualno

DSHV želi suradnju s vlastima u Šidu

U Općini Šid konstituirana je nova lokalna vlast na čijem čelu će biti predsjednik Općine Zoran Semenović. U svojoj objavi na Facebooku, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je Semenoviću na izboru za prvog čovjeka općine dodajući kako žele »izgrađivati suradnju na dobro stanovnika ove općine, Hrvata, koji, usprkos tome što su treći po brojnosti narod, nemaju gotovo uopće manjinsku infrastrukturu koju, primjerice, ovdje imaju Slovaci«.

»Kazat ćemo samo da u naseljima Batrovci, Sot i Ljuba hrvatski jezik ima status službenoga, što nije adekvatno primijenjeno. Naš se jezik izučava u školama u Sotu, a značajni potencijal da se ona organizira i u Batrovcima, Ljubi, Šidu, Batrovcima i Vašici nije iskorišten. Od općinskih struktura tražit ćemo i uređivanje primjerenog mjesta komemoracije tragedije srijemskih Hrvata 1990-ih. Sakralna baština vezana za hrvatski katolički put u ovoj je općini vjerojatno najizrazitija u odnosu na sve ostale u Srijemu, te je crkvama i drugim katoličkim sakralnim objektima u Jameni, Moroviću, Batrovcima, Vašici, Šidu, Kukujevcima, Gibarcu, Sotu, Ljubi, Erdeviku i Staroj Binguli potrebna pozornost i, sukladno potrebama Srijemske biskupije, pomoć. Konačno, mogućnosti suradnje sa susjednim područjima u Republici Hrvatskoj ostale su vrlo slabo iskorištene. Želimo vidjeti promjene i u tom smislu«, poručuju iz DSHV-a.

H. R.


 

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika