Aktualno Aktualno

Susret Maje Gojković i biskupa Fabijana Svaline: O očuvanju vjerske i kulturne baštine 

Srijemski biskup mons. Fabijan Svalina i predsjednica Pokrajinske vlade Maja Gojković razgovarali su jučer o nastavku suradnje i podršci projektima koji doprinose očuvanju vjerske i kulturne baštine u AP Vojvodini, objavila je Pokrajinska vlada.
Biskup Svalina i predsjednica Gojković razgovarali su o obnovi samostana i crkve svetog Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi, kompleksu koji je kao spomenik kulture pod zaštitom države.
Na sastanku je istaknuto da su do sada rađeni unutrašnji konzervatorsko – restauratorski radovi, te da je obnovljeno nekoliko oltara.
U ovom momentu podrška je neophodna za obnovu krova koji je dodatno oštećen u prošlogodišnjem nevremenu, a u razgovoru predsjednice Gojković i biskupa Svaline je istaknuto da će Pokrajinska vlada podržati njegovu sanaciju.
Na sastanku je iznijeta ideja da se dio ambijenta u okviru samostana sv. Jurja koristi za umjetničke događaje, poput koncerata i izložbi, te da se i na taj način široj javnosti približi ovaj objekt od spomeničke važnosti.
Predsjednica Gojković navela je da Pokrajinska vlada pruža punu podršku u očuvanju vjerskog i kulturnog naslijeđa svih zajednica na teritoriju pokrajine, te da je važno da očuvano kulturno bogatstvo bude dostupno i otvoreno za posjetitelje.
Biskup Svalina posebno je zahvalio Pokrajinskoj vladi na financijskoj podršci koju je Srijemska biskupija dobila za sanaciju štete na vjerskim objektima oštećenim u prošlogodišnjem olujnom nevremenu. Kako je naveo, u nevremenu je oštećena 21 crkva, čija sanacija ne bi bila moguća bez podrške države.
Razgovarano je i o očuvanju crkve Snježne Gospe na Tekijama, crkve svetog Roka i Kalvarije.
H. R.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika