Aktualno Aktualno

Svečani prijam za prvaše srednjoškolce

Hrvatsko nacionalno vijeće organiziralo je večeras, po prvi puta, svečani prijam za prvaše srednjih škola koji će pohađati nastavu na hrvatskom jeziku. Svečanost je održana u Hrvatskom domu – Matici u Subotici, gdje se učenici i inače druže prije i nakon škole.

Ove godine upisano je ukupno 66 prvaša u tri odjela: u Gimnaziji »Svetozar Marković« (opći smjer – 15 učenika), Medicinskoj (medicinska sestra-odgojitelj – 28 učenika) i Politehničkoj školi (tehničar multimedija – 23 učenika).

Učenike, profesore, predstavnike škola i roditelje pozdravili su predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

»Ono što je vaša zadaće jeste upiti znanje koje vam pruža srednja škola. Nastava na hrvatskom jeziku, neki već znaju, a neki će tek vidjeti, pruža puno putovanja, izvannastavnih aktivnosti, puno natjecanja, a tu su da vas podrže i HPD 'Bela Gabrić', Udruga 'Naša djeca', Hrvatska čitaonica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, 'Hrvatska riječ', Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Hrvatsko nacionalno vijeće. Puno je onih koji skrbe za vas. Iskoristite sve to, napunite i svoje socijalne novčanike, upoznajte puno ljudi, iskoristite sve svoje potencijale i talente, a mi ćemo stajati iza vas«, rekla je Vojnić.

»Trebate se opskrbiti znanjem, stjecati vještine, rasti u onome što je najvažnije u životu. Imati sliku svijeta koja je otvorena, koja je bogata sadržajima i koja je usmjerena na dobro. To ćete sve dobiti u obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji. Ciljevi se ostvaruju uz napor, zahtjevaju žudnju, neka vam ne bude teško družiti se uz knjigu«, kazao je Žigmanov.

Učenici su imali priliku uraditi i fotografije u 360 photobooth tehnici, što je bio uvjet za sudjelovanje u nagradnoj igri gdje su nagrade bili bluetooth zvučnici. Pročitani su prigodni stihovi gimnazijalke Mile Rukavine a druženje je nastavljeno uz subotički ansambl Ruže.

H. R.

 

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika