Aktualno Aktualno

Ministar Žigmanov čestitao praznik hrvatskoj nacionalnoj manjini

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić i svim pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji 16. listopada, Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

On je podsjetio da su tijekom povijesti Hrvati u Srbiji sačuvali nacionalni identitet, u SFRJ su imali status konstitutivnog naroda, a dobivanjem statusa nacionalne manjine 2002. godine uspjeli su uspostaviti značajnu manjinsku nacionalnu infrastrukturu. U lipnju prošle godine u Subotici je uz prisustvo tada predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića otvoren Hrvatski dom – Matica u kojem je sjedište HNV-a, ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ. Pripadnik hrvatske zajednice, akademik Ivan Gutman je i ove godine najistaknutiji znanstvenik iz Srbije, prema prestižnoj listi istraživača iz čitavog svijeta Sveučilišta Stanford.

Hrvatska zajednica u Srbiji najviše se razvija na polju kulture, s više od 40 udruga, oko 30 objavljenih knjiga godišnje, uz znanstveni i časopis za književnost. O informiranju na hrvatskom jeziku brine Hrvatska riječ, dnevni informativni program na Radio-televiziji Vojvodina, dvije polusatne emisije tjedno na Trećem programu Radio Novog Sada, te nekoliko listova u okviru Katoličke crkve i kulturnih društava. Obrazovanje se odvija od vrtića do srednje škole, u nekoliko škola na teritoriju Grada Subotice i Monoštora, a službena uporaba hrvatskog jezika i pisma je u institucijama AP Vojvodine, Gradu Subotici i 15-ak naseljenih mjesta. O svemu tome brine HNV u Srbiji, a političku artikulaciju interesa provodi najjača politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

»Vlasti u Republici Srbiji, Autonomnoj Pokrajini Vojvodini te jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na osiguravanju svih potrebnih preduvjeta – od dosljedne primjene zakona, preko materijalno-financijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Hrvati u Republici Srbiji uspješno nastavili razvijati svoje nacionalne institucije, čuvali i razvijali svoj nacionalni identitet te gradili perspektivu pripadnika ove zajednice«, navodi se u čestitki ministra Žigmanova.

H. R.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

18.10.2024 - Dramski susreti u somborskom »Nazoru«

HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizira danas i sutra, 18. i 19. listopada, 15. Međunarodne susrete amaterskih dramskih društava. Tijekom dva kazališna dana bit će izvedene četiri gostujuće predstave. Prvog dana Dramska udruga Kaj iz Zaboka izvest će komediju Šnajderica Mica autorice i redateljice Đurđice Seleš. Početak je u 20 sati. Nakon gostiju iz Zaboka na pozornicu izlazi Draft Teatar iz Tuzle s predstavom Uhljebi, koja je rađena po motivima djela Gordana Mihića Siroti mali hrčci. Drugog dana manifestacije, 19. listopada, u 20 sati je predstava Pučkog otvorenog učilišta iz sv. Ivana Zeline Svakog gosta tri dana dosta autorice i redateljice Štefice Fanjek. Kazališne susrete zatvara Satirično kazalište mladih iz Slavonskog broda s komedijom Ljubav na prvi pogled Fadila Hadžića. Cijena ulaznice po danu je 200 dinara.

24.10.2024 - »Hrvatska riječ« i ZKVH na Sajmu knjiga u Beogradu

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ predstavit će svoja najnovija izdanja na ovogodišnjem, 67. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Predstavljanje dvaju nakladnika bit će održano u četvrtak, 24. listopada, na štandu tajništava AP Vojvodine (hala 4).

ZKVH će od 13 sati predstaviti svoj kapitalni nakladnički projekt – ediciju »Izabrana djela Balinta Vujkova« (ukupno osam knjiga) koju je Zavod objavio skupa s Hrvatskom čitaonicom Subotica. Izbornik tekstova je Zlatko Romić, dobitinik nagrade »Balint Vujkov – Dida« za 2023. godinu, koja se dodjeljuje u sklopu »Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova« u Subotici. Urednica knjiga u ediciji je Katarina Čeliković.

Od 14 sati bit će predstavljen posljednji dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ (1-2 za 2023. godinu) čiji su sunakladnici ZKVH i NIU Hrvatska riječ. Poseban naglasak bit će na tematu posvećenom književnoj kritici Hrvata u Vojvodini koji je priredio glavni urednik časopisa Tomislav Žigmanov.

Nastup NIU Hrvatska riječ i ZKVH održava se u organizaciji Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu bit će održan od 19. do 27. listopada pod sloganom »Riječ je slobodna« a najavljeno je sudjelovanje 400 izlagača iz Srbije i inozemstva.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika