Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Sve se može kad se hoće

Sara Dulić i Borna Dulić, nisu brat i sestra, nisu ni iz iste škole, nisu čak ni iz istog mjesta, ali su odlični učenici. Oboje su bili i kandidati za priznanje crvena kravata, što podrazumijeva da su među najboljim učenicima u osnovnoj školi, a to potvrđuju i brojne diplome, nagrade i priznanja koje su oboje osvojili u protekle četiri godine. Ali, krenimo redom.

Sara Dulić prva je od osmero djece u obitelji Jasne i Zdenka Dulića, vrijedna i radna, a da je to tako govori i podatak da je učenica generacije OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu.

»Kontinuirani rad, podrška koju sam imala od nastavnika i koju imam od moje obitelji bili su pomoć na putu do uspjeha. Na neka natjecanja sam išla jer su me nastavnici motivirali, a neki predmeti me baš zanimaju pa je tu bila želja za učenjem«, priča Sara.

To podrazumijeva dodatne sate uz školske obveze, a kako Sara kaže »bude ponekad i naporno i teško, ali kad znam da će to doprinijeti mom uspjehu, nekom zacrtanom cilju i da ću na kraju znati da se moj rad isplatio, onda sve ima smisla«. Dodaje kako u slobodno vrijeme voli čitati i ovog ljeta je čeka nekoliko naslova, te voli gledati filmove, a vjerovali ili ne voli, raditi i kućne poslove...

Zahvaljujući natjecanjima i uspjesima, Sara je imala priliku i putovati, upoznavati region i družiti se s prijateljima. Bila je i predanimator na ovogodišnjem Oratoriju, a aktivna je i u svojoj župi u Đurđinu.

Tijekom viših razreda osnovne škole Sara se natjecala i postigla uspjeh iz sljedećih predmeta: matematike, tehnike i tehnologije, informatike i računalstva, biologije, geografije, likovne kulture, hrvatskog jezika i srpskog kao nematerinjeg jezika. Uz sve to sudjelovala je i osvajala prve nagrade i u kvizu Čitanjem do zvijezda, u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, Čitam i skitam, na Smotri recitatora, na likovnom natječaju za Gerardovo, te na brojnim aktivnostima hrvatske zajednice.

Sara je upisala Gimnaziju Svetozar Marković – opći smjer i kako je rekla očekuje da će biti puno manje slobodnog vremena, budući da će morati putovati, ali i puno više učiti.

»Sigurno će to biti velika promjena, ali me veseli i društvo i škola i vjerujem da će sve biti dobro«, kaže ona.

S njom u razred ići će i Borna Dulić koji je također upisao opći smjer u Gimnaziji. Borna je svih osam razreda osnovne škole bio skroz odličan, te je tako i nositelj diplome Vuka Karadžića, no, kako nam je rekao, nedostajalo mu je 4 boda da bude i učenik generacije u školi Ivan Milutinović u Subotici, u koju je išao iako živi u Tavankutu. Borna je drugo dijete u obitelji Ljubice i Ivice Dulića iz Tavankuta, te ima starijeg brata Fabijana.

I Bornu krase brojne nagrade, uspjesi i priznanja, a kako sve to postiže?

»Volim, a sada mislim i da znam dobro rasporediti svoje vrijeme, pa mi nije problem organizirati sve. Uvijek sam mogao stići i na folklor u HKPD Matija Gubec u Tavankutu, pa i na probe Dječjeg i Velikog orkestra u HGU Festival bunjevački pisama, te i učiti i ispuniti sve školske obveze«, priča nam Borna, koji je tijekom osnovne škole (viših razreda) postigao zavidne rezultate. Natjecao se iz matematike, hrvatskog jezika, biologije, povijesti, glazbene kulture i srpskog kao nematerinjeg jezika. Uz to, tu su i izvannastavne aktivnosti gdje su se uspjesi samo nizali. Uz spomenute predmete, Borna je sudjelovao i na Smotri recitatora, kvizu Čitanjem do zvijezda, u Erazmus+ projektu gdje su obrađivali temu korijeni – kako smo se igrali, uz to Borna svira i tamburu, te je s orkestrom osvojio brojne nagrade na raznim natjecanjima tamburaša, a pleše i u mjesnom HKPD-u Matija Gubec.

»Od prvog razreda osnovne škole uvijek su me mama i tata podržavali i gurali da učim i radim. Nisam nikada imao problema s učenjem, ali uvijek postoje momenti kada je teško. Ustrajao sam i zbog toga sam danas ovdje gdje jesam. Nadam se da ću i u srednjoj školi uspjeti sve sustići, a vjerujem da ću se i u društvo uklopiti, iako ćemo mi dečki biti manjina«, kaže Borna.

Ž. V.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika