Aktualno Aktualno

Pozitivna ocjena dosadašnje suradnje DSHV-a i SDSS-a

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov susreo se danas u Beogradu s predsjednikom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem te razgovarao o dosadašnjoj suradnji dvije političke organizacije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, izazovima s kojima se suočavaju dvije stranke, ali i nacionalne zajednice, aktualnim političkim prilikama te planiranim daljnjim zajedničkim aktivnostima, objavio je DSHV.
Ocjenjujući dosadašnju suradnju između DSHV-a i SDSS-a ne samo korisnom nego i uspješnom, koja je uznapredovala nakon potpisivanja Deklaracije o suradnji Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske 2022. godine, dvojica sugovornika su se suglasila da se ona mora nastaviti i razvijati kako zbog dobra pripadnika dviju zajednica tako i zbog napretka u ukupnim odnosima između dviju država i dvaju naroda. Pri tomu su primijetili da u cjelini hrvatsko-srpskih odnosa, koji su u posljednje vrijeme u stanovitom zastoju te incidentima i napetostima koji se s vremena na vrijeme znaju očitovati, suradnja između institucija hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj predstavljaju pozitivni primjer i
izuzetak, budući da se suradnja odvija u kontinuitetu i ima plodonosne posljedice, koje pridonose relaksiranju ukupnih odnosa.
Obojicu političkih prvaka je ohrabrilo najavljen skori susret dvojice koordinatora za otvorena pitanja između Republike Srbije i Republike Hrvatske, državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova Dajmana Jovića i Frane Matušića, te nastavak izravne međudržavne institucionalne komunikacije u rješavanju istih. Ključni politički predstavnici Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj još jednom su potvrdili da će u istim procesima i nadalje pružati svoj pozitivni i konstruktivni prinos, zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

H. R.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika