Aktualno Aktualno

Na inicijativu DSHV-a u Tavankutu postavljena cisterna s vodom za piće

Do sada najtoplije ljeto stanovnici Tavankuta i Mirgeša posebno teško podnose s obzirom na to da se suočavaju s nestankom vode. Bunari su im presušili, a vodovod nemaju.

Kako bi im se barem malo olakšalo, na inicijativu predsjednika MO Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Tavankutu Tome Vojnića Mijatova, vijećnice u Skupštini Subotice Mire Tumbas, podržana od strane predsjednika stranke Tomislava Žigmanova JKP »Vodovod i kanalizacija« postavilo je cisternu s pijaćom vodom u Donjem Tavankutu.

Cisterna je postavljena ispred Doma kulture i prva je pomoć ovakve vrste stanovnicima Tavankuta.

»Ovo je svakako jako važno za stanovnike Tavankuta i Mirgeša, da imaju osiguranu vodu za piće barem u centru sela. Ako netko od žitelja još i ima vode u svom bunaru, to je tehnička voda što znači da smo svi bili primorani kupovati vodu za piće u trgovini. Nije to mala stavka, ako računate da je tako cijelo ljeto, da ne kažem cijele godine, jer nama voda iz bunara nije uvijek ispravna, niti kada je ima.«

Ono što je, kako Vojnić Mijatov kaže »poražavajuće« je da do sada niti jedna cisterna niti ovakva inicijativa nije stigla iz Grada, iako su upoznati s njihovim problemom i ljeto je gotovo na izmaku. Kako kaže, DVD iz Tavankuta donosilo je vodu iz svojih bunara žednim mještanima, ali to je bila tehnička voda, ne za piće.

»Pozdravljajući ovu gestu, napominjemo da je ona privremena pomoć za žedne žitelje Gornjeg Tavankuta, Donjeg Tavankuta i Mirgeša, jedina tri naselja na teritoriju Subotice koja nemaju priključak na vodovod. Tražimo da ova godina bude posljednja u kojoj ovo pitanje nije trajno riješeno«, stav je DSHV-a.

Projektno-tehnička dokumentacija koju je financirala Pokrajina za izgradnju vodovodne mreže od Subotice do Mirgeša, Donjeg i Gornjeg Tavankuta završena je ove godine. Radovi na postavljanju mreže nisu započeti.

Foto: DSHV

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika