Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upoznavanje s međunarodnim mehanizmima

NOVI SAD – Seminar na temu »Međunarodni mehanizmi za zaštitu prava manjina«. održan je od 2. do 4. travnja u organizaciji »Vojvođanskog centra za ljudska prava«. Prvo predavanje u okviru ove teme održao je Rodoljub Etinski profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. On je prezentirao povijest i strukturu Ujedinjenih Nacija i Savjeta Europe kroz prizmu njihovog djelovanja te odnos spram nacionalnih manjina i zaštite njihovih prava. Profesor Etinski se posebno osvrnuo na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, njegovu strukturu, nadležnost, te rokove i način obraćanja ovome Sudu koji u posljednjim godinama biva sve aktualniji što potvrđuje porast broja predmeta koji se iznose pred ovaj Sud.
    Garantiranja osnovnih ljudskih i manjinskih prava u međunarodnim propisima i njihova ne(primjena) od strane velikih europskih demokratskih država svjedoči da neka opće prihvaćena stvar može izos-tati, pozivanjem na vjekovnu tradiciju demokratičnosti (primjer Francuska), istakao je prof. dr. Miodrag Mitić profesor diplomatskog prava u Beogradu i nekadašnji savjetnik i pomoćnik ministra vanjskih poslova. U svom izlaganju prof. Mitić je pojasnio važnost tri preporuke. Prva je Haška preporuka o pravu na obrazovanje nacionalnih manjina na materinjem jeziku iz 1996. godine, druga je Preporuka iz Osla iz 1998. koja govori o službenoj uporabi jezika u državnim tijelima, a treća je Preporuka iz Lunda iz 1999. god. o djelotvornom sudjelovanju nacionalnih manjina u izborima na svim razinama.
    Drugi dan održavanja Seminara, slušateljima su se predstavili dr. Petar Teofilović pokrajinski ombudsman te Zoltan Gobor, pokrajinski ombudsman za nacionalne manjine. Oni su govorili o proceduri obraćanja građana te postupku koji se nakon toga sprovodi te o nadležnostima ombudsmana. Ova, kod nas vrlo mlada institucija koja karakterizira sve europske demokratske države i uvodi se još početkom XIX. stoljeća, izazvala je veliku pozornost sudionika seminara, osobito glede njihovog utjecaja na javno mnijenje kao i tijela javne vlasti.
    O izbornom sistemu te izmjeni zakona u ovoj oblasti i njenim efektima na rezultate izbora kao i načina na koji nacionalne manjine mogu sudjelovati u javnoj vlasti govorila je prof. dr. Marijana Pajvančić,  s Pravnog fakulteta u Novom Sadu.
    Prof. dr. Stanko Pihler,  je govorio o individualnim i kolektivnim pravima, te završio riječima Janoša Kiša »Nije problem u tome što smo različiti već u tome što nas netko želi učiniti jednakima«.
    Na seminaru su bili nazočni predstavnici pokrajinske uprave, bunjevačke, hrvatske, mađarske, njemačke, slovačke, romske nacionalne manjine te predstavnici Unije raseljenih sa Kosova kao i Centra za ljudska prava iz Niša.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika