Tema Tema

Potpora investicijskim projektima

Za program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, odobreno je ove godine 33 projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura. Novinsko-izdavačkoj ustanovi Hrvatska riječ odobren je projekt »Hrvatska rič iz Vojvodine – TV studio Matica«, a Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji dobilo je sredstva za drugi investicijski projekt pod nazivom »Zajedno na putu očuvanja kulturne baštine u modernom društvu«. Oba projekta odobrena su u kategoriji investicijskih projekata.

»Hrvatska rič iz Vojvodine – TV studio Matica«

U razgovoru s v. d. ravnateljicom NIU Hrvatska riječ Mirjanom Trkulja doznajemo kako je projekt »Hrvatska rič iz Vojvodine – TV studio Matica« jedan od tri investicijska projekta unutar programa prekogranične suradnje, a njegov glavni cilj je jačanje medijske vidljivosti hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Hrvatskoj. Od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt »Hrvatska rič iz Vojvodine – TV studio Matica« dobiveno je 134.406 eura, od kojih je NIU Hrvatska riječ dobila 116.340 eura, a VTV d.o.o. za proizvodnju, prijenos i emitiranje televizijskog programa 18.065 eura. »Projekt se fokusira na opremanje i uređenje novog TV studija, što će omogućiti bolju produkciju i kvalitetniji sadržaj za emisiju Hrvatska rič iz Vojvodine. Ove emisije će se emitirati na Plavoj vinkovačkoj televiziji, kao i do sada, što omogućuje povezanost Hrvata iz Srbije s Hrvatskom. Ideja koja je prethodila ovom projektu proizlazi iz potrebe za poboljšanjem suradnje između Hrvata s obje strane granice, kao i povećanjem njihove prisutnosti u javnom i medijskom prostoru. Investiranjem u medijsku infrastrukturu, kao što je novi TV studio, omogućava se snimanje i emitiranje sadržaja koji promovira kulturni identitet i povezanost Hrvata, što doprinosi boljoj integraciji i vidljivosti zajednice«, rekla je Mirjana Trkulja.

Naglašava kako je suradnja između Hrvatske riječi i Vinkovačke televizije započela 2016. godine. Tijekom tog razdoblja uspješno su proizveli 89 emisija Hrvatska rič iz Vojvodine. Kaže kako će investicije u opremanje TV studija dodatno unaprijediti kvalitetu snimanja i produkcije emisija, čime se stvaraju uvjeti za još kvalitetniji nastavak ove uspješne, sada već dugogodišnje suradnje, koja će se, na obostrano zadovoljstvo, nastaviti i nakon završetka projekta.

»Uređenje i opremanje studija odvija se u dvije faze. Prva su građevinski radovi u studiju koji obuhvaćaju gipsarske radove, elektroinstalacije, postavljanje dekorativne rasvjete, novi pod, strop, kupovinu namještaja i izradu namještaja po mjeri. Dio namještaja koji se kupuje je stigao, uskoro očekujemo i drugu isporuku. Za izradu i kupovinu namještaja, kao i za nabavu opreme, što je druga faza uređenja i opremanja studija, raspisana je javna nabava. Nakon potpisivanja ugovora poručen je i namještaj i oprema. Završetak radova očekuje se krajem idućeg mjeseca. Projekt ‘Hrvatska rič iz Vojvodine – TV studio Matica’ je najznačajniji i do sada najveći projekt za našu ustanovu, jer ćemo osim obavljanja redovite djelatnosti tiskanja tjednika, moći i na suvremeniji i drugačiji način kreirati sadržaj i na ovaj način jačati medijsku vidljivost hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Hrvatskoj«, ističe Mirjana Trkulja.

Zajedno na putu očuvanja kulturne baštine u modernom društvu

Karolina Bašić, predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, kaže kako projekt prekogranične suradnje pod nazivom »Zajedno na putu očuvanja kulturne baštine u modernom društvu«, gdje su partneri Hrvatsko nacionalno vijeće i Požeško-slavonska županija ima za cilj revitalizaciju kulturnih i sportskih prostora. Ukupan iznos koji je odobren za ovaj projekt iznosi 135.000 eura.

»Na našoj strani radi se na renoviranju i obnovi objekta gdje je trenutačno smješten Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, odnosno gdje su nekad bile prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća. Dok smo još bili u prostorijama starog HNV-a, a što mogu potvrditi i djelatnici ZKVH-a, bili smo svjedoci prokišnjavanja dijela krova, te smo se zbog toga odlučili na ovaj pothvat, odnosno rekonstrukciju krova. Konkretno, u pitanju je skidanje postojećeg krova odnosno crijepa, ojačavanje konstrukcije (greda), stavljanje izolacije, OSB ploča, novih letvi, zamjena oluka (limarski radovi) i na kraju, novog crijepa. Iako je u pitanju investicijski projekt, zbog prirode radova sve se planira uraditi odnosno završiti u jednoj fazi. Cijela investicija rekonstrukcije krova iznosi oko 110.000 eura, a dio koji HNV sufinancira iznosi oko 20.000 eura. Zahvalni smo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU RH na prepoznavanju značaja ovog, kao i svih drugih projekata u Srbiji, zahvaljujući kojima je opstanak Hrvata na ovim prostorima zadobio drugačiji pravac«, kaže Karolina Bašić.

Navodi kako će prema dugoročnim planovima stare prostorije HNV-a biti namijenjene za Interpretacijski centar za nematerijalnu kulturnu baštinu o kojem već postoji cijeli elaborat. Interpretacijski centar bio bi mjesto sustavnog istraživanja, prezentiranja, promoviranja, trajnog čuvanja te prenošenja znanja i vještina nematerijalne kulturne baštine hrvatske zajednice na prostorima Srbije.

»O otvorenju Centra rano je govoriti, jer se za to moraju steći adekvatni infrastrukturni uvjeti, te će biti potrebno uložiti još mnogo truda, napora, posvećenosti, ali i financijskih sredstava. Protekle dvije godine Hrvatsko nacionalno vijeće surađivalo je s Osječko-baranjskom županijom, no ove godine, prvi puta, uspostavljena je suradnja s Požeško-slavonskom županijom na čelu sa županicom Antonijom Jozić. Suradnjom smo vrlo zadovoljni i vjerujemo da će se ona nastaviti i u budućnosti«, rekla je za naš tjednik Karolina Bašić.

I. U.

Najava događaja

06.10.2024 - HosanaFest u Subotici

Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest bit će održan u nedjelju, 6. listopada, u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić (MEŠC) u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 250 dinara. Slogan ovogodišnjeg festivala je Uzroče naše radosti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika