Aktualno Aktualno

Tavankutska paprika i šljiva za »Podravku«

Ove sezone iz zadruge »Voćko« u Tavankutu bit će izvezeno 100 tona šljiva i oko 300 tona paprike za »Podravku«. Suradnja s »Podravkom« ostvarena je na inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji je povezao tavankutske proizvođače i hrvatsku tvrtku.
 »U razgovoru s »Podravkom« usuglasili smo se da kod dva proizvoda možemo ostvariti suradnju. To su šljiva i paprika. Izvezli smo 100 tona šljive, a prije desetak dana krenula je isporuka paprike. »Podravka« je ozbiljan partner, uvjeti koje su ponudili su dobri. Zadovoljni smo i ako se suradnja proširi mogli bi uključiti i više proizvođača, što bi bio poticaj za naše ljude da ostanu u ovom poslu«, kaže direktor ZZ »Voćko« Marijan Davčik.
»Ovo je prva inicijativa koju je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini  ostvario  kada je u pitanju gospodarska suradnja između proizvođača i jedne hrvatske tvrtke. Dogovoreno je s upravom na čelu s Martinom Dalić da ove godine idemo s relativno manjim količinama, i ako se to pokaže dobrim, a pokazuje se, razgovarat ćemo da se ova uspješna inicijativa obogati proširi i da se napravi neka vrsta trajne suradnje. Nastojat ćemo posredovati i politički se zalagati da se trajna suradnja i ostvari«, kazao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
Žigmanov je kazao da Hrvatska i Srbija imaju veliki obim trgovinske razmjene, ali je u tome udio hrvatskih proizvođača u Srbiji neznatan, te je ovo iskorak kada je u pitanju gospodarska suradnja između Srbije i Hrvatske s konkretnim benefitima za proizvođače iz hrvatske zajednice.
Većim količinama nadaju se i proizvođači s obzirom na to da u Tavankutu ima oko 100 hektara paprike i da se godišnje proizvede 4.000 tona paprike.
Jedan od proizvođača iz Tavankuta čija se paprika izvozi u »Podravku« je Stipan Balažić. »Ponudili su korektnu cijenu, dobre uvjete, postavili su svoje zahtjeve što se tiče standarda ja to poštujem. Cilj mi je da s njima ostvarim dulju suradnju, što bi značilo da imam sigurnog kupca«, kaže Balažić.
»Raduje nas ako bi roba proizvedene u Tavankutu išla ka Hrvatskoj. Sigurno tržište potaknulo bi i mlade koji bi se okrenuli toj proizvodnji i ostali u Tavankutu«, kaže predsjednik MO DSHV-a u Tavankutu Tomica Vojnić Mijatov.
Zbog neisplative proizvodnje i loših vremenskih uvjeta u Tavankutu se krče voćnjaci i umjesto njih sadi povrće. Marjan Davčik procjenjuje da je u usporedbi s 2015. godinom kada je proizvodnja voća bila na vrhuncu ostalo samo 30 posto voćnjaka koji se redovito obrađuju.
Paprika se pokazala dobrom kulturno pogodnom za pjeskovito zemljište u Tavankutu.

Z. V.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika