Aktualno Aktualno

Grlić Radman: U listopadu sastanak koordinacije za rješavanje otvorenih pitanja

Koordinatori povjerenstava Hrvatske i Srbije delegiranih za rješavanje otvorenih pitanjima između dviju država sastat će se u listopadu, najavio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman odgovarajući na pitanje zastupnice u Hrvatskom saboru i članice Saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Jasna Vojnić. U sklopu Aktualnog prijepodneva, Vojnić je postavila jučer pitanje vezano za aktualne odnose Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom. Zastupnica Vojnić je navela kako su se tijekom ljeta desili događaji koji su dodatno opteretili hrvatsko-srpske odnose, od zadržavanja saborskih zastupnika na granici do afere uhićenja tzv. hrvatskog špijuna u Srbiji. Pogoršani su, kako je dodala, i odnosi između Hrvatske i Crne Gore zbog izjava crnogorskih političara u kojima se prisvajaju Prevlaka i školski brod Jadran.


U tom kontekstu, Vojnić je upitala gdje Vlada Hrvatske vidi mogućnost da se odnosi ne samo relaksiraju nego i pomaknu u pozitivnom smjeru.
Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako su incidenti zadržavanja saborskih zastupnika na granici »pokazatelj određenog stanja koje moramo u dijalogu prevladati«. O tom i drugim pitanjima, kako je dodao, razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem 19. srpnja u Novom Sadu.
»Tada sam rekao kako je sloboda kretanja jedna od temeljnih europskih sloboda i da zbog budućnosti dobrosusjedskih odnosa molimo da se građani ne zadržavaju nepotrebno, ne maltretiraju pri ulasku u Srbiju. Tu je važno voditi računa o poštivanju svake države, dignitetu njenih institucija i državnih službenika«, kazao je ministar Grlić Radman.
Grlić Radman kazao je kako je sa srbijanskim kolegom Đurićem dogovorio nastavak rješavanja otvorenih pitanja između dvije države. Koordinatori povjerenstava koja će raditi na ovim pitanjima bit će državni tajnici ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Srbije.
»Oni će se već u listopadu naći kako bi verificirali katalog pitanja koji je već puno ranije dogovoren s ministrom Dačićem, ali ovaj puta ćemo ga sigurno izgleda rješavati. Dogovorit ćemo hodogram rješavanja i rad devet povjerenstava čiji je rad stao 2019. godine. Prije svega tada sam adresirao pitanje potrage za nestalim osobama. To je bolno pitanje, 1797 je nestalih, želimo znati odgovore. Tu je i pitanje odštete logoraša, povrata arhivskog gradiva, procesuiranja ratnih zločina... Nadamo se nastavku suradnje, dobrosusjedski su odnosi važni, prijatelje možete birati, ali susjedi su tu«, kazao je Grlić Radman.
Kada je u pitanju Crna Gora, po riječima Grlića Radmana, tu se reflektira određeni maligni utjecaj trećih zemalja.
»Mi smo Crnoj Gori svesrdno pomagali svih ovih godina i čekali rješavanje otvorenih pitanja. Niti jedno od pitanja, nažalost, u 32 godine nije bilo riješeno, usprkos našoj snažnoj potpori za njihovo članstvo u NATO i ostvarenje europske perspektive. Međutim, narativ koji dolazi iz Crne Gore nije dobrosusjedski i tu je narušeno načelo dobrosusjedskih odnosa. Hrvatska će inzistirati na vraćanju otetog školskog broda 'Jadran', tu je i oteta vojna imovina vrijednosti otprilike više od 2 milijarde dolara, tu je pitanje zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine. Za Hrvatsku nije upitno granično pitanje na Prevlaci, to je rezultat Badinterove komisije, kao što je i Boka kotorska od 1945. u sastavu Socijalističke a kasnije Republike Crne Gore«, naveo je ministar.
U svojem očitovanju zastupnica Vojnić zahvalila je MVEP-u na dosadašnjim aktivnostima po ovim pitanjima te izrazila vjeru kako će, kao i do sada, inzistirati ne samo na izostanku incidenata već i rješavanju izazova što bi dovelo i do poboljšanja položaja hrvatske manjine u dvije države.

Videosnimku zastupničkog pitanja možete pogledati ovdje: https://fb.watch/uHRNly2aIH/

H. R.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika