Kultura Kultura

Kada projekti grade

Nakon uspješnog Festivala bunjevački pisama 29. rujna svečano su otvorene renovirane i obnovljene prostorije Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama u takozvanoj Tamburaškoj kući. Prostorije su otvorile predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i zastupnica u Hrvatskom saboru Jasna Vojnić i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, koje su se ovom prigodom i obratile okupljenima.

»Naša Javna ustanova i grad Pleternica smo već stalni partneri ovdašnjoj Udruzi. Drago nam je biti partner kada vidimo ovako vrijedne ljude koji s tako malo naprave puno. Ovdje možemo vidjeti kako ujedinjeni možemo učiniti puno i tako napraviti prekrasan prostoru za djecu, mlade, za tamburaše, što nas povezuje. Čestitam nositeljima Hrvatske glazbene udruge na odvažnosti, jer ju je trebalo imati kako bi se krenulo u ovakvo uređivanje kuće koju će ostaviti generacijama koje dolaze. Čestitam i želim puno uspjeha u daljem radu, a mi ćemo i nadalje biti parteri dok god budu htjeli«, rekla je prilikom otvorenja Marija Šarić.

Okupljenima se obratila i Jasna Vojnić:

»Budući da je dr. Marko Sente na Festivalu nagovijestio više planova, čini mi se da do 25. obljetnice trebamo puno toga napraviti. Sigurna sam da ćemo uz ovakav trud i posvećenost sve uspjeti napraviti. Drago mi je da je Hrvatskoj glazbenoj udruzi svake godine potrebna sve veća dvorana i da su im potrebne veće prostorije. Hvala svima koji tu dolaze raditi i koji sudjeluju u radu, te nas glazbom obogaćuju. Glazba je dio naših života. Glazba je s nama i u tuzi i radosti. Hvala vam što formirate mlade tamburaše, da oni našoj zajednici mogu biti na radost u svim sferama života. Hvala što radite neumorno, a Hrvatsko nacionalno vijeće će i ubuduće biti uz vas«, poručila je Vojnić.

Prostorije HGU-a Festival bunjevački pisama obnovljene su zahvaljujući programu prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije koji raspisuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Partner Hrvatskoj glazbenoj udruzi iz Hrvatske bila je Javna ustanova Pleternica, a naziv ovog projekta je »Tambura – ritam zajedništva II«. U sklopu projekta, osim renoviranja, je i nabava dijela opreme za novouređeni studio.

Ž. V.

Najava događaja

06.10.2024 - HosanaFest u Subotici

Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest bit će održan u nedjelju, 6. listopada, u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić (MEŠC) u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 250 dinara. Slogan ovogodišnjeg festivala je Uzroče naše radosti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika