Širom Vojvodine Širom Vojvodine

PVC stolarija bez ijedne reklamacije

 

Slavko Stantić iz Subotice prije godinu i pol dana osnovao je firmu Stantić PVC stolarija. Firma je registrirana za prodaju i montažu PVC stolarije, kao što su vrata, prozori, roletne, komarnici, zatvaranje terasa... Za sada je to mala firma, kako vlasnik kaže – obiteljska, jer su u nju uključeni i njegova supruga i sin te još nekolicina uposlenih, ali imaju kapaciteta i ambicija za proširenje, na koju stranu vrijeme i klijenti će pokazati, govori vlasnik Stantić PVC stolarije.

 

Kvaliteta i zadovoljne mušterije

 

Sve proizvode koje prodaju i ugrađuju sami u svojoj radionici izrađuju, a kupuju samo sirovine poput stakla, profila, čelika itd.

»Sve što ugradimo mi smo proizveli. Koristimo najviše domaće proizvode-sirovine i kvaliteta nam je najvažnija. Imam glavnog majstora koji je zadužen za proizvodnju i koji jako dobro radi svoj posao. Imam jednog koji je zadužen za montažu. I po struci i sada u firmi sam tehničko lice i svaku fazu mogu ispratiti i pomoći ako negdje nastane gužva. Svaki dan sam na gradilištu od 9 do 16 sati. Kada neki posao naša firma završi, majstori ugrade stolariju, dok ne dođe vrijeme finalne naplate sve osobno pregledam kako bih se uvjerio da je to stvarno dobro i da je sve na svome mjestu. Možda je to jedan od razloga zašto još uvijek nemamo niti jednu reklamaciju«, govori Stantić.

Kvaliteta usluga i zadovoljne mušterije su Stantiću najvažniji u poslovanju, što se, kako kaže, pokazalo kao dobro i prepoznato jer mu osim preporuka niti ne treba dodatna reklama.

»Bilo kojim poslom kad sam se u životu bavio kvaliteta mi je bila na prvom mjestu i da na moje usluge nema reklamacije. Točnost u poslu mi je također jako važna – rokovi, poštivanje dogovorenog, cijene... to sve mora biti onako kako je dogovoreno, čak i kad idem sebi u štetu. Sve ove godine to se pokazalo kao dobra poslovna politika zbog koje mi ne treba reklama. Već 20 godina radim ‘na preporuku’ bez reklame.«

Stantić je od mladosti u poslovima vezanim za građevinu. Njegov poslovni put obilježio je, kaže, majstor s kojim je u mladosti radio kompletno renoviranje kuća i koji ga je naučio biti pedantan i savjestan. Vremenom, kako su se zahtjevi na tržištu mijenjali, život ga je odveo na stolariju za što se vremenom i specijalizirao. Puno godina je radio paralelno dva posla, u firmi i honorarno na gradilištu gdje je stjecao znanje i vještine kako bi mogao otvoriti svoju firmu.

 

»Ako imaš ideju, riskiraj«

 

Stantić ističe kako je veoma važno odabrati kvalitetnu stolariju za kuću te da je to nešto na čemu se ne smije štedjeti.

»Kada uspoređujete cijene PVC stolarije po gradu, vidite da se cijene razlikuju čak i za 30-40 %. Ako se odlučite za najjeftiniju varijantu, na jednoj prosječnoj kući možete uštedjeti oko 1.000 ili 1.500 eura. Na tu cijenu treba dodati usluge molera, obradu kventova itd. I nakon nekoliko godina tu istu stolariju ćete morati vaditi jer više neće biti pouzdana. Onda ćete opet morati pored stolarije plaćati i sve druge poslove koji dolaze uz njezino mijenjanje tako da se to definitivno ne isplati. Na ovakvim stvarima ne bi trebalo štedjeti, jer stolarija, ako je kvalitetna, može bez problema služiti 20-30 godina.«

Stantić garanciju za svoje proizvode i uslugu daje na pet godina, a kako kaže, na vlasniku je da stolariju održava tako što će ju podmazati dva puta godišnje na mjestu gdje su mehanizmi te ih držati koliko-toliko čistima, bez prašine i pijeska. S obzirom na to da je cijeli radni vijek na neki način uključen u građevinske procese, Stantić kaže kako je sad za ove poslove pogodno vrijeme jer se u gradu gradi kao nikad, povećao se životni standard te ne postoji više niti problem s naplatom.

»U posljednje vrijeme financijska situacija se popravila u gradu i državi, što se vidi iz porudžbina. Prije su ljudi kupovali samo ono što moraju, a sada često mijenjaju sve i kupuju kvalitetnije profile, čak gledaju i na estetiku. U Subotici se sada puno gradi, ali najčešće su to zgrade što meni ne donosi posao jer za sada radim samo privatne kuće. Dobro je što sada više nemamo problem s naplatom, što je ranije bio veliki problem u državi. Sada imamo i konstantnu nabavu materijala i sirovina te nema uvjeta koji sprječavaju rad. E sad, isplati li se ili ne biti mali poduzetnik, to ovisi. Netko može biti jako dobar u svom poslu, ali da jednostavno nema sreće.«

Iako je posao poduzetnika riskantan, Stantić objašnjava zašto se upustio u tu avanturu.

»Nisam nikada bio osoba koja bi došla u firmu i tamo odradila cijeli radni vijek. Mjesto me ne drži dugo. Kad čovjek ima neke ambicije i ideje, trebao bi riskirati jer ako ne probaš, nećeš nikada znati što bi bilo da jesi. Ako ti slučajno krene od ruke, mogu se dostići jako velike stvari, što je u većini komercijalnih firmi to jako teško postići.«

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika