Aktualno Aktualno

Obilježeno 200 godina od izgradnje crkve u Hrtkovcima

Danas se svečano obilježava 200 godina od izgradnje crkve svetog Klementa u Hrtkovcima. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina u zajedništvu s biskupom u miru mons. Đurom Gašparovićem i drugim svećenicima.

Biskup Svalina je u homiliji dao pregled povijesti župe, istaknuvši da je stanovništvo u župi uvijek bilo miješano i po vjeri i po naciji: Hrvati, Albanci - Klementinci, Mađari, Nijemci, Srbi, katolici i pravoslavni.

»Prije 200 godina izgrađena je crkva u kojoj se kontinuirano okuplja kršćanska zajednica. Glavni akteri nisu bili apostoli i njihovi suradnici nego Duh Sveti koji je dan, Božja Riječ koja se naviješta, vjera u Gospodina uskrsloga. Hrtkovci su imali svoje radosti i uspjehe ali i teške dane. Bilo je vremena suživota, ali i netrpeljivosti, progona i stradavanja. Bilo je vremena kada su jednakom zajedničkom boli sahranjivali svoje župnike i parohe i katolici i pravoslavni. Bilo je useljavanja i raseljavanja, pojedinačnih i masovnih, radosnih dolazaka i tužnih, bolnih odlazaka. Danas sabiremo sve to na oltar, radosti i suze. Stavljamo na oltar sve živote i pastoralna djelovanja pokojnih župnika i drugih svećenika, živote i kršćansko svjedočenje tolikih vjernika ove župe i ovoga kraja«, istaknuo je biskup Svalina te dodao da je jubilej 200. godišnjice župne crkve u Hrtkovcima trenutak radosti i nade zajednice koja se bori u vjeri želeći polog vjere prenijeti budućim naraštajima.

Na svečanosti se obratili i ministar za ljudska i manjinskih prava Tomislav Žigmanov i predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović.

»Ponosni smo što možemo posvjedoči da je hrtkovačka zajednica sposobna da obilježi ovaj vrijedni jubilej i da u povodu toga skupi snage i uredi crkvu, objekta koji nas okuplja i koja nas drži živima kada je u pitanju naš vjerski život, gdje su utkane brojne nade ali i patnje onih koji su bili prije nas ovdje, koji su danas i onih koji će doći iza nas«, izjavio je Žigmanov.

Župnik domaćin vlč. Ivica Živković zahvalio se donatorima i darovateljima koji su pomogli obnovu crkve a posebice Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatske, Pokrajinskom tajništvu za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, domaćim vjernicima i vjernicima iz Hrvatske.

Nakon svete mise u župnom dvorištu održana je svečana akademija. Proslavi jubileja nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pokrajinske i lokalne samouprave, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU »Hrvatska riječ« i udruga kulture.

Crkva u Hrtkovcima posvećena je rimskom papi i mučeniku svetom Klementu koji je bio učenik svetih Petra i Pavla. On se smatra nasljednikom svetog Petra. Izgradnja prve drvene crkve u Hrtkovcima započeta je 1750. godine. Postojeća crkva bila je u veoma lošem stanju. Godine 1811. počinje izgradnja nove crkve. Mitrovački župnik i dekan Karlo Pavić blagoslovio je novu crkvu 23. studenoga 1824. godine.

Obilježavanje ovog značajnog jubileja započelo je trodnevnicom koja je trajala 2. do 4. listopada. Prvog dana trodnevnice nakon svete mise održana je večer poezije Darka Baštovanovića. Drugog dana bila je književna večer preč. Marka Kljajića, a treći dan bio je rezerviran za povijesno predavanje profesora Marka Loša iz Hrtkovaca.

S. D.

Najava događaja

06.10.2024 - HosanaFest u Subotici

Festival hrvatskih duhovnih pjesama – HosanaFest bit će održan u nedjelju, 6. listopada, u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić (MEŠC) u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 250 dinara. Slogan ovogodišnjeg festivala je Uzroče naše radosti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika