Aktualno Aktualno

»Dali smo maksimum za upis Dužijance u Registar nematerijalne kulturne baštine Srbije«

Središnjoj proslavi Dužijance, koja je održana protekloga vikenda, nazočile su i predstavnice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Anuška Deranja Crnokić i Mirjana Piskulić.

»Trudimo pratiti i podržavati što više rad hrvatskih institucija i udruga u Srbiji jer nam je stalo da hrvatski Bunjevci rade na promociji indentiteta, kulture i tradicije koja je doista iznimno značajna«, rekla je za Hrvatsku riječ ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva Anuška Deranja Crnokić.

Kada je u pitanju upis manifestacije Dužijanca u Registar nematerijalne kulturne baštine Srbije, Deranja Crnokić je poručila kako Ministarstvo stručno pomaže ovaj proces najviše što može.

»Smatramo da je ova manifestacija zbog njenog kontinuiteta i izvornosti vrijedna manifestacija i da ima sve potrebne elemente za zaštitu na nacionalnoj razini i upis u Registar nematerijalne kulturne baštine Srbije. Ovdje smo dali maksimum s naše strane, Hrvati Bunjevci rade maksimalno na tome, tako da očekujemo pozitivan ishod«, rekla je Deranja Crnokić.

Načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove pri Ministarstvu Mirjana Piskulić rekla je kako je u ovome ministarstvu senzibilitet za Hrvate iz Srbije veliki te da kad god mogu, podrže projekte vezane za ovu nacionalnu manjinu u Srbiji. Kada su u pitanju Hrvati u Srbiji, Piskulić je navela i postojanje tijesne suradnje u brojnim projektima Ministarstva s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih poslova te Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Iako ovo ministarstvo financijski podupire programe samo s područja Hrvatske, Piskulić je istaknula kako su za ovogodišnju Dužijancu ipak izdvojili sredstva tako što su platili put Folklornom ansamblu Zagreb-Markovac za dolazak na manifestaciju.

Predstavnice Ministarstva dan uoči Dužijance sastale su se u Hrvatskom domu – Matici s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić i direktorom Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca Marinkom Piukovićem. Sastanku su nazočili i ravnateljica NIU Hrvatska riječ Mirjana Trkulja te Miroslav Kujundžić iz Dužijance. Tema sastanka bila je očuvanje i promocija Dužijance.

H. R.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika