Tema Tema

Ulaganje u kulturu, obrazovanje i okoliš

Prema Programu prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije koje raspisuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske za tekuću godinu odobreno je 33 projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura. Među onima kojima su odobreni projekti nalaze se Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor iz Sombora, Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta i Politehnička škola iz Subotice.

Rekonstrukcija garderobe

HKPD-u Vladimir Nazoru iz Sombora s partnerom Osječko-baranjskom županijom odobrena su sredstva za projekt Susreti podunavskih Hrvata u iznosu od 36.990 eura od kojih je 28.900 eura pripalo Nazoru.

Prema riječima predsjednika Nazora Tomice Vukovića, dobivenim sredstvima rekonstruirat će se prostor kompletne garderobe, nabaviti potreban inventar za organiziranje Dužionice te popraviti polovna narodna nošnja i nabaviti deset novih kompleta muške i ženske bunjevačke narodne nošnje.

»Dio projekta odobren je za nabavu potrebnih stvari za organiziranje proslave Dužionice, a to su tanjuri, čaše, escajg, novi stolovi i stolnjaci, ukratko inventar za organizaciju Dužionice. Što se tiče građevinskog dijela, ugradit ćemo novu električnu instalaciju u garderobi i hodniku koji vodi do te prostorije, uraditi rekonstrukciju podova, zamijeniti pet prozora i troja vrata te ugraditi novu rasvjetu i okrečiti prostorije na kraju. Značaj projekta se ogleda najviše u tome što prostorija gdje se čuva garderoba udruge nije renovirana desetljećima te se zbog toga i sama nošnja nije adekvatno mogla čuvati. Prostorija je ljeti bila pretopla, a zimi hladna, što naravno smeta tim osjetljivim materijalima od kojih su nošnje izrađene. Nije postojao nikakav vid hlađenja ili grijanja, zato ćemo sada ugraditi inverter klima uređaj kako bismo i taj problem riješili. Planiramo i neke nošnje koje su raritetne, poput onih od lionske svile koja trenutno nije nosiva, izložiti u izloge kako bi ih posjetitelji mogli vidjeti i uživati u njima«, rekao je Vuković.

Naglašava kako je ovo prvi put kako surađuju na prekograničnim projektima s Osječko-baranjskom županijom i da su prezadovoljni sa svojim partnerima.

Oplemenimo škole fotografijom i glazbom

Politehnička škola iz Subotice i Gimnazija Antun Gustav Matoš iz Đakova partneri su na projektu pod nazivom Digitalna suradnja – oplemenimo škole fotografijama i glazbom. Ravnatelj Politehničke škole Iso Planić kaže kako je glavni cilj samog projekta, s njihove strane, nabava grafičkog stroja za smjer tehničara tiska koji bi im bio od velike koristi u obrazovanju.

»U našoj školi grafička struka vezana je upravo za nastavu na hrvatskom jeziku. Stoga nam je cilj bio kroz prekograničnu suradnju poboljšati uvjete za rad na tim obrazovnim profilima među kojima su smjer za multimedije, tehničare tiska i fotografe. Ideja je da se nabavi novi stroj za digitalni tisak, te kada se jednog dana završi cijeli proces, moći ćemo reći kako će Politehnička škola u cijeloj regiji imati najsuvremeniji stroj za digitalni tisak. To će biti najvidljiviji ishod ovog projekta, pored suradnje s gimnazijom u Đakovu. Razmjenjujemo skupa iskustva, ideje; to nije toliko vidljivo iz vana, ali je dragocjeno u našem poslu. Međutim, činjenica je da škola nije realizirala još ovaj projekt, lokalna samouprava nije mogla izdvojiti sredstva za predfinanciranje projekta jer smo mi u projekt ušli u veljači ove godine, a budžetska sredstva se planiraju krajem godine za narednu. Pokušali smo pronaći sredstva putem pozajmice ili kredita, ali novi sustav financijskog funkcioniranja škole, takozvani SPIRI, onemogućio nam je takvo što. Na taj način mi smo spriječeni u ovoj proračunskoj godini realizirati projekt. Pisali smo hrvatskom ministarstvu dopis kojim molimo odgađanje realizacije projekta za narednu fiskalnu godinu, a lokalna samouprava nam je usmeno obećala da će izdvojiti sredstva u proračunu za predfinanciranje projekta. To bi značilo da ćemo mi na početku naredne godine realizirati ovaj projekt skupa s gimnazijom iz Đakova, ako sve prođe kako treba«, rekao je Planić.

On navodi kako još nisu dobili odgovor od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali kroz razne razgovore je uvjeren kako je cijeli proces na dobrom putu i da će u konačnici biti sve realizirano do konca ožujka 2025. godine. Za ovaj projekt od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno je ukupno 44.127 eura.

Novi bunar u Tavankutu

Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta i Osnovna škola Ivan Goran Kovačić iz Đakova realiziraju projekt Teče i teče, teče jedan slap preko kojega je tavankutska škola dobila sredstva za novi bunar.

Ravnateljica škole iz Tavankuta Stanislava Stantić Prćić kaže kako je ideja nastala zbog problema s vodoopskrbom koji je prisutan u selu te su vidjeli mogućnost djelomičnog rješenja kroz realiziranje ovoga projekta.

»Pokušavamo dobiti novi bunar te uz njega osvijestiti djeci važnost i značaj pitke vode, stoga ćemo kroz projekt nabaviti i opremu za analizu vode. Ta oprema će biti jednostavnija kako bi učenicima bila pristupačnija, a Zavod za javno zdravlje iz Subotice će nam pripomoći u samom procesu analize. Skupa s djecom iz Đakova organizirat će se radionice gdje će oni sami obavljati analizu vode čime podižemo svijest o ovom važnom resursu. Nedavno smo uspjeli osigurati novčani zajam za predfinanciranje ovog projekta i time krenuli u njegovo realiziranje. Naša škola je od projekta dobila 15.000 eura. Najveći problem nam je osigurati sredstva za predfinanciranje, a najlakše je naći zainteresirane partnere. Nismo smjeli krenuti s realiziranjem projekta dok nismo bili sigurni da ćemo na neki način osigurati pozajmicu. Ne znamo kako ćemo sljedeće godine kada i osnovne škole uđu u novi sustav financiranja SPIRI. Ovo nam je prva suradnja s ovom školom iz Đakova i moram reći da smo oduševljeni našim partnerima. Oni su u okviru svog dijela projekta nabavili ozvučenje, jer u okviru osnovne škole postoji i glazbena škola«, rekla je ravnateljica Stantić Prćić.

Ukupan iznos odobrenih sredstava za ovaj projekt je 28.858 eura, od kojih je 15.000 dobila škola u Tavankutu.

I. U.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika