Aktualno Aktualno

Jasna Vojnić na čelu Koornidacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina

U Palači Srbija jučer je održana trinaesta po redu sjednica Vijeća za nacionalne manjine kojom je predsjedavao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, zamjenik predsjednika Vijeća, a sjednici su prisustvovali i predstavnici svih vijeća nacionalnih manjina i resornih državnih tijela koji su članovi Vijeća. Istoga dana održana je i sjednica Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina na kojoj je Hrvatsko nacionalno vijeće po prvi puta preuzelo predsjedanje.

30 milijuna za nacionlana vijeća

 

Ministar Žigmanov je u uvodnom obraćanju ukazao na aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje se poduzimaju i koje se planiraju u narednom razdoblju u području unaprjeđenja položaja i prava pripadnika nacionalnih manjina. Ministar Žigmanov je istaknuo da će Ministarstvo nastaviti suradnju sa svim tijelima vlasti koja su zaduženi za pitanja od značaja za nacionalne manjine, te da će i nadalje graditi partnerske odnose s vijećima nacionalnih manjina, kao i da je Ministarstvo adresa za rješavanje svih izazova s kojim se u svom radu susreću nacionalna vijeća.

Kako je priopćilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog jedna od ključnih tema sjednice bila je potvrđivanje prijedloga nacionalnih simbola i praznika bošnjačke, goranske, njemačke, romske, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine koji su jednoglasno usvojeni.

Također, na sjednici Vijeća za nacionalne manjine jednoglasno je usvojen Prijedlog programa za dodjelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za koji su sredstva osigurana Zakonom o budžetu Republike Srbije i iznose 30 mijuna dinara. Ova sredstva bit će dodijeljena na javnom natječaju koji će raspisati Ministarstvo. Prioritetno područje bit će kultura, čime se potvrđuje opredjeljenje Vlade Republike Srbije da nastavi rad na unaprjeđenju i razvoju kulturnih praksi nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

 

Koordinacija u rukama HNV-a

Nakon sjednice Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina kojom od jučer predsjedava Hrvatsko nacionalno vijeće predsjednica Jasna Vojnić izrazila je zadovoljstvo ovim izborom te najavila realizaciju brojnih ideja. 

 

»Drago nam je da smo dobili priliku da mikrofon i organizacija budu u našim rukama, jer veliko iskustvo u planiranju, zastupanju i artikuliranju potreba vjerujem da će i drugim nacionalnim vijećima koristiti. Imamo dosta ideja koje čekaju biti realizirane «, rekla je Vojnić.

 U Republici Srbiji postoji 23 nacionalna vijeća koja predstavljaju različite nacionalne manjine. Ova vijeća uključuju predstavnike Albanaca, Aškalija, Bošnjaka, Bugara, Bunjevaca, Hrvata, Čeha, Egipćana, Nijemaca, Grka, Mađara, Židova, Makedonaca, Crnogoraca, Roma, Rumunja, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka, Ukrajinaca i Vlaha.

H. R.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika